ameba1 31.01.07, 10:02 czy opłaca się <oczywiście ze względów smakowych> trzymać na domowym parapecie czosnek w doniczce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: czosnek w doniczce IP: 212.160.172.* 31.01.07, 10:22 A gdzie toto można kupić, to może się skuszę? Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: czosnek w doniczce 31.01.07, 10:51 Nie jestem pewna, czy chodzi nam o to samo, ale ja jakis czas temu postanowilam 'posadzic' czosnek w doniczce, bo uwielbiam mlody czosnek. Na razie toto rosnie w gore, wiec czekam na dalszy rozwoj sytuacji. W razie czego dam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
ameba1 czosnek w doniczce 31.01.07, 15:34 hihihi, no ja własnie też posadziłam ząbek, bo już mi "rósł" sam :) I dlatego chciałam się zapytać czy warto się rozczulać nad taką - u mnie na razie 5-cio centymetrową łodyżką ;) A powiem szczerze, że cieszy mnie jak rośnie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: czosnek w doniczce 31.01.07, 18:34 Kiedyś próbowałam te listki czosnku i jakies takie twarde były,ale słyszałam,że Bułgarzy używają ich jako przyprawy,ciekawa jestem w jaki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: czosnek w doniczce IP: *.chello.pl 31.01.07, 18:43 Ja bym zmieliła te twarde listki i zjadła. Posadziłam w domu jakąś zapomnianą cebulkę tulipana. Zielone rośnie ale korzonki - nic. Chyba się obraziły. Długo zwlekałam z tym posadzeniem. Zaraz zasadzę też całą główkę czosnku. JUŻ się cieszę na pachnącą czuprynkę. Pozdrawiam, Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: czosnek w doniczce 31.01.07, 18:50 A Chińczycy przecież jedzą tulipany - całe,żółte.Osobiście nie próbowałam, ale też mnie korci.mam parę przepisów gdzies w domu z tymi żółtymi tulipanami w roli koniecznego składnika.Chyba się udam do sklepu ogrodniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
veto12 Re: czosnek w doniczce 31.01.07, 19:22 Ja co roku sadzę ząbki czosnku na parapecie właśnie w okolicach lutego,uzywam zielonej natki jak szczypioru i natki pietruszki ,wszystkie te warzywka sadzę na parapecie,w skrzynce.Można wykopać z ogródka małą kępke cebulki siedmiolatki i mieć aromatyczny szczypior.Nawet jak seler puści zielone w trakcie przechowywania to go wsadzam,i potem obrywam sukcesywnie do potraw.Oczywiście listki obrywam. Odpowiedz Link Zgłoś
ameba1 czosnek w doniczce 31.01.07, 19:39 teraz mi sie przypomniało...jak kiedyś lata wstecz byłam u mojej babci. Akurat robiłyśmy jajecznicę. No i babcia mówi do mnie, bym poszła do ogródka <przydomowego> po cebulkę <szczypiorek>. Ależ babcia się uśmiała gdy przyniosłam własnie czosnek. Bo te gałązki jakieś takie do siebie podobne były. Ale nie pamiętam, żebym przy jedzeniu tej jajecznicy grymasiła ;) czyli coś w tym musi być Ps. ta w mojej doniczce rośnie w ekspresowym tempie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko Re: czosnek w doniczce 01.02.07, 13:23 oczywiście, ze sie opłaca ! Szczypiorek czosnkowy jest rewelacyjny !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofka Re: czosnek w doniczce IP: *.chello.pl 01.02.07, 13:41 Są w sklepach ogrodniczych nasiona szczypiorku czosnkowego. Rośnie jak cebulowy, listko-łodyżki ma znacznie delikatniejsze od czosnku główkowego, zapach mniej intensywny, dobrze rośnie na polu, ja przenoszę jesienią kępkę do doniczki i używam zimą. Myślę, że posiany w doniczce będzie się dobrze czuł i oczywiście rósł. Odpowiedz Link Zgłoś