pat761 06.11.06, 12:37 Takie, żeby zastępowały wędliny. Ja piekę tylko schab, tradycyjnie w czosnku i majeranku. Jakie mięsa nadają się jeszcze do przerobienia na wędlinę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: mięsa pieczone. 06.11.06, 14:10 każde, kwestia techniki ich pieczenia i wcześniejszej obróbki.... można zamiast piec, można zrobić schabik w takim owalnym garnku, przyprawiony, zawinięty w folię aluminiowa i podlany wodą...też fajnie wychodzi... mój małżon wędzi wędliny, więc mam co dwa tygodnie pyszne wędlinki...właśnie w sobotę wędził :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: mięsa pieczone. 06.11.06, 14:13 spróbuj zrobić golonkę wytrybowaną i bez skóry, oraz kurze cycki...tylko cycki to ostrożnie, żeby nie wyschły..żeberka, boczek, ogónówkę, mięso wołowe też... Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: mięsa pieczone. 06.11.06, 15:39 pat761 napisała: > a jak szynkę? marynujesz wcześniej? ooo, kochana dwa tygodnie leży w wodzie z przyprawani i peklosolą..muszę od małżona wziąć dokładne dawki, bo tej peklosoli to się szczyptami dodaje..długo trwa te leżenie, ale warto!! Odpowiedz Link Zgłoś
pszczola99 Re: mięsa pieczone. 06.11.06, 15:37 Karkówka, biały boczek. Tan ostatni z reguły roluję i wiążę jak szynkę. Kroi się wtedy w okrągłe, nierozwalające się plastry. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.oliwka Re: mięsa pieczone. 06.11.06, 17:12 oprócz tego co dziewczyny wczesniej napisały to jeszcze brzyszek _rolowany łopatak czy biodrówka bez kości też wychodzi super ,nie sucha mielone jak najbardziej też ,w formie pieczeni pierś indycza.. jak coś mi sie przypomni to dopiesze Odpowiedz Link Zgłoś
annasza33 pierś z indyka! 06.11.06, 19:46 pierś z indyka, zagotowuję wodę z przyprawami i majonezem (sic!), wkładam pierś, gotuję 5-8 minut, zostawiam w tym wywarze na całą noc. rano znów podgotowuję (5-8 minut, w zależności od wielkości piersi) i zostawiam w wywarze, żeby tam wystygła. naprawdę tyle czasu gotowania wystarczy, pierś jest soczysta, dzięki temu, że nie piekę jej - nie jest sucha, no i normalnie prze-pysz-na! jeśli ktoś zainteresowany, to znajdę dokładny przepis. aha, schab też tak można, ale jeszcze nie robiłam, a pierś, dowolnej wielkości, znika w ciągu jednego dnia, czy to jako wędlina na kanapki, czy do sałatki, czy do obiadu :> Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: pierś z indyka! 06.11.06, 20:15 Annasza robiłam identycznie wędliny były pyszne - przepis i fotki były na forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022&a=28696022 Odpowiedz Link Zgłoś
annasza33 Re: pierś z indyka! 06.11.06, 20:33 tak, tak, to prawie ten sam przepis! pychotka! Odpowiedz Link Zgłoś
pszczola99 Re: pierś z indyka! 10.11.06, 22:34 Pierś stygnie po pierwszym gotowaniu :)) Jutro zdam relację. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczola99 Re: pierś z indyka! 11.11.06, 20:48 Wyszło boskie. Jak będzie znikać w takim tempie, to nie dotrwa do rana :)). Przepis trochę zmodyfikowałam, bo zapomniałam kupić cosnku. Zamiast niego dałam dwie duże cebule pokrojone w ćwiartki i do majonezu dołożyłam dwie łyżeczki musztardy. Majonez się nie rozwarstwia, jeśli przed dodaniem do zalewy wymiesza się go energicznie z połową kubka wody. Ja do tego celu używam takiego specjalnego, drewnianego "koziołka". A zalewę wykorzystałam do gulaszu. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: mięsa pieczone. 07.11.06, 09:01 już wiem! ilość peklosoli dodawanej do peklowania mięsa jest podana na opakowaniu tejże... peklosól kupujemy w Wiązownej pod W-wą, gdzie jest hurtownia dodatków wędliniarskich, jelit itp... Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 pieczony boczek,karkowka. 11.11.06, 20:43 Rolada z boczku: -sol do zmiekczania miesa -majeranek -czosnek (niekoniecznie) Smaruje boczek sola do zmiekczania miesa i posypuje bardzo mocno majerankiem.Odstawiam na noc do lodowki.Rano zwijam boczek w ciasna rolade,zawiazuje nitka i obsmazam na "zloto".Wstawiam do piekarnika na ok godzine.Pycha! Zarowno na zmino ,jak i na cieplo! Karkowka: Zrobilam ostatnio na "szybciora" -marynata pikantna -majeranek Marynate ,majeranek ,(czosnek) i ok 4 lyzki soli ,gotuje z 15min.Goracym wywarem zalewam karkowke.Odstawiam na noc.Rano do piekarnika.Pieke w zaleznosci od wielkosci 1-1,5h. I znowu-pyszna na zimno i na cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 Re: pieczony boczek,karkowka. 11.11.06, 20:48 o kurnia! zdjec nie mam...Sorki,jak bede piekla,to nie omieszkam zrobic! Odpowiedz Link Zgłoś