alcia15 30.03.07, 18:52 Czy może ktoś ma przepis na takie ciasto drożdzowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 18:57 nie wiem czy akurat wielkanocne,ale czeskie drozdzowe "topielec":) gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9934#n1 Odpowiedz Link Zgłoś
alcia15 Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 19:40 bardzo dziękuję ,tylko nie wiem czy dobrze mi się kojarzy ,ale myślę ,że ten chlebek powinien mieć bakalie itp Może ktoś zna czeski i tamte fora kulinarne lub mieszka w Czechach i jak wyżej i mi doradzi,a właściwie zaspokoi moją ciekawość Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 19:57 czy to ma mniej wiecej tak wygladac?Bo czeskie dania sa czesto podobne do niemieckich:) www.petras-brotkasten.de/Colomba05-5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
alcia15 Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 20:06 Fettinia ja nie wiem jak to wygląda i jak smakuje ,gdzieś przeczytałam ,że Czesi pieką na Wielkanoc ciasto zwane chlebkiem i pomyślałam ,że moze to być coś fajnego,hm Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 20:12 dobra:)Jak sie nikt nie zglosi to ci podam przepis na niemiecki chlebek wielkanocny-z rodzynkami lub bez:) Odpowiedz Link Zgłoś
alcia15 Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 20:19 Fettinia bardzo proszę podaj ,bo mi coś się widzi ,że to może być to ,ale jak nie to pewnie i tak smaczny Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 20:24 dobrze-wrzuce ci jutro rano bo on po niemiecku i musze potlumaczyc,a teraz rodzina sie dobija do kompow:)Sa dwa z netem a i tak malo:D Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 20:24 To jest to, ale po angielsku. www.natureparktravel.com/eating&drinking/easter-bread.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 20:28 Popatrz też i na te odpowiednie zdjęcia tutaj, warto bo to ładne pieczywko. images.google.com/images?hl=en&q=Mazanec&btnG=Search+Images&gbv=2 Odpowiedz Link Zgłoś
alcia15 Re: czeski chleb wielkanocny 30.03.07, 20:44 Fettinia poczekam Ampolion bardzo dziękuję ,chyba sobie poradzę z tłumaczeniem,hm ,składniki tak ,tylko może mi podpowiesz ,wymieszac drożdze,mleko ,cukier ,troche mąki ,jak wyrośnie z resztą zagnieść ,potem na 1 godzine do rośniecia ,potem dodać rodzynki lub migdały i do formy jak wyrośnie naciąć na krzyż i piec Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Mazanec, czeski chleb wielkanocny 01.04.07, 14:49 PRZEPIS -Zmieszać 40g drożdży, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mleka i nieco mąki. -Włożyć do ciepłej miski 750g mąki, 150g cukru, nieco soli, torebkę cukru waniliowego, trochę startej skórki cytryny. -Wymieszać z 3/8 l ciepłego mleka, 2 żółtkami i 150g rozpuszczonego masła lub margaryny. Wyrobić ręcznie. Ciasto nie powinno się kleić. -Przykryć i pozostawić przez 1 godz do wyrosnięcia. -Dodać 50g rodzynek i 50g posiekanych migdałów. Wyrobić ponownie i pozostawić na jakis czas do wyrosnięcia. -Uformować okrągły bochenek, wyłożyć do pieczenia na natłuszczoną blachę lub pokrytą papierem do pieczenia tackę, posmarować rozbełtanym jajkiem. Zostawić do wyschnięcia. Naciąć ostrym nożem na krzyż. Piec w temperaturze 180 - 200C posrodku pieca przez 45 - 60 min. Obsypać cukrem-pudrem. Smacznego i Wesołego Alleluja! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czeski chleb wielkanocny 31.03.07, 09:31 Na wloskich stronach znalazlam przepis, ale sa tez migdaly. www.euroricette.it/ricetta.asp?idr=37859 Nie obiecuj sobie za wiele: jest to rodzaj ciasta drozdzowego. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czeski chleb wielkanocny 31.03.07, 11:59 Linn ma racje:)Ten niemiecki Ostern brot to normalne ciasto drozdzowe z rodzynkami uformowane w bochenek:) tiny.pl/czgl Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czeski chleb wielkanocny 31.03.07, 12:00 oczywiscie przetlumacze jesli chcesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
alcia15 Re: czeski chleb wielkanocny 31.03.07, 13:23 oczywiście ,że bardzo chcę Fettinia Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czeski chleb wielkanocny 31.03.07, 13:28 Dobrze-ale poszukam innego przepisu-bo tak jest skladnik chyba niedostepny w Polsce:)Troszke pozniej oki?:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czeski chleb wielkanocny 31.03.07, 13:30 o taki:)Potlumacze w wolnej chwili:) tiny.pl/cztb Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czeski chleb wielkanocny 31.03.07, 16:41 kg maki 150g masla 150g cukru paczka drozdzy(tu jest 42g) pol litra mleka lyzeczka soli 3 jajka lyzka rumu starta skorka z polowy cytryny 3 krople aromatu waniliowego Do miski wsypac make sol cukier waniliowy wbic jajka.Rozpuscic maslo.Dodac mleko(odlozyc nieco)cukier,rum,wanilie.Wymieszac drozdze z odlozonym cieplym mlekiem i lyzka cukru.Zostawic do wyrosniecia.Gdy wyrosnie zagniesc z reszta.Zostawic do wyrosniecia potem uformowac bochenek.Zostawic na 30 minut.Posmarowac zoltkiem.Piec 50minut w temp.170 stopni.W polowie pieczenia przykryc papierem do pieczenia pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alcia15 Re: czeski chleb wielkanocny 31.03.07, 17:51 Fettinia bardzo dziękuję ,zaraz sobie wydrukuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aza Re: czeski chleb wielkanocny IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.04.07, 11:59 Znam pod nazwą "stribrny chlebicek", ale to jest ciasto z białek z bakaliami i proszkiem do piecznia. Odpowiedz Link Zgłoś
alcia15 Re: czeski chleb wielkanocny 01.04.07, 12:33 Gość portalu: aza napisał(a): > Znam pod nazwą "stribrny chlebicek", ale to jest ciasto z białek z bakaliami i > > proszkiem do piecznia. bardzo poproszę ,bedzie do wykorzystania białek od polskiej baby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aza Re: czeski chleb wielkanocny IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.04.07, 16:03 Stribrny to po czesku srebrny. Podaję składniki na 1 białko: 3 dkg cukru, 2 dkg mąki, 1 dkg tłuszczu w postaci rozpuszczonej/ masła lub margaryny/ 10 dkg bakalii na porcję z 7 białek i 1 łyżeczka proszku do pieczenia, otarta skórka z cytryny. Białka ubić na sztywno, dodając cukier, dalej ucierać do gęstej masy. Do ubitej masy powoli wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny,a następnie rozpuszczone masło i na koniec bakalie. Piec w piekarniku ok godz. w temp 170 - 200 st.C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aza Re: czeski chleb wielkanocny IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.04.07, 16:05 zapomniałam podać, że piekę w formie cwibakowej, wąskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czeski chleb wielkanocny houska? 10.04.07, 18:10 kitchen.apartmenttherapy.com/food/baked-good/recipe-houska-czech-easter- bread-020579 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: czeski chleb wielkanocny IP: 91.221.213.* 30.03.18, 00:12 Czeski mazanec Ingredience: 400 gramů hladké mouky - poznańska 100 gramů polohrubé mouky - tortowa lub krupczatka 160 gramů cukru - dałabym trochę mniej 130g 120 gramů másla rozpuszczonego 3 žloutky - rozmíchat špetka soli kostka droždí 42g 1/4 litru mléka 50 gramů rozinek - namoczone w rumie, rum mozna! dać pod koniec wyrabiania do ciasta- mały kieliszek 50 gramů mandlí - płatki lub posiekane Teplé mléko promícháme s cukrem a droždím, necháme na teple vykynout na kvásek. Mezitím si v míse smícháme obě mouky se špetkou soli. Přidáme rozehřáté máslo, žloutky, rozinky, mandle, kvásek a vše promícháme. Dobře propracované těsto necháme kynout v teple asi 2 hodiny. Z těsta vytvoříme dva menší mazance, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 45 minut. Zrobic tradycyjnie ciasto drozdzowe, niech dobrze wyrosnie ok 1. godziny, podzielic na 2 okragłe bochenki, na blache wyłozona papierem, jeszcze 20 min. roznać, potem wdł. tradycji naciac góre na krzyż, potrzeć rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Piec na ok. 160 st. 45 min. Pyszny z masłem:-). Mozna upiec kilka mniejszych, czas pieczenia skrócic, sprawdzać patyczniem.Smacznego! Zdroj: www.lidovky.cz/jak-na-nejlepsi-mazanec-prinasime-5-receptu-mistru-cukraru-pnm-/dobra-chut.aspx?c=A130322_195310_dobra-chut_mc Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czeski chleb wielkanocny 04.04.18, 11:00 www.thekitchn.com/recipe-braided-czech-bread-with-almonds-and-raisins-houska-recipes-from-the-kitchn-20579 www.growntocook.com/?p=912 czechmatediary.com/2008/12/11/vanocka-recipe/ Odpowiedz Link Zgłoś