Gość: justa IP: 213.17.180.* 15.04.03, 12:24 moja mama uwielbia sledzie. Nie wiedzaiłam jej pare miesiecy i na święta chcę jej przygotować niespodzianę śledziową. Bardzo Was prosze o jakieś przepisy. bedę niemiernie wdzięczna pozdr. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: śledzie - pomocy !!! 15.04.03, 12:31 Najprostsza na świecie wersja: śledzie w oleju z cebulką. Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie przez co najmniej kilka godzin. Osączyć, pokroić w niewielkie kawałki i włożyć do słoika. Zalać olejem, dodać 2-3 ziarenka pieprzu, pół listka laurowego i posiekaną cebulkę (w zależności od upodobań: więcej lub mniej). Zostawić w lodówce na 2-3 dni, żeby się wszystko przegryzło. Tak przyrządzone śledzie dodaję też do sałatki z ziemniaków i śledzi. Ziemniaki trzeba ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Zmieszać ze śledziami, pokrojonymi w kosteczkę ogórkami kiszonymi i wymieszać z majonezem (dodać trochę pieprzu mielonego do smaku). Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: śledzie - pomocy !!! 15.04.03, 13:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=737736&a=737736&v=2&strona=0 w wyszukiwarce znajdziesz więcej, ten temat już był kilkakrotnie. U mnie największą karierę zrobiły sledzie w oleju z cebulką i pokrojonymi ogórkami Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
maga34 Re: śledzie - pomocy !!! 15.04.03, 15:17 bardzo dobre są w takiej wersji: matiasy pokroić, oprószyć pieprzem (ok 5, 6) pół szkl. oliwy podgrzać w rondelku, dodać posiekaną cebulę i 2 łyżki cukru, poddusić, dodać małą puszeczkę koncentratu pomidorowego, zamieszać, podgotować, na koniec wrzucic garsć rodzynek; po przestudzeniu wymieszać ze sledziami (układac w naczyniu warstwowo), dobrze schłodzić w lodówce polecam, wypróbowane wielokrotnie i uwielbiane przez moja rodzinkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: small Re: śledzie - pomocy !!! IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 20:36 Zgadzam sie sledzie w trakiej wersji -pychaaaaa. Ale moja maman zamiast koncentratu dodaje keczup i odcedza cebule od oleju(zeby nie było zbyt tłuste) i miesza wszystko(bez układania warstwowo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: śledzie - pomocy !!! IP: *.tele2.pl 15.04.03, 16:47 ja najbardziej lubie ze smietana, cebulka i startym jablkiem;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: śledzie - pomocy !!! 16.04.03, 02:03 Polecam sledzie w sosie chrzanowym. Pyyyycha. Sos -jogurt, duza lyzka chrzanu, siekana natka pietruszki, sol, pieprz, siekane jajko na twardo. Wesolego Jajca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: śledzie - pomocy !!! IP: 80.51.255.* 16.04.03, 08:08 Ja polecam sałatkę śledziową, różową. 4 duże filety śledziowe w oleju 4 średnie ziemniaki 4 gotowane jajka 1 puszka buraczków (mała) albo 1 gotowany burak 1 puszka kukurydzy Śmietana (200 ml), trochę musztardy. Oddzielamy żołtka od białek, białka kroimy wraz z resztą składników i rzucamy do miski. Zółtka utrzeć blenderem z 1 śmietaną i 2 łyżkami oleju, dodać musztardy wg upodobania (ok 2 łyżki), dodać sól lub pieprz do smaku. Wlać powyższą mieszankę do pokrojonych składników sałatki i schłodzić. Pycha:-) ma ciekawy kolor, w zależności od ilości dodanych buraczków. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: śledzie - pomocy !!! 16.04.03, 08:28 sledzie w oleju cebula duze czrwone jablko pieprz bialy jablko ze skorka pokroic w kostke, cebule obrac tez pokroic w kostke sledzie podzialic na kawalki zalac jogurtem albo smietana albo pol na pol jogurt+majonez posypac bialym pieprzem wymieszac poczekac troszke - ja czekam ok pol godziny z podaniem na stol, zeby sie troszke przegryzly podaje do nich pieczone kartofle pozdrowka smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: śledzie - pomocy !!! IP: *.kutno.mediaclub.pl 16.04.03, 09:03 Mam pytanie do formuowiczek ,które podają przepisy na śledzie, czy śledzie w ich przepisach winny być uprzednio wymoczone przed sporządzeniem potrawy. Czy cebulkę Panie sparzacie ,żeby nie była taka ostra. Pozdrawiam Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: śledzie - pomocy !!! IP: *.dsl.siol.net 17.04.03, 15:21 Dzień dobry, miłe panie! Wprawdzie nie jestem zbyt sprytna w kuchni, śledziki w marynacie z czerwonego wina są u moich domowników sprawdzonym i ulubionym przysmakiem. Oto przepis: 8 filetów matiasa, 2 (może być więcej) wielkie (niekoniecznie) czerwone cebule, 1/4l czerwonego wina, 1/8l octu winnego, cukier do smaku, parę ziarenek pieprzu, 1 laska cynamonu, parę goździków. Filety namoczyć w wodzie, osączyć i pokrajać na paseczki ok. 2-3 cm szerokie. W rondelku zagotować wino z octem. Do tego dodać pokrojoną cebulę, cukier, pieprz, cynamon i goździki. Na małym ogniu gotować jeszcze do 5 minut. Ostudzić i zalać kawałki filetów sledziowych, ułożone warstwami w kamionce albo słoiku. Pokryć garnek albo słoik i wstawić do lodówki na trzy dni. Trwałość do 14 dni. Tego ostatniego nie wypróbowałam bo śledzki "poszły" już na drugi dzień. Dobry przepis dla tych, którzy unikają oleju w potrawach. Wesołych Swiąt i smacznego. Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: śledzie - pomocy !!! IP: 213.17.180.* 18.04.03, 08:33 jesteście kochani dziękuje za wszystkie przepisy mam jeszcze jedno pytanko - "moczycie" wcześniej płaty śledzowe pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: śledzie - pomocy !!! 18.04.03, 08:38 Gość portalu: justa napisał(a): > jesteście kochani > dziękuje za wszystkie przepisy > mam jeszcze jedno pytanko - "moczycie" wcześniej płaty śledzowe > > pozdrówka ja nie mocze platow ale tez i nie sole cebulki pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elask Re: śledzie - pomocy !!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 14:03 polecam śledzie w sosie musztardowym. Używam do tego śledzi w lekkiej zalewie octowej ( wymagają 1-2 godz. moczenia) solone wymoczyć i zalać na 2h octem.Potrzebna posiekana bcebula oraz sos: 1/2 słoika majonezu, 1/2 kubka śmietany lub jogurtu, łyżka musztardy z ziarenkami, płaska łyżeczka kurkumy, (niekoniecznie ale zaostrza smak i daje kolor) łyżka miodu, ew. sól - ma być sos słodko-kwaśno-pikantny.Sledzie przełożyć cebulą i zalać sosem najlepsze na drugi dzień, wytrzymują ok. 6 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: śledzie - pomocy !!! 18.04.03, 14:59 Zalezy jakie sledzie sie kupi, jesli sa BARDZO slone, to mocze w mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nxa Re: śledzie - pomocy !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.04.03, 23:24 Justa, mieszkając w Amsterdamie chcesz przerabiac sledzie. To grzch. Najlepsze są najzwyklejsze smażone. O swicie złowione, rano kupione, w południe zjedzone. Co się od razu nie zje to zalewy octowej (ocet, cebula w plastrach, liść laurowy, woda, cukier, ziele angielskie, pieprz) - mniam. Smacznego z Wroclawia Odpowiedz Link Zgłoś