Dodaj do ulubionych

dobrze skomponowany obiad

IP: *.dsl.bell.ca 20.10.06, 04:28
Chcialam sie Was poradzic. Przygotowywuje menu - obiad dla waznych dla mnie
gosci. Chcialabym, zeby byl inspirowany tradycyjna kuchnia polska, ale
jednoczesnie uniknac ciezkosci niektorych naszych potraw. Goscie sa w wieku
50-60 lat - nie-Polacy, ale o polskim pochodzeniu, byli w wakacje w Polsce.
On pamieta kuchnie babci-Polki, ona zwraca uwage na kalorie.
Myslalam o:
przystawka: talerz wedlin plus zmrozona czysta wodka
zupa: szparagowa
glowne danie: pieczony schab, duszona gruszka z zurawina, pieczone ziemniaki
salata: ???
deser: rolada z ciasta biszkoptowego z kremem cytrynowym
do herbaty/kawy: faworki

Czy to sie wedlug Was komponuje. I co z salata? Intuicja podpowiada mi
zielona salate z lekkim dressingiem, ale moze ktos ma jakis lepszy pomysl?
Uprzejmie dziekuje za konstruktywne komentarze.
Obserwuj wątek
    • Gość: sto kobiet Re: dobrze skomponowany obiad IP: *.dsl.bell.ca 20.10.06, 04:31
      No i ta wodka? Czy moze byc z przystawka, jesli planuje do glownego dania podac
      biale wino, najprawdopodobniej jakis wytrawny reisling...
      • Gość: monisia Re: dobrze skomponowany obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 10:58
        Zestaw dan zalezy do Ciebie, piszesz, ze ma to byc polskie jedzonko. Wazne
        jest, zeby kolejne dania harmonizowaly ze soba. Ale, dla mnie dobrze
        skomponowany obiad, to przedewszystkim NIE za duzo kalorii, uginajace sie stoly
        wyszly z mody. Nie ma nic gorszego jak wstaje od obiadu objedzona,a jeszcze
        gorzej jak sie okazuje , ze nie mam juz miejsca na deser:((
        Na przystawke wodka ziolowa i "male cos"- porcje salatki warzywnej, pasztet
        wlasnej kuchni.
        Zupa w bulionowce, podana w wazie, zeby kazdy wg wlasnego apetytu sie
        czestowal.
        Danie glowne, ze dwa rodzaje miesa(ryby ), sos osobno i przystawki, do wyboru w
        postaci: got.warzywa, piecz.zemniaki, ryz no i koniecznie wybor surowek. Wino,
        masz racje - wytrawne, kolor odpowiednio do miesa w daniu glownym.
        Deser jest zawsze nagroda-niespodzianka:)) Duzo ludzi pije po obiedzie kawe lub
        herbate.
        Jezeli to niedzielny obiad, to koniecznie spacer po dobrym obiedzie, a po -
        kawa z domowym ciastem.
        Wypadniesz z klasa. pozdr
    • Gość: bb Re: dobrze skomponowany obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 10:47
      Mało kolorów, oprócz sałaty i żurawiny wszystko białe - zupa, schab, ziemniaki,
      biszkopt, faworki.Rozłóż chociaż kolorowy obrus albo serwetki.
      • Gość: kuba Re: dobrze skomponowany obiad IP: 203.232.225.* 21.10.06, 09:10

ale to wlasnie znaczy ze sie ze soba wszystko jak nalezy komponuje... ja po
        prawdzie to wywalilbym te duszone gruszki z zurawinami... jakos mi to nie
        pasuje... ewentualnie dalbym same gruszki do przystawek...
        poza tym, rewelacyjnie skomponowany posilek, gratulacje, napisz koniecznie jak
        wyszlo!!!

Gość portalu: bb napisał(a):

> Mało kolorów, oprócz sałaty i żurawiny wszystko białe - zupa, schab, ziemniaki,
        > biszkopt, faworki.Rozłóż chociaż kolorowy obrus albo serwetki.
    • Gość: senin ha, ha syswia :)) IP: 58.163.130.* 20.10.06, 12:30
      mam podobny problem

probuje podac cos polskiego moim hinduskim znajomym
      glowie sie i glowie

ale ja wolalabym pojsc w jakies zdecydowanie plebejskie smaki (jako bardziej
      charakterystyczne i... smakowo bardziej zdecydowane )

tak mysle o barszczykach, zurkach, bialej kapuscie slodko kwasnej z duza
      iloscia koperku... moze jakis kurczak , albo nawet lepij bitki wolowe- no ale
      tu biala kapusta raczej sie nie komponuje...

trzeba dalej myslec

zastanawiam sie nawet nad typowym panierowanym schabowym

no i co ja biedna zrobie ??
      skoro nawet Ty sie tutaj zapytowujesz ;(((
      • chihiro2 Re: ha, ha syswia :)) 20.10.06, 12:41
        Hinduskim znajomym chcesz serwowac mieso??? Jestes pewny, ze je jadaja?
        • Gość: senin oj te stereotypy;))) IP: 58.163.130.* 20.10.06, 12:56
          chihiro2 napisała:

> Hinduskim znajomym chcesz serwowac mieso??? Jestes pewny, ze je jadaja?

Mowiac "hinduskim" mam na mysli mieszkancow Indii - wszelkiej religii
          Od katolikow po muzulmanow

nawet gdyby chodzilo o typowych Hindusow w sensie religijnym - to miesem nie ma
          sie co przejmowac - jedza kurczaki, ryby, baranine, kozine
          no chyba ze sa braminami, ale i tu bywaja wyjatki

buddysci tez - jedza mieso, raczej unikaja wolowiny i wieprzowiny (tak samo jak
          hindusi0

moi znajomi, tak sie sklada, sa z poludniowych Indii, wiec jak dosc spora grupa
          tamtejszej ludnosci sa .. chrzescijanami (o Boze, czy aby poprawnie napisalam?)

jedza wszytko co popadnie, jak na prawdziwych chrzescijan przystalo

wiec nie ma sie co podniecac ;))0
          • chihiro2 Re: oj te stereotypy;))) 20.10.06, 14:15
            Myslalam, ze nie tylko brahmini sa wegetarianami. I myslalam, ze masz na mysli
            wyznawcow hinduizmu. W Polsce na mieszkancow Indii mowi sie Indusi (tak
            widzialam w artykulach, w "Bialych zebach" i "Brick Lane"), ale to chyba dosc
            nowe okreslenie.
      • syswia Re: ha, ha syswia :)) 20.10.06, 14:02
        Senin - jesli moge doradzic - nie buraki czerwone
        mysmy podali czerwony barszcz na jednym z przyjec i zostal wypity, ale z
        grzecznosci
        moj maz nie lubi kwasnych zup - byc moze tylko on tak ma, ale pomidorowka,
        ogorkowa i zielona z jajkiem odpadaja
        jesli masz czas - pierogi zawsze ciesza sie duzym wzieciem - sa na tyle podobne
        do samosas, ze nie dziwne, i na tyle rozne (srodki), ze u mnie zawsze znikaly
        ze stoly szybko
        • syswia Re: ha, ha syswia :)) 20.10.06, 14:06
          PS. Pod koniec listopada urzadzam mehendi party dla 20 osob. Chce z kolei
          zrobic cos inspirowanego hinduszczyzna - ale nie moge juz patrzec na pakoras i
          olbrzymie samosas ze sklepu w roli przystawek. Pewnie bede sie Ciebie jeszcze
          radzic... :)
          pozdr
          • chihiro2 Re: ha, ha syswia :)) 20.10.06, 14:12
            Mozesz zrobic bahji, chutneye z roznymi chlebkami indyjskimi, wszelkie biryani,
            masale, dhale, aloo gobi itp. To standard, ale latwy do przyrzadzenia i
            podania. Chyba ze chcesz cos szczegolnego...
            • Gość: sto kobiet Re: ha, ha syswia :)) IP: *.dsl.bell.ca 20.10.06, 22:16
              z daniami glownymi nie bede miala problemu
              przekaski - to jest na pewno cos, nad czym chce bardziej popracowac
              Co to jest bahji?
              • chihiro2 Re: ha, ha syswia :)) 20.10.06, 22:18
                Przepraszam, bhaji.
                currypages.com/dishglossary.aspx?dish=Bhaji%2FBhajee
              • chihiro2 Re: ha, ha syswia :)) 20.10.06, 22:19
                Mozesz poszukac inspiracji w internetowych menu restauracji indyjskich, nie
                tylko w ksiazkach kucharskich.
    • chihiro2 Re: dobrze skomponowany obiad 20.10.06, 12:43
      Jak dla mnie troche nudno. I za duzo miesa. Moze wprowadz wiecej warzyw, troche
      lzej, zwlaszcza jesli pani zwraca uwage na kalorie. I zaproponuj tez owoce na
      deser, faworki i rolada sa zbyt kaloryczne jak dla tej pani.
    • wujek.sam Re: dobrze skomponowany obiad 20.10.06, 14:33
      LUDZIE PRZESTANCIE Z TA WÓDA!!
      To zaden polski rarytas.......... a obiad wybacz, ale beznadziejnie
      skomponowany, jak goscie to zjedza to padna trupem na miejscu :/
      Moja propozycja:
      zupa: Kremowa zupa orzechowa; zur z kielbasa
      przystawka: Platki gesi marynowanej z salatka z rzepy
      danie glowne: Golabki z grzybami i kasza, zamiast ryzu; Zajac po polsku w smietanie
      deser: baba puchowa lub szafranowa

Do picia koniecznie schlodzony miod pitny z lodem i cytryna do deseru, wino i
      woda mineralna do obiadu :)
      • Gość: sto kobiet Re: dobrze skomponowany obiad IP: *.dsl.bell.ca 20.10.06, 22:15
        :)
        dzieki za sugestie
        wodki na co dzien nie pijam - dla mnie to jest akurat rarytas
        obiad ma byc latwy do przyrzadzenia i latwy do podania - chce spedzic czas z
        goscmi, a nie w kuchni
        mieszkam poza Polska, jak latwo zauwazyc - grzyby, zajac i miod pitny odpadaja
        z miejsca
        mam zle doswiadczenia z zurem serwowanym nie-Polakom, a zupa orzechowa z Polska
        mi sie nie kojarzy
        kasza - to jest ciekawa propozycja... pomysle nad tym... mam czas do przyszlego
        tygodnia:)
        • wujek.sam Re: dobrze skomponowany obiad 21.10.06, 00:12
          Sorry nie wiedzialem, ze nie jestescie z Polski, naturalnie zamiast zajaca moze byc
          krolik, a co do kremu orzechowego, niestety sie mylicie ;) Powodzenia
    • jo.hanna wydaje mi sie, ze mozesz troche poobcinac 20.10.06, 14:36
      z menu, zwlaszcza, ze jedna osoba liczy kalorie. Wedliny, zupa krem i ziemniaki
      plus ciasto i faworki to raczej moze byc zbyt wiele kalorii. Jesli chcesz podac
      wedliny jako zakaske, to zrob to oszczednie: troche dobrej wiejskiej obsuszanej
      kielbasy, jakis domowy pasztet, moze kawalek oscypka lub bryndza. Do tego dobry
      ciemny chleb. Z wodki bym zrezygnowala, bo trudno jest po niej pic wino lub inne
      mniej alkolholowe napoje. Zamiast zupy kremu dalabym kopytka/kluseczki lub z
      sosem grzybowym (na ogol wszystkim cudzoziemcom smakuja)lub zupe grzybowa, a na
      drugie twoj schab z gruszka i zurawina, jesli beda kopytka to juz bez
      ziemniakow, za to z dwoma rodzajami warzyw. Do tego riesling lub lekkie czerwone
      wino.

Na deser podalabym cos niecytrynowego (jakos mi kloci sie ze smakiem
      zorawinowo-gruszkowym), np. mus czekoladowy lub tarte owocowa (moze pociagnac
      smak gruszek i zrobic tarte gruszkowa). Do deseru proponowalabym jakas dobra
      nalewke.
      • Gość: sto kobiet Re: wydaje mi sie, ze mozesz troche poobcinac IP: *.dsl.bell.ca 20.10.06, 22:21
        dzieki:)
        czy masz sprawdzony przepis na kopytka?
        mam jakies nedzne resztki grzybow suszonych i tutaj nie kupie, wiec grzybowa
        odpada, moze masz jakas inna sugestie co do zupy? myslalam o rosole, ale to
        znowu mieso
        • roseanne Re: wydaje mi sie, ze mozesz troche poobcinac 20.10.06, 23:00
          grzybowa na portabello jest ok, suszone porcini powinny byc dostepne
        • jo.hanna Re: wydaje mi sie, ze mozesz troche poobcinac 21.10.06, 10:24
          Dumalam nad tymi kopytkami, bo tradycyjnie podaje sie je z sosem miesnym
          (odpada, za duzo miesa), ze skwarkami i cebula (za tlusto), z sosem grzybowym
          (grzybow njet). Z zup mozesz swobodnie podac zupe ziemniaczana, bez smietany i
          udekorowana kawalkami wedzonego lososia. W miare neutralne smakowo, wiec ci sie
          w wieprzowina klocic nie bedzie i moze byc przejsciem od wedlin do glownego
          dania. Jesli chcesz po zupie podaj zielona salate, ale z sosem zrobionym z
          odrobina wina podawanego do kolacji zamiast z octem (ocet, nawet najlepszy nie
          przysluzy sie smakowi wina).

A moze zrob tarte z porow (pory sa takie europejskie) zamiast zupy/kopytek. Lub
          zapiecz pory pod serowym beszamelem. Wtedy mozesz swobodnie zrezygnowac z
          ziemniakow jako dodatku do miesa.
          W sumie moj pomysl opiera sie na tradycji wloskiej: antipasto, pierwsze danie,
          drugie danie (mieso/ryba) i deser+kawa. No i oczywiscie wstawienie w miare
          polskich potraw w odpowiednie miejsca..Daj znac jak ci sie udalo przyjecie
      • jokaer Re: z boku patrząc :) 20.10.06, 22:22
        po przeczytaniu sugestii jo.hanna bardzo mi sie spodobało menu- bardzo sensowne-
        oczywiście jest to mooje zdanie ale zgodne z jo.hanna:))
        • Gość: Wanda ogolne zasady IP: *.173-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.10.06, 23:11
          Zasady przy komponowaniu menu:
          1/ posilek rozpoczyna sie aperitifem + cos malego na zab,
          2/tak ukladac menu, aby wino biale serwowac przed czerwonym,
          3/ nie podaje sie tych samych skladnikww, np. zupa pomidorowa i zapiekane
          pomidory jako dodatek do dania glownego,
          4/ dwa podobne sposoby gotowania, np. jako przystawka tosty zapiekane z
          grzybami w sosie i jako danie glowne, np. gulasz / tez w sosie /.
          5/ wodke i inne mocne alkohole, jak koniak, nalewki i in. podaje sie na koncu
          posilku na trawienie.

Wracajac do Twojego menu to za duzo w nim miesa, za malo zroznicowane.
          Proponuje na przystawke ryby, np. w galarecie, wedzony losos na x-sposobow,
          ew.salatke rybna, sledzie, jaja faszerowane i in. Do tego dekoracja z zielonej
          salaty i warzyw. Biale wino.
          Na goraca przystawke np. zupe-krem z pomidorow z roznymi dodatkami, np. ryzem,
          drobnym makaronem, prazonymi wiorkami migdalowymi i in.
          Danie glowne najlepiej pieczen, moze byc schab / np. faszerowany suszonymi
          sliwkami, pieczony z jablkami lub pomaranczami / albo wolowina, np. pieczen
          husarska. Do tego bukiet jarzyn... Czerwone wino.
          Na deser cos z owocow, np. tarta, salatka owocowa podana z lodami waniliowymi...
          Potem kawa, herbata i mocne alkohole.
          • wujek.sam Re: ogolne zasady 21.10.06, 00:14
            Dorzuce jeszcze jedna zasade: Typowego zrodla bialka, nie podajemy z typowym
            zrodlem weglowoadow, a szegolnie: miaso z ziemniakami - odpada, wszystko
            spokojnie laczymy z warzywami
          • jokaer Re: ogolne zasady 21.10.06, 00:27
            to ma być posiłek kojarzący sie z Polską, zasady zasadami ale te potrawy,
            które podałaś za nic mi sie z Polską nie kojarzą :(

po za tym ryby na przystawkę to tez mięso :); więc nie widzę redukcji mięsa;

a dla ciekawostki moi znajomi z Mongolii wyznają zasady, że jeśli juz jemy ryby
            (których oni nie uznają)to nie należy ich łączyć z posiłkami z wieprzowiny
            • Gość: Wanda Re: ogolne zasady IP: *.176-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 21.10.06, 23:33
              Sledzie, pieczen husarska to typowo polskie. Mozna tez podac kaczke pieczona z
              jablkami, zrazy i in. Mozna tez dania jarske. Bywam czesto zapraszana i sama
              tez urzadzam przyjecia dla znajomych i przyjaciol. Towarzystwo miedzynarodowe,
              mam wiec okazje podpatrzec no i nauczyc sie czegos.. Zasady ogolne wyczytalam
              we francuskich poradnikach typu " jak organizowac przyjecia ". Skoncentrowalam
              sie w skrocie na menu, inny temat to sztuka podawania win. Ale o tym przy innej
              okazji.
    • roseanne Re: dobrze skomponowany obiad 20.10.06, 22:58
      zamiast schabu - indyk, kurczak nadziewany badz krolik
      troszke zielonej jarzyny, z pary
      biszkopt tak, ale bez kremu
    • Gość: senin syswio, lepiej pogadaj z kobitkami na K. Polonii IP: 58.163.130.* 21.10.06, 12:54
      wiecej bedzie w tym sensu, a mniej pretensjonalnosci

howk
      • syswia Re: syswio, lepiej pogadaj z kobitkami na K. Polo 21.10.06, 20:50
        ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka