Gość: ania IP: *.leon.com.pl 23.11.06, 18:04 Kto mi powie, jak zrobić tę miksturę i jak spożywać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AAAnulka Re: Czosnek + mleko na zaziębienie. Jak zrobić? IP: *.bsk.vectranet.pl 23.11.06, 18:30 hej więc ja gotuję np. kubek mleka + rościśniety żabek lub 2 czosnku i dodaję łychę miodu.... był tu przepis gdzieś woda + sok z cytryny + czosnek + miód Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 Re: Czosnek + mleko na zaziębienie. Jak zrobić? 24.11.06, 18:06 Trzeba pamiętać żeby nie dawać miodu do gorącego mleka , a może tak zrobić: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50403481.html Odpowiedz Link Zgłoś
mzrr21 Re: Czosnek + mleko na zaziębienie. Jak zrobić? 23.11.06, 18:30 Gotujesz mleko z posiekanym czosnkiem. Możesz dodać trochę cukru, ale to na końcu Odpowiedz Link Zgłoś
maretina czosnek nie dziala na przeziebienie 23.11.06, 18:52 jedyne na co moze miec terapeutyczny wplyw, to pewne schorzenia ukladu pokarmowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: czosnek nie dziala na przeziebienie IP: *.leon.com.pl 23.11.06, 20:25 Dziękuję za podpowiedzi. Wydawało mi się, że czosnek ma właściwości bakteriobójcze, a poza tym ciagle słyszę, że na przeziębienie najlepszy z mlekiem. Postanowiłam wypróbować, bo leki z apteki nic nie pomagają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: czosnek nie dziala na przeziebienie IP: *.wyszkow.tnp.pl 24.11.06, 09:45 Dajecie imbir mielony czy ten w korzeniu, proszę niech ktoś napisze ile tego imbiru i jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga.julia Re: czosnek nie dziala na przeziebienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.06, 23:07 Owszem, działa - i czosnek i cebula zawierają związki siarki, które mają właściwości bekteriobójcze i dlatego właśnie nazywane są naturalnymi antybiotykami. Oprócz tego oczywiście miód - do ciepłej wody lub herbaty. Herbata nie może być za gorąca (graniczna temperatura 60 st. C), bo wtedy enzymy z miodu (lizozym i oksydaza glukozowa) nie działają. Oczywiście jeśli choróbsko jest naprawdę poważne (np. angina ropna), trzeba wkroczyć z farmakologią z apteki. Rozgrzewający jest oczywiście też imbir, cynamon, majeranek. Pozdrawiam i życzę szybkiego wyzdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Mleko nie dziala na przeziebienie 25.11.06, 18:38 Mleko wspomaga produkcje sluzu w organizmie czyli zwieksza kaszel, katar, zatyka nos i gardlo wiec powinno sie go omijac. Moj sprawdzony sposob to: swiezy imbir posiekany, miod i sok z cytryny zalany woda jak herbata, zawsze pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Czosnek + mleko na zaziębienie. Jak zrobić? 23.11.06, 21:12 Przy przeziębieniu nie powinno się pić mleka, bo podobno zwiększa ono uczucie "zatkania" i podrażnia gardło. Lepiej zrobić sobie jakąś potrawę naszpikowaną czosnkiem i ostrymi potrawami oraz pić dużo płynów w temperaturze pokojowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Czosnek + mleko na zaziębienie. Jak zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 11:49 > Przy przeziębieniu nie powinno się pić mleka, bo podobno zwiększa ono > uczucie "zatkania" i podrażnia gardło. MI też się to nie klei razem: czosnek + mleko = NIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Czosnek + mleko na zaziębienie. Jak zrobić? IP: *.cf.ac.uk 23.11.06, 22:08 polecam imbir (do herbaty)-łatwiejszy do przełkniecia niz czosnek a ma te same wlasciwosci Odpowiedz Link Zgłoś
ewab2507 nie wiem, czy to pomaga... 24.11.06, 09:14 ale pamiętam, że nasza mama nigdy nie dawała nam tego obrzydlistwa... mówiła, że nie da dzieciom czegoś, czego sama by nie była w stanie przełknąć :):) robiła nam za to wodę z miodem i cytryną (gruby platster cytryny dusiła w kubku z miodem tak, że się prawie rozpadał i zalewała gorącą wodą) a do tego kanapki ze świeżego chleba z masłem i roztartym czosnkiem... pamiętam, że to było pyszne :):) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: nie wiem, czy to pomaga... 24.11.06, 09:34 Sama też tak się kuruję, a do wody z miodem i cytryną dodaję jeszcze imbir. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Czosnek + mleko na zaziębienie. Jak zrobić? IP: *.skranetcan.pl 24.11.06, 11:07 Proponuję szklankę czerwonego wina podgrzanego + parę goździków + cynamon + gałka muszkatołowa + ciepłe łóżeczko i sen. Bardzo rozgrzewa, spocisz się na pewno i pa,pa przeziębienie. Na mnie działa zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Czosnek + mleko na zaziębienie. Jak zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 12:41 Nic tak nie rozgrzewa jak herbata z nalewką/winem z owoców dzikiej róży. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria przepis 24.11.06, 16:54 Przepis z ksiazki M. Tombaka " Jak zyc dlugo i zdrowo ". Zmiazdzony czosnek + miod w proporcji 1:1. Stosowanie : po 1 lyzeczce 3 x dziennie lub 1 lyzka stolowa przed snem. Popijac ciepla woda. Pomaga w zaziebieniach /angina, grypa, kasze, katar i in./. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 11:04 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50403481.html Odpowiedz Link Zgłoś
tesunia Re: przepis 25.11.06, 11:26 do szklanki zimnego mleka dodac pare rozmiazdzonynch/usiekanych zabkow czosnku, ma postac ze dwie godziny i "nabrac mocy",odcedzic i wypic, sprawdzone osobiscie, UWAGA!! -ludzie z obnizonym cisnieniem powinny pozostac w domu po wypiciu ,poniewaz cisnienie spadnie,czosnek obniza cisnieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania A co na kaszel? IP: *.leon.com.pl 25.11.06, 22:29 Co z domowych sposobów polecacie na kaszel? Moja mama zasypuje pokrojoną cebulę cukrem i gdy puści sok - tym syropem leczy kaszel. Problem w tym, że nikt nie chce tego paskudztwa przełknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kendo Re: A co na kaszel? 26.11.06, 11:53 ja do tego dodaje lyzke miodu i jest nawet smaczne:) Odpowiedz Link Zgłoś