manna4 12.03.07, 00:11 na bazarze sprzedaja pyszne pączki a nazywaja sie gniazdka , powiedzcie prosze jak to sie robi? Będę wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota.be Re: Lublinianki, proszę o przepis 12.03.07, 12:08 Mam przepis na GNIAZDKA PARZONE.Pochodzi z ksiazki"Ciasta slodkie i wytrawne". Moge go przepisac "na piechote" dopiero wieczorem,po 20.00. Nigdy ich nie robilam z tego przepisu,ale jeść uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.be Re: Lublinianki, proszę o przepis 12.03.07, 19:35 Przed podaniem przepisu czytam drugi raz Twoja prosbe,I cos mi sie nie zgadza. Piszesz o nich pączki.....nazywane gniazdkami. Paczki to ciasto drozdzowe,a gniazdka to ciasta parzone jak ptysie,karpatka. W Lublinie sa one we wszytkich ciastkarniach ,cukierniach,kawiarniach i wszedzie nazywaja sie gniazdka. Jest duzo pisania ,wiec potwierdz czy myslimy o tym samym gniazdku. Odpowiedz Link Zgłoś
manna4 Re: Lublinianki, proszę o przepis 13.03.07, 21:35 jest to ciastko z pewnością drożdżowe ale nie w kształcie ppączka. Gniazdko wyciskane raczej jakąś szprycą. Wygląda mi na ciasto ptysiowe smażone, z ogromnymi dziurami i lekko wilgotne Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.be Re: Lublinianki, proszę o przepis 13.03.07, 23:06 Dalej jest niedokładnośc,bo ciasto ptysiowe nie jest drozdzowe,ale niech tam . Sprawdz sama czy ci ten przepis pasuje. GNIAZDKA PARZONE- porcja na ok 30 szt. 30 dkg maki pszennej (1,3/4 szklanki) 15 dkg masla 10 jajek 1,5 szklanki mleka 1 lyzeczka amoniaku smalec do smazenia ok 60 dkg (ma wypelniac polowe objetosci naczynia) LUKIER 1 bialko o,5 szklanki pudru sok z 1 cytryny 15 dkg masla cukier waniliowy Zagotowac mleko,dodac maslo,mieszac az do calkowitego rozpuszczenia tluszczu.Postawic na malym palniku i kiedy mieszanina zacznie wrzec,wsypac przesiana make.Nie zdejmujac z ognia intensywnie mieszac aby ciasto nie przywarlo do naczynia.Zdjac z ognia i przestudzic.jajka roztrzepac,dodac amoniak.Do przestudzonego ciasta dodawac stopniowo jajka,ciagle mieszajac,az do uzyskania konsystencji bardzo gestej smietany. Wlozyc do worka lnianego zakonczonego karbowanym zdobnikiem,wyciskac na leko natluszczony arkusz papieru krazki o srednicy ok 6 cm,tak,aby sie nie stykaly ze soba (wielkosc arkusza papieru powinna byc dostosowana do wymiaru naczynia,w ktorym ciastka beda smazone).Arkusz papieru wraz z krazkami odwrocic spodem do gory i zanurzyc w naczyniu z goracym smalcem.temperatura smalcu powinna byc taka,aby po skropieniu go kropla wody,smalec "strzelal".Po oddzieleniu sie krazkow od papieru papier wyjac(posluzy do nastepnej porcji). Gniazdka smazyc z obu stron na zloty kolor.Po usmazeniu wyjac i osaczyc. Bialko ubic z pudremi sokiem cytrynowym na puszysta mase.Dodac cukier waniliowy i roztopione,schlodzone maslo,dokladnie wymieszac. Lukier powinien miec konsystencje polplynna. lekko ostudzone gniazdka polac lukrem. ***** W przepisie jest mowa o krazkach,ale ta szpryca mozna wyciskac oponki z ciasta. Manno jesli nie wydaje ci sie ten przepis za trudny,zrob moze z polowy porcji. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
manna4 Re: Lublinianki, proszę o przepis 13.03.07, 23:37 dzięki, tylko skąd sie biorą te wielkie dziury w ciastku, sądziłąm ze to spowodowały drożdże ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.be Re: Lublinianki, proszę o przepis 14.03.07, 00:01 Nie mam pojecia skad,wydaje mi sie,ze domowe nie beda tak rewelacyjne w smaku. Dlatego raz na jakis czas sie rozgrzeszam i zjadam naraz trzy :) gotowe z cukierni. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.be Re: Lublinianki, proszę o przepis 14.03.07, 00:03 Dziury sa rowniez w karpatkowym placku,w ptysiu w eklerce...........a to sa prawie te same skladniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Lublinianki, proszę o przepis IP: 62.233.130.* 23.03.07, 22:59 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59258560.html Odpowiedz Link Zgłoś