Dodaj do ulubionych

Ludzie !!! Co to jest malakser, ???

05.11.06, 15:03
Muszę kupić coś do placów ziemniaczanych i czytam Wasze wypowiedzi na temat
genialności MALAKSERA i zastanawiam się co to?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 05.11.06, 15:17
      Po pierwsze - elektryczna szatkownica przeważnie będąca w zestawie robota
      kuchennego i może wyglądać na przykład tak:
      www.hipernet24.pl/sklep/img_items/s/130/13016.jpg
      Po drugie - forum na takie tematy jest tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=124
      • basiek13 Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 05.11.06, 15:29
        dziękuję ba_nito
        Wiem,że istnieje forum tematyczne ale ja chciałam szybkiej odpowiedzi bo muszę
        kupić to coś już teraz.
        pozdrawiam
        • aniutek Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 05.11.06, 15:37
          basiek13,
          ja robie mase na placki kartoflane w mikserze - takim jak sie robi koktajl truskawkowy czy ciasto na
          nalesniki- najpierw wrzicam jajka x2 do nich pokrojone w srednia kostke kartofle i mixuje. rewelacja :)
          zrobie dzis chyba placki :)
          • qubraq Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 05.11.06, 21:31
            Myślę, że najwłaściwszym określeniem malaksera jest rozdrabniacz wirnikowy
            wysokoobrotowy przez podobieństwo do młynka wirowego szybkoobrotowego do kawy
            czy innych twardych (!) ziaren, ten sam malakser tym samym wirnikiem nożowym
            może z powodzeniem miksować na wolnych obrotach albo wyrabiac ciasto na bardzo
            wolnych obrotach (Kombimax Brauna K750 np.)
            Moim zdaniem masa ziemniaczana uzyskana na zwykłej tarce ręcznej lub obrotowej
            bębnowej elekrycznej jak np. przystawka do Zelmera albo tarczowej pracująca na
            zasadzie tarki - daje lepsza konsystencje placków zawsze dawalem kilka kartofli
            startych na grubej tarce - tak jak Pinos np. i do tego troche wiórków jabłkowych
            - natomiast cebulę rzeczywiscie lepiej rozsiekac mamlakserem w drebiezgi!
            Andrzej
    • Gość: zadumana Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? IP: 83.238.166.* 06.11.06, 09:27
      Malakser to ten szeroki dzbanek z ostrymi nożami w środku, w którym robi się
      zwykle cisto. Można wtedy wsadzić tam plastikowe noże. A jak się chce placki
      lub mięso, to te noże są świetne.
      W mikserze (dzbanek chudy) obraca się coś co nie jest ostre, bo ma głównie za
      zadanie głównie rozbić np. miękkie owoce na jakiś koktajl.
      • magda270519761 Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 06.11.06, 11:56
        Ja mam robot wieloczynnościowy Kasia i tam jest specjalna tarka do ziemniaków ,
        trę na niej też cebule , szybko i sprawnie, jak wspomnę tarcie na zwykłej tarce
        to już mnie palce bolą.
        • qubraq Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? 06.11.06, 12:17
          magda270519761 napisała:

> Ja mam robot wieloczynnościowy Kasia i tam jest specjalna tarka do ziemniaków
          > trę na niej też cebule, szybko i sprawnie, jak wspomnę tarcie na zwykłej tarce
          > to już mnie palce bolą.

Wiesz jak sobie pomyslę ze babka moja jeszcze przed I Wojną Swiatową we Lwowie
          w Galicji pod zaborem autro-węgierskim, tarła ręcznie kartofle sery czy cebule
          jabłka selery czy buraki, zamiast, kalecząc sobie palce, na zwykłej blasznej
          tarce ruchem posuwisto-zwrotnym, w specjalnym młynku podobnym troche do
          maszynki do miesa, kręcąc korbką którys z 4ch wymiennych specjalnych wirników-
          bębnów z odpowiednimi otworami "nozowymi" - czyli dokładnie czymś takim jak
          przystawka do Zelmerowskiej elektryznej maszynki do mięsa ...
          ...więc jak pomyslę o tym to utwierdzam sie w przekonaniu ze jednak miał rację
          "Adinkamieńczyk" wprowadzając elastyczny parametr czasu do rownań przestrzeni 4-
          wymiarowej; - minęło 90 lat a żona moja takim samym ustrojstwem jak moja babka
          "tarkuje kartoszku" tylko nie kręci korbką a robi to elektryka...
          tempora mutantur!
          • Gość: AnkaK Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? IP: *.enterpol.pl 06.11.06, 13:37
            Urządzenie niezastąpione do robienia ciasta na pierogi.I nie tylko!
            Gdyby nie malakser to nigdy nie robiła bym pierogów gdyż nie znoszę jak ciasto
            oblepia mi ręce.
            To cudowne urządzenie mi tego zaoszczędza.
            • Gość: kama do Anki w sprawie pierogów IP: 82.139.45.* 06.11.06, 15:21
              Aniu, podaj dokładnie jak robisz te pierogi, bardzo prosze.... Nie znosze
              dotyku maki a przez to moja rodzina nie jada pierogów, choc się domagają...
              sama tez bardzo lubię, jem tylko u kogoś lub odsmażane u mnie, ale to są
              darowane, kupione, zdobyczne....
              pomóż mi!!!!!
              • Gość: kama Re: do Anki w sprawie pierogów IP: 82.139.45.* 09.11.06, 14:58
                podciągam... juz mialam nadzieję, że zacznę robic pierogi
                • Gość: keti Może ja pomogę IP: *.ghnet.pl 09.11.06, 15:32
                  Ciasto na pierogi z malaksera:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=29332159&a=31179663
    • kati_74 malakser a mikser 10.11.06, 09:37
      w czym różnica?
      • Gość: zadumana Re: malakser a mikser IP: 83.238.166.* 10.11.06, 10:18
        Malakser to szeroki dzbanek - wyrabianie ciasta, rozdrabnianie jarzyn,
        rozdrabniania mięsa.
        Mikser to dzbanek (szczuplejszy) dość wysoki ze śmigiełkiem metalowym, często
        nieostrym w środku - rozdrabnianie owoców na koktaile owocowe, ja: do robienia
        w ten sposób zup owocowych i ja: kiedyś rozdrabnianie ziemniaków na placki, ale
        malakser jakby do tego lepszy, bo noże ostre.

Z nazewnictwem jest w Polsce wieczny problem, ale chyba najbardziej
        jednoznaczne jest określenie 'malakser'. Mikserem nazywa się też inne machiny,
        bo jakoś trzeba kolejne 'to' nazwać.
    • Gość: Radek Re: Ludzie !!! Co to jest malakser, ??? IP: *.play-internet.pl 19.11.16, 21:18
      Moja "połówka" pomimo "stażu", wdzięczności okraszonej miłością i złotego medalu za rzeczy robione w kuchni również zastanawia się co to jest ... . A ma wszystkie sprzęty jakie tylko są potrzebne w kuchni , początkowo myśleliśmy, ze może to jest blender lub dzbanek do miksowania owoców ... , okazuje się jednak, że to nie o to dokładnie chodzi.... Na jednej ze stron znaleźliśmy taki oto opis malaksera ... "Malakser zawiera ostrza do siekania i tarcze do krojenia. Najlepiej sprawdza się do szatkowania, ucierania i siekania warzyw oraz owoców na surówki, sałatki. Można w nim także wyrobić ciasto, ubić pianę, kręci sosy i dipy - ale na pewno do tych prac lepszy będzie robot kuchenny czy mikser.

Malakser może pokroić warzywa na paski i np. ziemniaki na frytki. Nadaje się też do tarcia np. warzyw, owoców, sera, czy orzechów." Najprościej jednak można powiedzieć, że melakser to blender z różnymi przystawkami i nazywany jest melakserem jak ma w komplecie taki opinany do blendera garnek z ostrzem w środku które może nam posiekać lub rozdrobnić warzywa, mięso czy inne duperele które tam wrzucimy. Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdrawiam. Radek.
      • aqua48 Odpowiedź po 10 latach.. 20.11.16, 14:07
        Gość portalu: Radek napisał(a):

> Mam nadzieje, że pomogłem.

Wyciągając stary wątek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka