Gość: eeeewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:25 Czy parmezan i parmigiano to to samo? W/g mnie tak,a szef kuchni z nowej restauracji w naszym mieście twierdzi,że to dwa różne sery. I teraz sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
illiterate Re: parmezan a parmigiano 04.01.07, 21:27 Jesli ma na mysli polska falszywke sera, o nazwie handlowej 'parmezan', to ma racje, bo on smakuje jak pomyje po prawdziwym wloskim Parmezanie. Jesli chodzi o polska nazwe wloskiego sera, to brzmi ona 'Parmezan'. Wiec i Ty i on macie racje, albo obydwoje jej nie macie, do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: parmezan a parmigiano 04.01.07, 21:42 Parmezan to po prostu spolszczona nazwa włoskiego sera: pl.wikipedia.org/wiki/Parmezan Może mieć rację jeśli mówiąc parmezan ma na myśli różnego rodzaju podróbki. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: parmesan & parmigiano 05.01.07, 05:49 www.cheese.com/Description.asp?Name=Parmesan%20%28Parmigiano%29 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: parmezan a parmigiano 05.01.07, 11:32 Parmigiano reggiano to ser wloski, parmezan to podrobka i nie wiadomoc co. Nawet parmigiano reggiano moze byc podrobka: trzeba uwazac przy kupowaniu / zadne tam torebki z tartym serem /. www.parmigiano-reggiano.it/home.cfm Odpowiedz Link Zgłoś