Gość: botwinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 01:10 w czym rozpuścić margarynę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melolonta.melolonta Re: problem z margaryną 30.11.06, 01:27 W drugim garnuszku. Ten pierwszy postawisz na gazie i nalejesz wodę a drugi W NIM. Może lepiej masło? (Młode kobiety zanim nie urodzą dziecka nie powinny jeść margaryny - na codzień oczywiście. Od święta prawie wszystko można). Nie będę tłumaczyć dleczego ale TAK JEST. Poszukaj sobie. To F.K. a nie F.Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botwinka Re: problem z margaryną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:51 no dobrze rozumiem, ale podgrzać mam po rozpuszczeniu czy przed? a poza tym w wodzie chyba sie nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leda10 :) rozpuści się pod wpływem temperatury, w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:56 tzw kąpieli wodnej - wyzej masz napisane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botwinka Re: :) rozpuści się pod wpływem temperatury, w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:58 pod wpływem temperatury może rozpuści szybciej, ale ja pytam wyraźnie - w czym ? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: :) rozpuści się pod wpływem temperatury, w 30.11.06, 15:06 Chodzi Ci o roztopienie, a nie rozpuszczenie. Rozpuszcza się w jakiejś innej substancji, a jak coś po prostu przechodzi ze stanu stałego w ciekły, to się roztapia (celowo nie napisałam, że "się topi", bo by się kojarzyło z utopieniem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botwinka Brawo horpyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:17 Brawo ! od samego początku chodziło mi o to, że nagminnie w podawanych (również na forum) przepisach, programach kulinarnych itp. mylone sa procesy: topnienia i rozpuszczania najczęściej dotyczy to masła, margayny, sera, czekolady itp. smieszy mnie to ale i troche denerwuje a rozpuścic margarynę pewnie mozna spróbować w spirytusie? Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Brawo horpyna !!! 30.11.06, 15:59 Luzik! Nic nie jest mylone. Słowa te (rozpuścić, roztopić) moga być uzywane zamiennie, to nie laboratorium! :) oto, co w tym temacie mówi Słownik Języka Polskiego PWN: rozpuścić — rozpuszczać 1. «sporządzić roztwór dwóch lub więcej substancji» 2. «wywołać topnienie czegoś» 3. «zwykle w odniesieniu do włosów: puścić swobodnie» 4. «rozesłać w różne strony w jakimś celu» 5. «rozwiązać jakąś grupę osób, zwolnić z obowiązków lub pozwolić odejść» 6. pot. «rozpieścić kogoś, pozwolić na nieposłuszeństwo» 7. pot. «roztrwonić majątek» oto stosowny link: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2517107 Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: :) ? 30.11.06, 16:49 to może należało zapytać CZYM, a nie W czym - jak Cię już dręczy brak precyzji ------ dagmargallery.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: problem z margaryną 30.11.06, 13:59 Poloz maly garnuszek na palnik. Wloz do niego pokrojona na mniejsze czesci margaryne. Wlacz palnik, ustaw sredni gaz/moc. Poczekaj az sie rozpusci. Mozesz zamieszac pare razy w trakcie. Kiedy tylko bedzie miala plynna postac, zdejmij z ognia. Troche przestudz zanim dodasz do ciasta, tzn. nie wlewaj takiej bardzo goracej a cieplawo-letnia (zakladam, ze po to ja rozpuszczasz). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: problem z margaryną 01.12.06, 01:44 W sezonie grzewczym, to tylko w miskę i na kaloryfer. Pójdzie szybko, zobaczysz... Odpowiedz Link Zgłoś