Dodaj do ulubionych

Czy to jest reguła, że domowe posiłki są lepsze

01.11.06, 18:14
od tych serwowanych w restauracjach i tych gotowych, kupowanych w sklepie? U
mnie w domu najlepiej się to uwidacznia na przykładzie naleśników. Te
sklepowe przegrywają z domowymi o kilka długości. Z innymi potrawami jest
bardzo podobnie. U was jest tak samo?
Obserwuj wątek
    • amikeo Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 01.11.06, 19:15
      Nie jest to reguła. Od kupowanych w sklepie domowe potrawy są, według mnie,
      rzczywiście lepsze. Ale na przykład wiele dobrych restauracji serwuje smaczne
      dania, takie jak domowe, albo nawet lepsze, albo takie, których w domu się nie
      pzyrządza za często.
      • Gość: Piotrek Jak sie umie gotować. Ale np. pizza zawsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 17:48
        • czlon_pisu --------- wszystko byle nie Macdonaldy ! 02.11.06, 18:17
          zjem wszystko byle nie ten syf z Macdonaldow !
          Bo co to za jedzienie jak kukurydza i ziemniaki sa pelne pestycydow oraz
          zmienione hormonalnie (Genetically Modified), a mieso nafaszerowane roznymi
          lekarstwami bo krowki i swiniaki trzymane w gigantycznych farma
          • Gość: lu Re: --------- wszystko byle nie Macdonaldy ! IP: *.acn.waw.pl 02.11.06, 18:42
            Genetically Modified to znaczy "modyfikowane genetycznie" a nie hormonalnie.
          • Gość: yeti Re: --------- wszystko byle nie Macdonaldy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:29
            Jedzenie z McDonald's jest rzeczywiscie malo zdrowe, ale w smaku nie najgorsze,
            dlatego wiele ludzi pochlania wszystko co tam produkuja niepatrzec na wartosc
            odzywcza tylko na smak
        • Gość: titta Re: Jak sie umie gotować. Ale np. pizza zawsze IP: *.botany.gu.se 02.11.06, 20:51
          Oj nie zawsze. Smiem twierdzic, ze robie lepsza niz w Pizza Hut (choc pewnie to
          kwestja gustu;). Mazy mi sie piec z kamienna plyta...
          • Gość: Ania Re: Jak sie umie gotować. Ale np. pizza zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:15
            Pizze robię gorszą niż w UFO (mniam!), ale na pewno lepszą niż w Pizza Hut,
            Telepizzy i innych sieciowych, wystandaryzowanych pizzeriach. Co do typowego
            domowego, to np. raz na rok robię pierogi, czy uszka, ale nie mam ochoty i
            czasu, żeby stać nad jedzeniem 2 godzin, bo poźniej nie mam siły go jeść, więc
            wolę kupić coś poza domem, albo gotowe danie.
            • jagoda85 Re: Jak sie umie gotować. Ale np. pizza zawsze 04.11.06, 18:59
              A czemu chcesz stać dwie godziny przy gotowaniu. Przy dobrej organizacji,
              możesz obiad zrobić w pół godziny. Ja mam czas i bardzo lubię gotować, ale
              chyba przestałabym gotować, gdybym tyle czasu stała przy garach.
        • zosiasamosia6 Re: Jak sie umie gotować. Ale np. pizza zawsze 03.11.06, 13:52
          moja pizza bije te z firmowych pizzerii ,naprawdę
          to jest zdanie moich znajomych ,
          ps.chleb też piekę sama ,
    • ampolion Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 01.11.06, 19:58
      Wszystko zależy od domu. I nie-domu.
      • magdalena2lbn Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 01.11.06, 20:02
        W moim domu najbardziej widoczna roznica jest w pierogach.Wszystkie poza domem
        niezaleznie gdzie zamawiane czy kupowane maja za grube ciasto.
        • basiek13 Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 01.11.06, 20:33
          Poza domem to mi smakują chyba tylko pączki. Mimo starań nie wyjdą tak dobre jak
          w cukierni.
          • Gość: Gośka Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 09:21
            wg.mnie żaden pączek kupiony poza domem nie dorówna domowemu mniammmmm
            • kung_fu_plaster Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 10:36
              Gość portalu: Gośka napisał(a):

> wg.mnie żaden pączek kupiony poza domem nie dorówna domowemu mniammmmm
              Podaj przepis. Sprawdzimy.
          • kung_fu_plaster Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 09:22
            Z tymi pączkami to masz rację.
            • zielonka16 Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 09:45
              Wszystko zależy od kucharza jak nawet jakiś zwykły bar ma dobrego kucharza to
              posiłek będzie tam lepszy jak w restauracji niekoniecznie marnej.Podobnie jest
              z domowymi posiłkami ,jeśli pani/pan domu dobrze gotuje to napewno jedzenie
              będzie tam lepsze.I to moim zdaniem sprawa dyskusyjna.
              • Gość: Pewex Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:38
                tylko restaruracja "niekoniecznie marna" ma markę "niekoniecznie marnej" dlatego że nie zatrudniają marnych kucharzy :)
              • Gość: jagoda Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: 212.87.241.* 03.11.06, 16:51
                tak wszystko zalezy od kucharza ja gotuje bardzo dobrze jak mi sie chce
                rodzina ocenia ze bardzo smacznie ale kapusty z grochem takiej jak gotuje
                ciocia to nie ugotuje nikt jest smaczna nad podziw
        • Gość: ewik Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 12:49
          Racja pierogi i nalesniki domowe sa najlepsze,smacznego
        • Gość: Landrynka Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 16:13
          Podzielam Twoje zdanie w 100%
    • the_kami Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 11:14
      Czy lepsze = smaczniejsze? To akurat kwestia indywidualnego smaku i gustu
      jedzącego. Natomiast wydaje mi się, że domowe jedzenie jednak jest zdrowsze.
      Wiemy mniej więcej z czego i jak gotujemy, wiemy ile potrawa czekała na
      skonsumowanie, wiemy jak była ewentualnie podgrzewana. W byle jakich
      barach/jadłodajniach/stołówkach często dodaje sie do jedzenia sody - bo wtedy
      szybciej się gotuje. Nie wiadomo, które to życie smakowicie podanego kurczaka.
      Nie wiemy, czy kucharz umył ręcę. I takie tam inne :-)
      • Gość: zadumana Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: 83.238.166.* 02.11.06, 11:44
        Właśnie. Ocena to trudna sprawa, ale ja widząc wszędzie (no dobra: prawie
        wszędzie) niesolidne podejście do pracy ciągle się obawiam, że dotyczy ono
        również mojego talerza w restauracji.
        Potraktowanie uczciwie konsumenta to jakby pierwszy problem. A smaki to
        oczywiście cała obszerna reszta.
        Lubię restauracje, ale ten dzwoneczek pod czaszką mi ciągle podzwania. Te
        nieszczęsne mielone mięsa w daniach... Ostatnio w GW był artykuł o
        Wietnamczykach. Też padło stwierdzenie jednego z nich - nie jeść spring rolsów,
        bo...:)
      • megasceptyk Tak, lepsze = smaczniejsze. 02.11.06, 15:23
        Niektórzy nie mają smaku (tak samo jak są wysocy i niscy) a gustu sobie nie wyrobili bo niby na czym? Na hamburgerach? Restauracja, to miejsce gdzie gotują za ciebie, to wszystko. Reszta zależy od tego kto gotuje.
      • betina119 Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 07.11.06, 20:00
        witam-czytam uważnie wypowiedzi i musze dodac stanowczo że posiłki domowe są o
        niebo lepsze od gotowców i restauracyjnych tworów,jako technolog żywienia
        otarłam się o produkcje w różnych zakładach i śmiem stwierdzić domowe górą
    • Gość: kiti Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: 195.116.229.* 02.11.06, 14:28
      posiłki serwowane poza domem maja jedną niezaprzeczlną ZALETĘ, a mianowicie,
      odpada mywanie naczyń
    • mroofka2 Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 15:19
      bo najlepiej smakuje cos co sie samemu
      przyrządza;) docenia się włożona pracę;)
      ale w restauracjach też jest dobre żarełko;)
      • Gość: to_nie_my_toniemy Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.tkdami.net 02.11.06, 18:38
        A mnie smakuje tylko to co ktoś inny przygotuje:)i poda:)W domu czy resturacji -
        nieważne - to co ja ugotuję niech je kto inny!
    • grisznak84 Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 15:44
      Kebaba wole na mieście, w domu nie próbowałem jeszcze :)
    • Gość: Małpa Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.06, 16:14
      Wszystko, co bierzemy do rąk wibruje naszą energią. Dlatego potrawy podane przez
      bliską, kochaną osobę są dla nas lepsze, bo są adresowane do nas. Przsiąknięte
      naszą chemią, brakiem pośpiechu i rutyny, skupieniem i dobrymi intencjami. To
      jest tajemnica domowego jedzenia: kod naszego gniazda, atawistyczny kod wspólnoty.
      • Gość: ja Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.kielce.net.pl 03.11.06, 13:18
        cudnie powiedziane
        i zgadzam sie:)
    • deelbercik Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 16:17
      coz, wydaje mi sie, ze w kazdym domu istnieje kilka potraw "flagowych" co to
      nigdzie nie smakuja tak jak u mamy (lub coraz czesciej taty)... ale w
      restauracji mozesz zjesc czesto cos bardziej egzotycznego, dziwnego czy po
      prostu zbyt pracochlonnego zeby gotowac w domu. Ogolnej zasady nie ma. Co do
      zdrowszego jedzenia tez wydaje mi sie, ze nie ma reguly. Duzo polskich dan jest
      ciezkich, smazonych i do zdrowych nie naleza ... a sa takie dobre :)
      • Gość: szarańcz Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 16:24
        bigos w tesco ostatnio dostałem , 1,59PLN za kg LUZ, takiego dobrego jeszcze
        nie jadłem ... tylko potem do 4 rano nie mogłem zasnąć bo miałem palpitacje
        serca ... pewnie po emulgatorach
        • Gość: szarańcz Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 16:43
          hmmm ... a po ile ?
        • jagoda85 Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 20:24
          A z czego był ten bigos? Bo sama kapusta na kg bigosu jest droższa, nie mówiąc
          o reszcie, a gdzie dodatki, prąd, gaz, opłata pracy itd... Musiał być bardzo
          smaczny,hahahahahaha
    • Gość: g domowy chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 16:58
      domowy chleb o czym nie wszyscy już pamiętają jest zdecydowanie lepszy od tego, co można kupić w piekarniach

www.mieszanki.pl
    • Gość: Michał O przepraszam w zeszłym roku IP: *.aster.pl 02.11.06, 17:08
      w Karpaczu w kanajpie jadłem pyszne naleśniki z serem polane zmiksowanymi
      jeżynami. W domu tak dobrych nie udało mi się zrobić.
      • Gość: Marakuja Re: O przepraszam w zeszłym roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:03
        w której ??
    • Gość: piekarz Re: domowy chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 17:40
      taa gotowe mieszanki na suchym zakwasie drozdzach ktore sa sproszkowane. zwykle
      piekarniowe drozdze maja 3 mce trwalosci. ile trwalosci maja te mieszanki i jak
      myslisz dlaczego. jak chcesz zrobic porzadny chleb to musisz miec zakwas. jasne
      ze sa piekarnie ktore pieka na tym samych proszkach tylko nie gotowych daja
      gotowy suchy zakwas ale u mnie w piekarnii od wielu lat juz tak nie robimy.
    • Gość: smakosz Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 17:42
      Nie zgadzam się. Ja jadam pizze Rigga, mrożonki hortexu, pierogi ruskie
      Rudzix'a i pulpety Rolnik i jakoś żyję.
    • Gość: smakosz Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 17:53
      ...a może odpowiesz mi na pytanie jak mam robić sobie obiady jak pracuję
      codziennie od 8.00 do 18-19.00 i nie mam żonki, mamusi czy teściowej ? :-) dla
      mnie dylemat "lepsze domowe czy kupne" nie istnieje
      czytam to jak bajkę o żelaznym wilku
      • Gość: gienia Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 17:57
        ok tu mnie masz ale ja sobie tak radze ze czasem zre cos kupnego - ostatnio
        jakas zupe z kartona, a w sobote i niedziele mam zawsze obiad domowy i robie tak
        zeby zostalo - na 2 czasem 3 dni styknie i wcale nie jest niedobre a czasem
        nawet lepsze np bigos. a z tym ranigastem to zartowalem nie podniecaj sie
        • Gość: smakosz Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 18:07
          taka refleksja: pokolenie naszych rodziców to przynajmniej pracowało te 8
          godzin, więc mogli się bawić w obiadki
          a jak ja zapierxxlam po 10-11 godzin to mogę zapomnieć o normalnym jedzeniu
          nawiasem mówiąc - masz rację - ciekawe na ile mi zdrowia starczy?
          • genek8 Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 18:11
            wiesz ze najlepsze jest to ze kupuje zarcie teoretycznie zdrowe - jakas salatka
            czy cos lekkiego, a jak sam robie to wtedy o niskim tluszczu nie ma mowy ma byc
            tlusto ciezko i do syta a potem poprawka az padam. wtedy zdarza mi sie korzystac
            z rapacholinu.
            • Gość: smakosz Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 18:23
              he, he...ja mam tak samo; jadę do tesco kupić teoretycznie zdrowe żarcie,
              jakieś warzywka, kurczaki itp. świństwa a potem się okazuje że kupiłem
              pulpety,flaki, kaszankę i boczek:-) nie da się ukryć że lubię takie rzeczy

na deserek kupuję sobie chipsy, orzeszki i zgrzeweczkę żywczyka:-)
    • mroofka2 Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 18:25
      bo nalepsze to co tłuste i niezdrowe;)
    • Gość: Kodem_PL Knajpowe lepsze IP: *.hor.brad.ac.uk 02.11.06, 18:37
      z kilku wzgledow:
      mozna skupic sie na konsumpcji, nie tworzeniu
      mozna wybierac do woli, nie martwiac sie o resztki, niepotrzebne produkty ktore
      zostana itp.
      Mussaka (czy jak to sie pisze), Pizza, Cordon Bleu itp. wszystko bardziej
      smakuje mi w knajpach. Tylko pieniadze...
    • Gość: lu Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.acn.waw.pl 02.11.06, 18:50
      Jesli ide do restaracji, to nie po to, zeby zjesc tam "domowy obiad", bo domowy
      to mam w domu i u cioci na imieninach. Do restauracji ide, by zjesc to, czego w
      domu zrobic sie nie da lub zrobic nie potrafie. A zatem w restauracji jem
      znacznie lepiej niz w domu. Dana wymyslne, skomplikowane, trudne do zrobienia.

Inna sprawa to bary zwane "restauracjami", czyli miejsca gdzie zjada sie cos w
      porze obiadu, gdzie jest niedrogo i oczekuje sie szybkiego serwisu. Tam
      jedzenie jest proste i zgodze sie z opinia, ze nie zawsze dobre. Ale to nie sa
      restauracje.

Jakosc gotowego jedzenia w sklepach jest oczywista i nie ma co sie rozpisywac.
    • Gość: crazyrabbit Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.ikatel.pl 02.11.06, 19:47
      Nie zawsze domowe = lepsze. Jak sobie przypomnę ociekające tłuszczem obiadki,
      na które zapraszała mnie czasem moja była teściowa, to do dzisiaj mnie
      telepie... Brrrrr... I te jej "zawiesiste" sosy na zasmażce, tak zawiesiste, że
      łycha stała... Fuj! Wymigiwałam się jak mogłam, a ona się ciągle obrażała :)
      Znam parę restauracji, gdzie jedzenie jest naprawdę smaczne i świeże. Czasem
      przywożę sobie porcyjkę czegoś dobrego do domu :)
      Gotowe ze sklepu? Wewnętrzne fuj, ukryte pssie...
    • Gość: ryry Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.cn.com.pl 02.11.06, 20:02
      ja preferuje kupione uszka pierogi frytki hamburgery awszystko inne jest lepsze
      w domu
    • Gość: ANia Re: green way IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:23
      Ja tam jadłam tylko raz-ensalados, czy cos podobnego i mi niezbyt
      smakowało...już wolę sama zrobić sobie warzywne danie w domu, będzie na pewno
      świeższe, niż to w "Green wayu" podgrzane w mikrofali.
    • Gość: detta walker Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.aster.pl 02.11.06, 22:45
      Mam wrazenie,ze wiele osób ktore tak negatywnie wypowiada sie o jedzeniu z
      restauracji poprostu sępią kase i nie chodza do takich przybytkow wmawiajac
      sobie na poparcie wlasnego wyboru,ze swojski bigosik jest lepszy niz
      "obce"jedzenie poza domem..I nie mylmy restauracji z barem mlecznym ani mc
      donaldem.Nie zebym sie snobowala-nie.Chodzi mi o normalna restauracje.Te
      sredniego formatu wcale nie sa tak drogie.Jedzenie w restauracji to przyjemnosc,
      bo po pierwsze nie musze nic robic, moge zjesc cos czego zrobic nie umiem albo
      mi sie nie chce,plus atmosfera, i jeszcze mozna poznac kuchnie swiata ;-).Nie
      przepadam za domowymi posilkami.Jesli ma wybierac ziemniory z kotletem zawsze
      wybiore cos bardziej oryginalnego,co moze dla mnie zrobic dobry kucharz.Poza
      tym-wole dania zrobione cudzymi rekoma-kucharza, babci, mamy, tesciowej.Ponoc
      niezle gotuje-ja sie przywyczilam do swojego,ze tak powiem, stylu.Jesli szykuje
      cos ekstra zwykle jestem tak urobiona ,ze kiedy posilek jest gotowy odchodzi mi
      apetyt, nogi odpadaja od stania nad kuchnia i nabrudzone jest po pachy.Takze ,
      na specjalne okazje zawsze wybieram restauracje niz samodzielne kucharzenie..
      • karmin-cynober Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 02.11.06, 23:10
        jadam wszedzie jak musze. Biegam tu i tam i nie ma wyjscia. Musze jakis cieply
        fastfood zjesc w ciagu dnia jesli nie mam innej mozliwosci. Ale to przymus a nie
        dobrowolne zarcie. Co innego jak mnie ktos zaprosi. Lubie jak mi podaja. A wy nie?!
      • Gość: ewa Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: 66.214.105.* 03.11.06, 02:57
        Kochana pani walker.

Nawet w najlepszej restauracji wiele produktow jest starych. Dlaczego? bo
        wszyscy jak moga oszczedzaja. Uwierz mi, wiem co mowie.
        Mialam okazje byc w wielu miejscach na ziemi, probowac wielu kuchni. Nic
        lepiej nie smakuje niz HOMEMADE.. Jesli kogos meczy robienie ziemnorow z
        kotletem, znaczy, ze nie chce mu sie udoskonalic swoich mozliwosci kulinarnych
        ani poeksperymentowac. Gotowanie jest sztuka ale za to jaka smaczna. Ja wlasnie
        zmeczona ciglym jadaniem w restauracjach, zaczelam uczyc sie gotowac. Metoda
        prob i bledow oczywiscie. Oplacalo sie i to bardzo. Teraz wiele osob mnie pyta
        co robie ze zachowuje dobra figure mimo wieku. Odpowiedz: gotuje sama posilki
        ktore spozywam. Wiem co do nich dokladam.
        pozdrawiam ze swiata
      • Gość: tak sobie piszę Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:20
        Wyjście do dobrej restauracji to cała przyjemność. NIe trzeba nic przygotowywać,
        podawać, sprzątać. Kelner wszystko poda. A my w tym czasie możemy miło pogadać.
        Ucieszyć się to chwilką. Niestety mamy taką cechę brzydką narodową, że bardzo
        wilele osób nienawykłych chyba do jedzenia w restauracjach. cały czas komentują:
        eee niedobre, w domu bym se lepsze zrobił,.... e tak drogo za pomidorową a w
        domu lepsza i klusek więcej.To jest o k r o p n e. Po to idziemy do restauracji
        żeby nie gotować. I nie trzeba zamawiać pomidorowej którą się je 3 razy w
        tygodniu od urodzenia. Tylko coś odmiennego od jedzenia domowego. I jeśli już
        jesteśmy w restauracji to miejmy z tego przyjemność.
      • jagoda85 Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 04.11.06, 19:06
        No jeśli ty potrafisz ugotować tylko zimniory z kotletem i tracisz na to tyle
        czasu i energii, to wcale się nie dziwię, że smakuje ci to co jadasz w
        restauracji.
    • e_katt Re: domowy chleb 03.11.06, 00:30
      Kolejny dowód na to, że wszystkie Ryśki to fajne chopy som! Ależ mi się podoba
      taki kulinarny nonkonformizm! Nie mniej, niż ten osobisty stosunek do pokarmu
      przez siebie hodowanego/uprawianego/wytwarzanego metodami różnymi...

Tylko wiesz, w jednej kwestii to muszę cię Ryśku, niestety, zmartwić: choćbyś
      nie wiem, jak bardzo się starał, to ręką krowy nie zapłodnisz! :)
    • e_katt Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 03.11.06, 00:37
      A to zależy. Jeśli ktoś w kuchni notorycznie przypala, nawet nie tyle wodę na
      herbatę, ile sam czajnik, bo z roztargnienia zapomniał do niego wlać wody, to
      taki delikwent zawsze ci powie, że wrzątek knajpiany smaczniejszy...
    • Gość: np. spaghetti to zależy od tego, jak kto gotuje ;) IP: *.b-m.pl 03.11.06, 08:50
      Kiedyś kupowaliśmy gotowe sosy do spaghetti (zdecydowanie najsmaczniejsze są te
      z Dolmio), bo moje wychodziły takie sobie. Aż pewnego razu obejrzałam program
      Macieja Kuronia, zobaczyłam, że składniki są te same, ale wkładam wszystko w
      nieodpowiedniej kolejności. A teraz wrzucam czosnek na gorącą oliwę, zaraz
      potem zioła prowansalskie, potem dodaję mięso mielone, gdy dobrze się podsmaży -
      pomidory (nota bene mrożone w b. prosty sposób: pokrojone na połówki i włożone
      do torebki foliowej, zostaje w nich cały smak lata :)) Do tego dobry makaron
      (najsmaczniejsze są niestety te za 6-9 zł za opakowanie), wytrawne białe wino -
      i palce lizać! W żadnej restauracji nie jadłam lepszego spaghetti :)
    • pinia1a Re: Czy to jest reguła, że domowe posiłki są leps 03.11.06, 09:13
      Oczywiście, ze są zawsze lepsze ale trzeba też umieć samemu dobrze gotować i
      przyprawiać jedzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka