mmbocian123 14.10.06, 12:59 pytanie jak w temacie....poki co drobno pokroilam i wlozylam do sloika..ale czy to sie nie zepsuje..cos slyszalam o soli?? poradzie Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f jak masz duuużo, to skrop wodą i włóż 14.10.06, 13:04 do foremek na lód i do zamrażarki - bedziesz miala gotowe małe porcyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
spastic Re: swiezy koperek jak przechowac nadmiar?/ 14.10.06, 13:17 Posiekać, do sloiczkow i do zamrazarki Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: swiezy koperek jak przechowac nadmiar?/ 14.10.06, 15:03 Posiekany włożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić. Zawsze tak robię :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: swiezy koperek jak przechowac nadmiar?/ 14.10.06, 15:19 podobno ziola wszelakie mozna w woreczkach sniadaniowych-wlozyc ziolka nadmuchac zawiazac i do lodowki:)Jeszcze nie probowalam,ale ponoc funkcjonuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmbocian123 Re: swiezy koperek jak przechowac nadmiar?/ 15.10.06, 08:14 zle sformuowalam pytanie,oczywiscie chce przechowac SWIEZY koperek,nie mrozony...........czyli pomysl z nadmuchanym woreczkiem godny nasladowania tylko zajmie sporo miejsca.moze cos wam jeszcze swita pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
kendo Re: swiezy koperek jak przechowac nadmiar?/ 15.10.06, 08:22 ale chyba tak przechowywany koperek w lodowce nie moze lezec za dlugo?? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f świeży koperek to świeżo zamrozony, a trzymany w l 15.10.06, 11:23 odówce normalnie, to zawsze po 2-3 dniach nie jest już świeży... Na tym polega za-mra-ża-nie produktów- świeżych. Po odmrożeniu masz właśnie świeży koperek, napewno świeższy niż po 2-3 dniach niemrożony... :-) uff Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: swiezy koperek jak przechowac nadmiar?/ 15.10.06, 12:04 Siekany solony mocno w słoikach skutecznie przechowywała moja Mama. Ja kroję drobno, wsypuję do torebki plastikowej wielkiej, bo mrożę naraz 6 dużych pęczków, i do zamrażarki. Osobno mrożę te jego grube łodyżki z pęczka, nie krojone. Dodaję je zimą do gotowania ziemniaków. Wówczas nawet, gdy są bez koperku (np. z sosem), świetnie pachną. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes mrożenie ziół 15.10.06, 14:16 Generalnie mrożenie ziół jest dobrym pomysłem, choć nie wszystkie się da. Ja oskubuję z pęczków to, co najlepsze i wrzucam do słoika, a słoik do zamrażalki. W ten sposób przechowuję natkę pietruszki, koperek oraz szałwię. Z bazylią się nie sprawdza, bo traci kolor, choć podobno można mrozić pesto. Oregano lepiej suszyć niż mrozić. Czy macie doświadczenie jeszcze z jakimiś innymi ziółkami, które się sprawdzają mrożone? (W sensie, zachowują kolor i aromat.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: mrożenie ziół IP: *.flashnet.pl 15.10.06, 15:09 koperwk skrapiasz mocno wodą, owijasz warstwą ręcznika papierowego, który też możesz lekko zwilżyć, wkłądasz do woreczka foliowego i do lodówki. Taki koperek wytrzymuje tydzień i dłużej w bdb stanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezarek Re: mrożenie ziół IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 20.12.13, 21:46 ...bardzo dobry pomysl...dziekuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evamarija Re: mrożenie ziół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:12 Ja mroze tez natke pietruszki i bazylie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwileczka Re: mrożenie ziół IP: 205.193.50.* 17.10.06, 20:24 Ja mroze ten drobniutki okragly szczypiorek. Siekam, do pojemniczka i do zamrazalki. Posypuje nim jajecznice, ziemniaki, salatki itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Koper się kruszy 24.10.06, 01:02 Krojenie kopru i to drobniutko to niepotrzebna robota.Odrywam tylko od łodygi i zamrazam ,potem biorę "szczyptę",można skruszyć na pył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: Koper się kruszy IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 24.10.06, 20:54 zdecydowanie słoiczki bo szczelniejsze i mrożonki nie chłoną zapachu i co się liczy wygodnie się używa kiedyś używałam woreczków ale zdażało się że niechcący przygniotłam woreczek szufladą zamrażarki i zawartość wylatywała przez rozerwaną folię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: swiezy koperek jak przechowac nadmiar?/ IP: *.fbx.proxad.net 21.12.13, 14:26 Jesli mam normalny stan lodowki, czyli jest miejsce, to trzymam koperek w wodzie jak kwiatki (maly sloiczek) na najcieplejszej polce. Stoi nawet dwa tygodnie zachowujac swiezosc i aromat. Mrozony w woreczku mi nie wychodzi, traci polowe aromatu. Moze sloiczek jest kluczem, nastepnym razem sprawdze takie mrozenie. W nowoczesnych lodowkach jest specjalny pojemnik na ziola i salate. Fajna rzecz, bo nawet bez wody wytrzymuje prawie trzy tygodnie, swiezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość tylko mrozic IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.13, 15:44 Gość portalu: miu napisał(a): > Mrozony w woreczku mi nie wychodzi, traci polowe > aromatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: swiezy koperek jak przechowac nadmiar?/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.13, 23:36 miu napisała: > Mrozony w woreczku mi nie wychodzi, traci polowe > aromatu. Siekam i mrożę w pojemniczku - niczego nie traci! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: swiezy koperek jak przechowac nadmiar?/ 22.12.13, 08:56 > W nowoczesnych lodowkach jest specjalny pojemnik na ziola i salate. na czym polega specjalność tego pojemnika? Odpowiedz Link Zgłoś