Gość: ania IP: *.aster.pl 24.10.06, 12:06 Mam pytanie,czy jak zrobię tę masę mięsną to mogę jej część zamrozić?Czy jak robię te kulki mięsne ,to mam je obtaczać w mące czy w bułce tartejnim je rzucę na wywar. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: pulpety lub klopsiki 24.10.06, 12:14 Możesz zamrozić. A czy obtaczać (w mące) czy nie zależy od tego jak bardzo "luźna" jest masa mięsna. Po prostu wrzuć jednego i sprawdź jak się zachowa. Jeśli obtaczanie w bułce tartej to musisz potem podsmażyć na patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: pulpety lub klopsiki IP: *.aster.pl 24.10.06, 19:09 Dziękuję Ba nito. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: pulpety lub klopsiki 24.10.06, 12:16 Zamrozić możesz tylko mięso surowe bez dodatków, albo już ugotowane klopsiki. Klopsików się nie obtacza w niczym. Robiąc "kulki" moczysz ręce w zimnej wodzie, wtedy się nie kleją i mają ładny kształt. Przyprawy dajesz jak do mielonego na kotlety: jajko, namoczona i odciśnięta bułka, cebula starta, pieprz, sól. Z tym, że ja do kotletów mielonych daję jeszcze majeranek, a do gotowanych klopsików nie, gdyż w gotowanych majeranek zdominuje smak mięsa. Ale to moje zdanie. Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: pulpety lub klopsiki 24.10.06, 12:18 A mi się wydaje, że mięsa z surową cebulą nie powinno się mrozić. Ale to moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: pulpety lub klopsiki 24.10.06, 12:39 a ja klopsiki piekę w piekarniku i upieczone zamrażam - wszystkie dobre soki w nich wtedy zostają, potem tylko odmrażam i krótko podgrzewam w sosie do gotowania można obtoczyć w mące ziemniaczanej - wtedy z wywaru, w którym się gotowały, łatwiej zrobić smakowity sos smaku dowolnego Odpowiedz Link Zgłoś
mellody Re: pulpety lub klopsiki 24.10.06, 19:52 mrożę i samo mięso i z dodatkami, tzn. już wymieszane, mrożę też gotowe już kotleciki czy pulpeciki z sosem lub bez Odpowiedz Link Zgłoś
mrgodot Re: pulpety lub klopsiki 24.10.06, 21:19 W sumie można mrozić w obydwu wersjach, ale radziłabym podsmazyć lub upiec całość a potem mrozić. Po wyjęciu z zamrażarki można je od razu wrzucać na patelnię i tłuszcz nie będzie tak pryskał jak w przypadku surowych. No i łatwiej je wtedy zapiec w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś