basiek13 05.11.06, 15:03 Muszę kupić coś do placów ziemniaczanych i czytam Wasze wypowiedzi na temat genialności MALAKSERA i zastanawiam się co to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 05.11.06, 15:17 Po pierwsze - elektryczna szatkownica przeważnie będąca w zestawie robota kuchennego i może wyglądać na przykład tak: www.hipernet24.pl/sklep/img_items/s/130/13016.jpg Po drugie - forum na takie tematy jest tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=124 Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 05.11.06, 15:29 dziękuję ba_nito Wiem,że istnieje forum tematyczne ale ja chciałam szybkiej odpowiedzi bo muszę kupić to coś już teraz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 05.11.06, 15:37 basiek13, ja robie mase na placki kartoflane w mikserze - takim jak sie robi koktajl truskawkowy czy ciasto na nalesniki- najpierw wrzicam jajka x2 do nich pokrojone w srednia kostke kartofle i mixuje. rewelacja :) zrobie dzis chyba placki :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 05.11.06, 21:31 Myślę, że najwłaściwszym określeniem malaksera jest rozdrabniacz wirnikowy wysokoobrotowy przez podobieństwo do młynka wirowego szybkoobrotowego do kawy czy innych twardych (!) ziaren, ten sam malakser tym samym wirnikiem nożowym może z powodzeniem miksować na wolnych obrotach albo wyrabiac ciasto na bardzo wolnych obrotach (Kombimax Brauna K750 np.) Moim zdaniem masa ziemniaczana uzyskana na zwykłej tarce ręcznej lub obrotowej bębnowej elekrycznej jak np. przystawka do Zelmera albo tarczowej pracująca na zasadzie tarki - daje lepsza konsystencje placków zawsze dawalem kilka kartofli startych na grubej tarce - tak jak Pinos np. i do tego troche wiórków jabłkowych - natomiast cebulę rzeczywiscie lepiej rozsiekac mamlakserem w drebiezgi! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? IP: 83.238.166.* 06.11.06, 09:27 Malakser to ten szeroki dzbanek z ostrymi nożami w środku, w którym robi się zwykle cisto. Można wtedy wsadzić tam plastikowe noże. A jak się chce placki lub mięso, to te noże są świetne. W mikserze (dzbanek chudy) obraca się coś co nie jest ostre, bo ma głównie za zadanie głównie rozbić np. miękkie owoce na jakiś koktajl. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 06.11.06, 11:56 Ja mam robot wieloczynnościowy Kasia i tam jest specjalna tarka do ziemniaków , trę na niej też cebule , szybko i sprawnie, jak wspomnę tarcie na zwykłej tarce to już mnie palce bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 06.11.06, 12:17 magda270519761 napisała: > Ja mam robot wieloczynnościowy Kasia i tam jest specjalna tarka do ziemniaków > trę na niej też cebule, szybko i sprawnie, jak wspomnę tarcie na zwykłej tarce > to już mnie palce bolą. Wiesz jak sobie pomyslę ze babka moja jeszcze przed I Wojną Swiatową we Lwowie w Galicji pod zaborem autro-węgierskim, tarła ręcznie kartofle sery czy cebule jabłka selery czy buraki, zamiast, kalecząc sobie palce, na zwykłej blasznej tarce ruchem posuwisto-zwrotnym, w specjalnym młynku podobnym troche do maszynki do miesa, kręcąc korbką którys z 4ch wymiennych specjalnych wirników- bębnów z odpowiednimi otworami "nozowymi" - czyli dokładnie czymś takim jak przystawka do Zelmerowskiej elektryznej maszynki do mięsa ... ...więc jak pomyslę o tym to utwierdzam sie w przekonaniu ze jednak miał rację "Adinkamieńczyk" wprowadzając elastyczny parametr czasu do rownań przestrzeni 4- wymiarowej; - minęło 90 lat a żona moja takim samym ustrojstwem jak moja babka "tarkuje kartoszku" tylko nie kręci korbką a robi to elektryka... tempora mutantur! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? IP: *.enterpol.pl 06.11.06, 13:37 Urządzenie niezastąpione do robienia ciasta na pierogi.I nie tylko! Gdyby nie malakser to nigdy nie robiła bym pierogów gdyż nie znoszę jak ciasto oblepia mi ręce. To cudowne urządzenie mi tego zaoszczędza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama do Anki w sprawie pierogów IP: 82.139.45.* 06.11.06, 15:21 Aniu, podaj dokładnie jak robisz te pierogi, bardzo prosze.... Nie znosze dotyku maki a przez to moja rodzina nie jada pierogów, choc się domagają... sama tez bardzo lubię, jem tylko u kogoś lub odsmażane u mnie, ale to są darowane, kupione, zdobyczne.... pomóż mi!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: do Anki w sprawie pierogów IP: 82.139.45.* 09.11.06, 14:58 podciągam... juz mialam nadzieję, że zacznę robic pierogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keti Może ja pomogę IP: *.ghnet.pl 09.11.06, 15:32 Ciasto na pierogi z malaksera: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=29332159&a=31179663 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: malakser a mikser IP: 83.238.166.* 10.11.06, 10:18 Malakser to szeroki dzbanek - wyrabianie ciasta, rozdrabnianie jarzyn, rozdrabniania mięsa. Mikser to dzbanek (szczuplejszy) dość wysoki ze śmigiełkiem metalowym, często nieostrym w środku - rozdrabnianie owoców na koktaile owocowe, ja: do robienia w ten sposób zup owocowych i ja: kiedyś rozdrabnianie ziemniaków na placki, ale malakser jakby do tego lepszy, bo noże ostre. Z nazewnictwem jest w Polsce wieczny problem, ale chyba najbardziej jednoznaczne jest określenie 'malakser'. Mikserem nazywa się też inne machiny, bo jakoś trzeba kolejne 'to' nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? IP: *.play-internet.pl 19.11.16, 21:18 Moja "połówka" pomimo "stażu", wdzięczności okraszonej miłością i złotego medalu za rzeczy robione w kuchni również zastanawia się co to jest ... . A ma wszystkie sprzęty jakie tylko są potrzebne w kuchni , początkowo myśleliśmy, ze może to jest blender lub dzbanek do miksowania owoców ... , okazuje się jednak, że to nie o to dokładnie chodzi.... Na jednej ze stron znaleźliśmy taki oto opis malaksera ... "Malakser zawiera ostrza do siekania i tarcze do krojenia. Najlepiej sprawdza się do szatkowania, ucierania i siekania warzyw oraz owoców na surówki, sałatki. Można w nim także wyrobić ciasto, ubić pianę, kręci sosy i dipy - ale na pewno do tych prac lepszy będzie robot kuchenny czy mikser. Malakser może pokroić warzywa na paski i np. ziemniaki na frytki. Nadaje się też do tarcia np. warzyw, owoców, sera, czy orzechów." Najprościej jednak można powiedzieć, że melakser to blender z różnymi przystawkami i nazywany jest melakserem jak ma w komplecie taki opinany do blendera garnek z ostrzem w środku które może nam posiekać lub rozdrobnić warzywa, mięso czy inne duperele które tam wrzucimy. Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdrawiam. Radek. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Odpowiedź po 10 latach.. 20.11.16, 14:07 Gość portalu: Radek napisał(a): > Mam nadzieje, że pomogłem. Wyciągając stary wątek? Odpowiedz Link Zgłoś