Dodaj do ulubionych

suszone śliwki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:47
Błagam pomóżcie. Moje wątki o sliwkach sa skutecznie kasowane. Chce dowiedzieć sie, jak przetrzymać przez kilka miesięcy (mniej więcej do wigilii) suszone sliwki. Te sklepowe sa czyms konserwowane, nie mam pojęcia co zrobić z moimiwysuszonymi samodzielnie.
Obserwuj wątek
    • martusia_25 Re: suszone śliwki 17.10.06, 11:04
      Ja swoje zawijam szczelnie w folię i umieszczam w lodówce. Sądzę, że pobyt w
      zamrażalniku również by im nie zaszkodził.
    • muscovado Re: suszone śliwki 17.10.06, 11:57
      w moim rodzinnym domu od lat suszy sie owoce (śliwki, jabłka, gruszki) i nie ma
      problemu z przechowaniem ich do wiosny nawet.
      Mama zwykle przechowuje takie rzeczy w lnianym albo papierowym woreczku. Albo w
      słoju zakrytego lnianą/bawełnianą szmatką. Trzyma je w kuchni w szafce. Po
      prostu.
      :)
      • Gość: asia Re: suszone śliwki IP: 81.210.69.* 17.10.06, 13:31
        Broń Boże w worku foliowym!!!!!Mykotosyny gwarantowane:)Takie wiktuały MUSZĄ
        ODDYCHAĆ!Więc najlepiej papierowa torebka,albo lniany woreczek i absolutnie
        suche,ciemne miejsce.
    • ampolion Re: suszone śliwki 17.10.06, 14:05
      Doskonale trzymają się w lodówce, ale muszą mieć dostęp powietrza więc żadne tam
      szczelne opakowania. Suche powietrze w lodówce jednak podsusza je jeszcze
      bardziej.Torebka papierowa lub woreczek z matriału najlepsze.
      • Gość: alfa Re: suszone śliwki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 15:26
        Czyli zwykła szara, duża papierowa koperta może być? Wielkie dzięki. Szczęscie, że trafiłam na to forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka