Gość: emila IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 14:39 potrzebuje jakiś dobry przepis na biszkopt bo chcę zrobić rafaello a zgubiłam przepis na biszkopt dzięki wielki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amikeo Re: przepis błagam -potrzebny mi teraz 24.11.06, 14:52 Wklepuję na sygnale:) Przepis mojej Mamy, zawsze dobrze wychodzi: 6 całych jaj, 25dkg cukru, 25 dkg maki, czubata łyżeczka proszku do pieczenia Jajka całe i cukier zmiksowac do białości, dodac mąkę i proszek i zmiksowac dokładnie. Powinno być gęste, lejące. Blacha wysmarowana tłuszczem, na spód pergamin Piec w temp. 180-200st. przez 40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urszula Re: przepis błagam -potrzebny mi teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 15:05 6 białek ubić pod koniec ubijania dodać szklankę cukru i stopniowo dodawac po jednym żółtku delikatnie mieszając na koniec dodać szklankę mąki tortowej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia - zawsze wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ania1022 Re: przepis błagam -potrzebny mi teraz 24.11.06, 15:31 8 jaj 1 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki Pianę ubijać poczatkowo bez cukru, Gdy troche ubite dodac partiami cukier i miksować aż zrobi się sztywna i lsniaca. Do piany dodawac po jednym zoltku. Do tej masy dodawać partiami przesianą mąkę, mieszać delikatnie trzepaczką lub lyzka. Do wylozonej papierem woskowym tortownicy wlać masę Wsadzić do nagrzanego piekarnika I piec az bedzie odchodzilo od scianek tortownicy (okolo 40 minut). Odpowiedz Link Zgłoś
beatak Re: przepis błagam -potrzebny mi teraz 24.11.06, 16:01 Nie jestem specem od pieczenia ale cos niecos zrobic miem, ale biszkopt zawsze mi wychodzi. Oto przepis: 6 jajek, po 15 lyzek maki i cukru, lyzeczka octu. Bialka ubijamy na sztywno wsypac cukier i dalej ubijac. Dodajemy po 1 zoltku i po lyzce maki, caly czas mieszajac. Na koniec wlac ocet. Wymieszac. Najlepiej piec w temp 180 Naprawde polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emila Re: przepis błagam -potrzebny mi teraz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 16:35 a proszku nie dodajesz czy zapomniałaś dopisać Odpowiedz Link Zgłoś
beatak Re: przepis błagam -potrzebny mi teraz 24.11.06, 18:03 w tym przepisie nie ma proszku, tez go stosuje wlasnie do rafaello, czasami tak wyrasta ze musze go kroic na pol ;-) powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś