Dodaj do ulubionych

łatwy przepis na biały ser

IP: *.bulldogdsl.com 18.02.07, 12:11
jak najprosciej zrobic biały ser z kwasnego mleka?
slyszalam ze wystarczy zalac wrzatkiem i wlac na sitko...czy faktycznie to
obry sposób?
Obserwuj wątek
    • maialina1 o tak: 18.02.07, 12:26
      Po pierwsze musisz miec "prawdziwe" mleko, prosto od krowy, inaczej ser zamiast
      zrobic sie "bialy" po prostu sie zepsuje.
      Moja babcia robila go w nastepujący sposob (2 kroki)
      krok 1: zrobic kwasne mleko
      krok 2: przelać je na gazik (sluzyla do tego tetrowa pieluszka w podwojnej
      wartstwie), powiesic nad zlewem, odczekac dzien i pyszny ser gotowy!
      • maialina1 Re: o tak: 18.02.07, 12:27
        Aha, nic zadnym wrzatkiem nie zalewala!
    • elaola1 Re: łatwy przepis na biały ser 18.02.07, 12:34
      Nie prawda. Ja wprawdzie nie podam Ci przepisu , ale pamiętam że moja mama
      to zsiadłe mleko jakoś podgrzewała i dopiero wlewała do woreczka z gazy.
      • mzrr21 Re: łatwy przepis na biały ser 18.02.07, 12:40
        Kwaśne mleko trzeba ppodgrzać żeby sie serwantka oddzieliła i wtedy na gazę
        albo pieluchę i niech się odsącza
        • kella Re: łatwy przepis na biały ser 18.02.07, 13:42
          można tak: do ciepłego mleka ( takie z folii moze być) dołożyć 1-2 łyżki
          jogurtu naturalnego , wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Ja stawiam na
          kuchence elektrycznej na najmniejszej mocy palnika, trzeba uważać żeby za
          bardzo się nie podgrzało. Po kilku godzinach mleko się zetnie, podejdzie
          serwatką i wtedy do woreczka albo na sitko. Nie jest to teoretycznie twarożek
          jak a z siadłego mleka ale naprawdę b. dobry. Nie pamiętam już kiedy kupowała
          twarożek w sklepie.
          • Gość: Aga Re: łatwy przepis na biały ser IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 18.02.07, 13:58
            Najprościej podgrzać zsiadłe mleko, ale ostrożnie, do temperatury jakichś 40-45
            stopni (jak zaczyna parzyć w palucha zdejmujemy z ognia ;). Zamieszać, wylać na
            sitko, poczekać aż ostygnie (w tym czasie nie mieszać bo będzie twardy) i gotowe.
            Można też zalać zsiadłe mleko wrzącym mlekiem słodkim, ale tu nie znam proporcji:(
            I to jest biały ser. Zaś odsączane zsiadłe mleko to jest odsączane zsiadłe
            mleko, z białym serem nie ma nic wspólnego (na pewno nie smak).
    • ampolion Co wy z tym zsiadłym mlekiem? 18.02.07, 15:25
      Najprosciej zwykłe kupne mleko podgrzać, dodać kwasu, (ocet, cytryna, nawet
      jogurt)odcedzić, obsuszyć, sprasować.
      Poszukaj w wyszukiwarce przepisu na "paneer" (panir).
      • Gość: Aga Bo my robimy "po babcinemu" :P IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 18.02.07, 15:32
        • jadwiga_r Re: Bo my robimy "po babcinemu" :P 18.02.07, 16:09
          Najlepiej i najbezpieczniej, to garnek z kwaśnym/zsiadłym mlekiem, wstawić do
          garnka z gorąca wodą i w takiej kapieli wodnej podgrzewać do odpowiedniej
          temperatury.Oczywiście mleko od czasu do czasu zamieszć.
          Wtedy najłatwiej unika się kazeiny z mleka.
      • Gość: Joanna Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? IP: *.fbx.proxad.net 18.02.07, 16:31
        Czy mozna uzyc mleka pasteryzowanego?
        • maialina1 Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? 18.02.07, 18:04
          Z tego co mi wiadomo to nie.
        • ampolion Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? 18.02.07, 19:49
          Zsiadłego mleka nie zrobisz, ale ser - tak.
          • Gość: Joanna Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? IP: *.fbx.proxad.net 18.02.07, 20:14
            Mnie wlasnie chodzi o bialy ser.
            Czy mozesz mi wytlumaczyc, jak to zrobic wlasnie z mleka pasteryzowanego?

Pozdrawiam.
            • ampolion Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? 19.02.07, 00:49
              Robiłem kilkakrotnie z mleka pastryzowanego z supermarketu, z mleka pełnego.

2 litry mleka podgrzać do zagotowania w ciężkodennym garnku często mieszając.
              Obniżyć ogień i dodać jedno z tych: 4 łyżki soku z cytryny, albo 3 łyżki octu
              (mówią jabłkowego z cydru, ale chyba niekoniecznie), albo 1/4 litra zwykłego
              jogurtu. Ja zastosowałem sok, to też zalecają by otrzymać ser szczególnie
              delikatny. Lekko wymieszać dopóki grudki sera nie zaczną się formować w
              zielono-żółtej serwatce. Mieszać bardzo delikatnie by nie porozbijać tych
              grudek. Także, zaraz wygasić ogień. Przelać przez sito wyłożone cienkim płótnem
              lub złożoną na 3-4 gazą. Serwatkę można zachować jesli ma się zamiar sporządzić
              następną porcję następnego dnia bo ser zakwaszony nią jest ponoć szczególnie
              orginalny, "indyjski". Ser w sitku schłodzić pod lekkim strumieniem zimnej wody
              przez jakies 10 sek.
              Gotowe - prawie. Trzeba jeszcze odsączyć w woreczku lub tak jak jest w sitku,
              można w lodówce. Na końcu odcisnąć pod ciężarkiem - czym dłużej tym scislejszy.
              Ja to robiłem w lodówce by szybciej go obsuszyć.
              Smacznego.
              P.s. Ser taki, paneer, jest szczególnie dobry w potrawach indyjskich, można go
              nawet obsmażać.
              • Gość: Joanna Re: Co wy z tym zsiadłym mlekiem? IP: *.fbx.proxad.net 19.02.07, 09:23
                Bardzo dziekuje za te szczegolowe informacje.

Serdecznie pozdrawiam.
    • renaskawinska Re: łatwy przepis na biały ser 18.02.07, 17:11
      moja mam gotowala zsiadle mleko i to tak dosyć długo następnie odcedzała na sitku
    • em_es owszem 18.02.07, 23:17
      kwaśne mleko zamiast podgrzewać można zalać gorącą woda, efekt podobny, a nie ma
      obawy przegrzania, o co nietrudno jak człowiek nie ma doświadczenia w produkcji
      sera

wlać gorącą wodę, zamieszać, odsączyć - i ser gotowy :)
    • fettinia Joanno:) 19.02.07, 11:48
      ja robie tez ze slodkiego ale homogenizowanego-zobacz:)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57410132.html
      • Gość: Gosia gość Re: Joanno:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:40
        Ja w sprawie serwtki,która zostaje po odceddzeniu serka.Jest to bardzo
        wartościowe białko /proteiny/wykorzystywane w dietach odchudzających.Serek
        robię właśnie dla serwatki.
        • Gość: marta Gosiu :) IP: 81.215.71.* 24.02.07, 20:19
          w jaki sposob mozna wykorzystac te serwatke? zrobilam serek wg metody ampoliona
          z jogurtem i mam prawie 2 litry serwatki, z ktora kompletnie nie wiem co
          zrobic. z gory dzieki za pomoc :)
          • ampolion Re: Gosiu :) 24.02.07, 21:30
            W Indiach w tej serwatce gotują ryż - ponoć dużo lepszy.
            • ampolion Re: Gosiu :) 24.02.07, 21:57
              Zajrzałem do Googla pod hasłem "whey recipes" i okazało się , że serwtka jest
              niezwykle uniwersalnym składnikiem najrozmaitszych potraw.
      • Gość: Joanna Re: Joanno:) IP: *.fbx.proxad.net 19.02.07, 21:31
        Serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka