Dodaj do ulubionych

Żarcie dla sikorek ;)

07.02.07, 21:10
No troche nietypowy problem mam, ale nie wiem, jak przygotowac taką kule ze
słoniny do karmnika :)
Kupiłam płat słoniny i chyba muszę go stopić, mam tez ziarna dla małych
ptaków i siatkę. I nie wiem jak to technicznie zrobić.
Robiłyscie cos takiego ?
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: Żarcie dla sikorek ;) 07.02.07, 22:06
      muszisz miec forme w ksztalcie kulki :)
      ale jesli nie musi byc kulka to moz ebyc np opakowanie po serku homogenizowanym
      wlewasz tam smalec czekasz az zastygnie potem na moment do goracej wody i
      powinno wypasc jak stukniesz :)
      ja tak to sobei wyobrazam
    • anhes Re: Żarcie dla sikorek ;) 08.02.07, 11:51
      a jak masz słoninę to im zwyczajnie słoninę powieś. Myślę że jak ją pretopisz
      na smalec i do ciepłego dodasz nasiona to po zastygnięciu masa da się dowolnie
      formować, znaczy lepić jak plastelina i wtedy dasz do tej siatki.
    • iks54 Odpowiednie powieszenie jest najważniejsze. 08.02.07, 12:46
      Słoninkę, kulę czy co tam chcesz można podwiesić pod karmnikiem najlepiej na
      długim drucie.
      Sikorka się na tym zawiesi i sobie podziubie.

Powieszenie na sznurku może "grozić" tym, że wrona albo stoka - odetną i porwą
      całość, albo będą sobie dziobały siedząc spokojnie na brzegu karmnika (nie wiem
      jaki masz). U nas było też tak, że wrona wciągnęła sobie sznurek przytrzymując
      co chwila pazurmi i spokojnie dobrała się do słoniny.
    • lirio Re: Żarcie dla sikorek ;) 08.02.07, 16:56
      Nie top, tylko powieś w całości. Ornitolodzy podkreślają, że sikorkom nie wolno
      dawać wędzonych i solonych rzeczy - np. boczku czy innych przerobionych produktów.
      One po tym ciężko chorują. Najlepiej kupić w zoologicznym gotową kulę w siateczce.
      • alanta1 Re: Żarcie dla sikorek ;) 09.02.07, 09:29
        Karmnika mam nieduży, taki ło
        images13.fotosik.pl/38/ba19fdd96c7e9709.jpg
        zrobiłam go sama latem (a co, pochwalę sie ;) lubię majsterkować), ale jakoś
        czasu nie miałam, zeby go osadzić. Duże ptaki raczej nie siądą na nim, co
        najwyżej na dachu, ale jest śliski, z blachy. Dawniej wieszałam płat słoniny na
        chojrakach w ogrodzie, ale wrony natychmiast go porywały :(
        Chyba faktycznie powieszę kawałek słoniny na haczyku, a ziarna wsypię do
        pojemnika.
        Zastanawiałam sie jeszcze, czy można wsypywać okruchy chleba do karmnika (pod
        krajalnicą mam zawsze sporo), nie będzie to pleśniało ?
      • alanta1 Re: Żarcie dla sikorek ;) 09.02.07, 09:35
        lirio napisała:

> Ornitolodzy podkreślają, że sikorkom nie wolno
        > dawać wędzonych i solonych rzeczy - np. boczku czy innych przerobionych
        produktów.

Słoninę mam zwykłą, surową, a ziarno to mieszanka dla kanarków. Miałam w
        dzieciństwie papużkę, więc z grubsza wiem czym karmić, niestety okazało sie, ze
        jestem uczulona na pył z ptasich piór i papużka została eksmitowana w trybie
        przyśpieszonym - rany, ile ja wtedy łez wylałam :(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka