Gość: mag IP: *.bulldogdsl.com 18.02.07, 12:11 jak najprosciej zrobic biały ser z kwasnego mleka? slyszalam ze wystarczy zalac wrzatkiem i wlac na sitko...czy faktycznie to obry sposób? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maialina1 o tak: 18.02.07, 12:26 Po pierwsze musisz miec "prawdziwe" mleko, prosto od krowy, inaczej ser zamiast zrobic sie "bialy" po prostu sie zepsuje. Moja babcia robila go w nastepujący sposob (2 kroki) krok 1: zrobic kwasne mleko krok 2: przelać je na gazik (sluzyla do tego tetrowa pieluszka w podwojnej wartstwie), powiesic nad zlewem, odczekac dzien i pyszny ser gotowy! Odpowiedz Link Zgłoś
elaola1 Re: łatwy przepis na biały ser 18.02.07, 12:34 Nie prawda. Ja wprawdzie nie podam Ci przepisu , ale pamiętam że moja mama to zsiadłe mleko jakoś podgrzewała i dopiero wlewała do woreczka z gazy. Odpowiedz Link Zgłoś
mzrr21 Re: łatwy przepis na biały ser 18.02.07, 12:40 Kwaśne mleko trzeba ppodgrzać żeby sie serwantka oddzieliła i wtedy na gazę albo pieluchę i niech się odsącza Odpowiedz Link Zgłoś
kella Re: łatwy przepis na biały ser 18.02.07, 13:42 można tak: do ciepłego mleka ( takie z folii moze być) dołożyć 1-2 łyżki jogurtu naturalnego , wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Ja stawiam na kuchence elektrycznej na najmniejszej mocy palnika, trzeba uważać żeby za bardzo się nie podgrzało. Po kilku godzinach mleko się zetnie, podejdzie serwatką i wtedy do woreczka albo na sitko. Nie jest to teoretycznie twarożek jak a z siadłego mleka ale naprawdę b. dobry. Nie pamiętam już kiedy kupowała twarożek w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: łatwy przepis na biały ser IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 18.02.07, 13:58 Najprościej podgrzać zsiadłe mleko, ale ostrożnie, do temperatury jakichś 40-45 stopni (jak zaczyna parzyć w palucha zdejmujemy z ognia ;). Zamieszać, wylać na sitko, poczekać aż ostygnie (w tym czasie nie mieszać bo będzie twardy) i gotowe. Można też zalać zsiadłe mleko wrzącym mlekiem słodkim, ale tu nie znam proporcji:( I to jest biały ser. Zaś odsączane zsiadłe mleko to jest odsączane zsiadłe mleko, z białym serem nie ma nic wspólnego (na pewno nie smak). Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Co wy z tym zsiadłym mlekiem? 18.02.07, 15:25 Najprosciej zwykłe kupne mleko podgrzać, dodać kwasu, (ocet, cytryna, nawet jogurt)odcedzić, obsuszyć, sprasować. Poszukaj w wyszukiwarce przepisu na "paneer" (panir). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Bo my robimy "po babcinemu" :P IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 18.02.07, 15:32 Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Bo my robimy "po babcinemu" :P 18.02.07, 16:09 Najlepiej i najbezpieczniej, to garnek z kwaśnym/zsiadłym mlekiem, wstawić do garnka z gorąca wodą i w takiej kapieli wodnej podgrzewać do odpowiedniej temperatury.Oczywiście mleko od czasu do czasu zamieszć. Wtedy najłatwiej unika się kazeiny z mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? IP: *.fbx.proxad.net 18.02.07, 16:31 Czy mozna uzyc mleka pasteryzowanego? Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? 18.02.07, 18:04 Z tego co mi wiadomo to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? 18.02.07, 19:49 Zsiadłego mleka nie zrobisz, ale ser - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? IP: *.fbx.proxad.net 18.02.07, 20:14 Mnie wlasnie chodzi o bialy ser. Czy mozesz mi wytlumaczyc, jak to zrobic wlasnie z mleka pasteryzowanego? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? 19.02.07, 00:49 Robiłem kilkakrotnie z mleka pastryzowanego z supermarketu, z mleka pełnego. 2 litry mleka podgrzać do zagotowania w ciężkodennym garnku często mieszając. Obniżyć ogień i dodać jedno z tych: 4 łyżki soku z cytryny, albo 3 łyżki octu (mówią jabłkowego z cydru, ale chyba niekoniecznie), albo 1/4 litra zwykłego jogurtu. Ja zastosowałem sok, to też zalecają by otrzymać ser szczególnie delikatny. Lekko wymieszać dopóki grudki sera nie zaczną się formować w zielono-żółtej serwatce. Mieszać bardzo delikatnie by nie porozbijać tych grudek. Także, zaraz wygasić ogień. Przelać przez sito wyłożone cienkim płótnem lub złożoną na 3-4 gazą. Serwatkę można zachować jesli ma się zamiar sporządzić następną porcję następnego dnia bo ser zakwaszony nią jest ponoć szczególnie orginalny, "indyjski". Ser w sitku schłodzić pod lekkim strumieniem zimnej wody przez jakies 10 sek. Gotowe - prawie. Trzeba jeszcze odsączyć w woreczku lub tak jak jest w sitku, można w lodówce. Na końcu odcisnąć pod ciężarkiem - czym dłużej tym scislejszy. Ja to robiłem w lodówce by szybciej go obsuszyć. Smacznego. P.s. Ser taki, paneer, jest szczególnie dobry w potrawach indyjskich, można go nawet obsmażać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? IP: *.fbx.proxad.net 19.02.07, 09:23 Bardzo dziekuje za te szczegolowe informacje. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
renaskawinska Re: łatwy przepis na biały ser 18.02.07, 17:11 moja mam gotowala zsiadle mleko i to tak dosyć długo następnie odcedzała na sitku Odpowiedz Link Zgłoś
em_es owszem 18.02.07, 23:17 kwaśne mleko zamiast podgrzewać można zalać gorącą woda, efekt podobny, a nie ma obawy przegrzania, o co nietrudno jak człowiek nie ma doświadczenia w produkcji sera wlać gorącą wodę, zamieszać, odsączyć - i ser gotowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Joanno:) 19.02.07, 11:48 ja robie tez ze slodkiego ale homogenizowanego-zobacz:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57410132.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia gość Re: Joanno:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:40 Ja w sprawie serwtki,która zostaje po odceddzeniu serka.Jest to bardzo wartościowe białko /proteiny/wykorzystywane w dietach odchudzających.Serek robię właśnie dla serwatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Gosiu :) IP: 81.215.71.* 24.02.07, 20:19 w jaki sposob mozna wykorzystac te serwatke? zrobilam serek wg metody ampoliona z jogurtem i mam prawie 2 litry serwatki, z ktora kompletnie nie wiem co zrobic. z gory dzieki za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Gosiu :) 24.02.07, 21:30 W Indiach w tej serwatce gotują ryż - ponoć dużo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Gosiu :) 24.02.07, 21:57 Zajrzałem do Googla pod hasłem "whey recipes" i okazało się , że serwtka jest niezwykle uniwersalnym składnikiem najrozmaitszych potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Joanno:) IP: *.fbx.proxad.net 19.02.07, 21:31 Serdecznie dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś