biala27 05.04.07, 07:59 Ja wiem, że wątków na ten temat było juz mnóstwo - większość proponowanych sałatek przestowałam i ciągle nie moge się zdecydować jakie zrobić na święta. Czy mogłabym Was poprosić o wpisanie tutaj jakie sałatki robicie? :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka Sałatka szmuglerska 05.04.07, 08:31 30 dag żółtego sera startego na grubej tarce puszka kukurydzy pęczek koperku majonez (nie za dużo) Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Sałatka szmuglerska 05.04.07, 11:06 Jest pyszna, tylko koperek świeżutki Ja kiedyś dałam przywiędły i był gorzki jak pieron :/ Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Tuńczyk 05.04.07, 08:32 Puszka kukurydzy puszka kiełków sojowych puszka tuńczyka majonez Puszkowe składniki porządnie odsączyć, wręcz odcisnąć. Można dodać pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i posiekaną szalotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Śledź 05.04.07, 08:34 Śledź marynowany seler ze słoika groszek szalotka ogórek kiszony majonez Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Sałatka brydżowa 05.04.07, 08:36 Puszka czerwonej fasoli w sosie własnym puszka kukurydzy kiszony ogórek lub dwa :) ser żółty (20 dag) pokrojony w kostkę majonez Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Sałatka na winie 05.04.07, 08:37 Wrzucić co się nawinie :DDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Truskaveczka 05.04.07, 09:00 Dziękuję!!!!! Sałatka nawinie podba mi się najbardziej ;)))) Sledziową na jutro zrobię bo ja jutro poszczę Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana Re: Nieśmiało poproszę - kategoria: SAŁATKI 05.04.07, 09:09 dla mnie hitem jest "tucykowa sałatka migdałowa" - jest po prostu obłędna :) Odpowiedz Link Zgłoś
issima3 absolutny hit - gyros 05.04.07, 09:29 na świeta obowiazkowa. pycha. ciekawe smaki. polecam zdecydowanie. ja robie w wersji xxl bo u nas ma wzięcie. czyli 1 kg piersi z kurczaka przyprawa gyros lub kebab gyros ogórki konserwowe z 5 srednich cebul puszka kukurydzy. majonez keczup lagodny salata pekinska vegeta lyzka oleju kurczaka kroimy w male kawalki i smazymy na oleju dosypujac cala przyprawę gyros. odstawiamy do wystygnięcia. kladziemy warstwowo w misce: warstwe usmazonego kurczaka warstwe keczupu warstwe posiekanej drobno cebulki (polecam sparzyc najpierw) warstwe drobno pokrojonych ogórków. warstwe majonezu warstwe kukurydzy i na koniec warstwe posiekanej kapusty pekinskie uprzednio wymieszanej z odrobina vegety. zdecydowanie najlepsza po odstaniu okolo godziny w lodowce. ja wole wymieszana a nie ulozona warstwami ale podalam oryginal. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
quicherchetrouve Re: absolutny hit - gyros 05.04.07, 09:41 zgadzam się z Issimą ta sałatka jest cudowna :) Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: absolutny hit - gyros 05.04.07, 10:08 A ja się nie zgadzam. Zawiera vegetę. Zawiera kapustę pekińską. Zawiera jednocześnie keczup i majonez. Nie moja bajka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
issima3 Re: absolutny hit - gyros 05.04.07, 10:13 a czy ja cos przegapilam czy to watek pt. " naj..naj..najulubieńsza salatka truscaveczki"? ;DDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: absolutny hit - gyros 05.04.07, 11:08 To ja się zamykam i idę siekać koperek ;P Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: absolutny hit - gyros 05.04.07, 10:16 Też uwielbiam :-) Asia mama LENY (27-01-2005) Pierwszy rok życia A Lena ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana zaraz mnie cos trafi 07.04.07, 20:52 zaczęłam robić tą sałatkę i na ostatnim etapie (przed chwilą) - krojenie kapusty i wysypanie jej na wierzch okazało się, że choć wyglądała z wierzchu całkiem całkiem w środku jest całkowicie robaczywa tak więc mogę sobie to wszystko o kant dupy potłuc, czy da się coś z tym zrobić? ewentualnie mogę zastąpić kapustę pomidorami lub rzodkiewką... kurde no! Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Sałatka chińska Mi Jang Ho 05.04.07, 10:18 To jest sałatka, którą jadłam u mojej znajomej. Ta z kolei dostała ja od swojej koleżanki z Chin. Sałatka nazywa się Mi Jang Ho :-) Jest przepyszna. Składniki: - makaron ryżowy (3/4 z takiego średniego opakowania) - przygotowujemy tak, jak na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do dużej miski - 6 kotletów sojowych - gotujemy tak, jak na opakowaniu z łyżeczką Vegety, kroimy w paseczki, dodajemy do makaronu - 0,5 kg pieczarek - kroimy w paseczki i smażymy na patelni, - 2 marchewki trzemy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy do pieczarek i smażymy, - 2 czerwone papryki - kroimy w paski i na patelkę, - 3 cebule tak samo jak paprykę. Wszystko mieszamy po usmażeniu z makaronem. Dodajemy: - kiełki z malej puszki, - 2 łyżki łuskanego słonecznika (ja daję więcej bo lubię), - pieprz, - dużo sosu sojowego. Jak potrzeba to sól do smaku. Asia mama LENY (27-01-2005) Pierwszy rok życia A Lena ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Johana 05.04.07, 14:56 Mi Jang Ho to prawie jak obiad - jestem zaintrygowana straszliwe - bardzo dziękuję! Może w sobotę zamiast obiadu przyrzadzę? Mh..... Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Kiełki 05.04.07, 15:10 Wszystko jedno. Ja daję albo takie "chińskie" (robię zapasy różnych takich dupereli jak w Lidlu jest chiński tydzień) albo z puszki bodaj Bondurelle. Asia mama LENY (27-01-2005) Pierwszy rok życia A Lena ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Sałatka z makaronem Vifon 05.04.07, 10:19 Składniki: kapusta pekińska (drobno posiekać) zupka vifon ostra zupka vifon łagodna 2 filety z kurczaka (w kostkę i podsmażyć delikatnie aby nie było za twarde, ostudzić) 1 papryka czerwona (w kostkę) 1 papryka zielona (też w kostkę) 1 puszka kukurydzy 1 nieduży por (drobniutko pokroić) majonez wymieszać z przyprawami z zupek chińskich sól, pieprz Makaron z zupek wysypać do miski i rozdrobnić (ja zalewam go wrzątkiem i czekam żeby trochę napęcznił, odcedzam) dodać wszystkie składniki zalać majonezem wymieszać i doprawić. Asia mama LENY (27-01-2005) Pierwszy rok życia A Lena ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Sałatka warstwowa z fasolą 05.04.07, 10:21 1 warstwa 4-5 pomidorów pokrojonych w kostkę 2 warstwa puszka kukurydzy 3 warstwa 20-30 dag startego sera 4 warstwa sos: 1 mały majonez wymieszany z 3 łyżkami śmietany i 2-3 ząbkami czosnku) 5 warstwa puszka czerwonej fasoli (najlepiej odcedzić, przelać wodą i dobrze odsączyć wtedy jest ładna, a nie taka posklejana) Asia mama LENY (27-01-2005) Pierwszy rok życia A Lena ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
pat761 Re: Sałatka warstwowa z fasolą 05.04.07, 11:09 ja uwielbiam sałatkę Lirio: pomidory, jajka na twardo, brokuły gotowane polane sosem czosnkowym. Jest prosta, bardzo elegancko wygląda i można ją jeść non stop. Jeszcze taka: por w krążki, kukurydza, jajka na twardo, ananas i starty na drobnych oczkach surowy seler + majonez. Warstwowo można układać. Odpowiedz Link Zgłoś
hell1 Sałatka ryżowa z kurakiem 05.04.07, 15:10 - ugotowany ryż ( iloś dowolna ja daje dwa woreczki) - ugotowane pieczarki (ile kto chce) - ogórki konserwowe j.w. - papryka konserwowa j.w - puszka kukurydzy - kurczak wędzony jak kto woli może być szynka ( wszysko pokrojone w kostkę z wyjątkiem kukurydzy i ryżu :P) - majonez, pieprz, sól Sałatka pycha ale trochę mdła - ja tam lubię:) Odpowiedz Link Zgłoś
annasza33 warstwowe 06.04.07, 23:11 1. pikantna: puszka kukurydzy, słoik marynowanych cebulek, słoik marynowanego selera, 30 dag żółtego sera, odcisnąć co się da, odsączyć, ser w kostkę i układać warstwami, tak jak idzie po kolei w przepisie, polać majonezem, posypać pieprzem, na pół godz. do lodówki, przed podaniem można posypać natką pietruszki. pycha. i szybciocha :) cudna na każdą niezapowiedzianą wizytę gości, wystarczy mieć w odwodzie składniki ;) 2. z wędzoną rybą: 1/2 główki sałaty lodowej puszka białej fasoli (ja wolę czerwoną) cebula czosnkowa ryba wędzona - dużo (np. makrela) 2 czerwone papryki - cebulę i paprykę pokroić w kostkę, sałatę poszarpać, układać wszystko po kolei warstwami, zalać sosem z 4 łyżek oliwy, soku z połowy cytryny, szczypty cukru, pieprzu i soli, posypać szczypiorkiem - podawać od razu po polaniu sosem! 3. błyskawiczna puszka ananasa w kawałkach słoik selera, puszka kukurydzy, 30-40 dag wędzonego kurczaka 20-30 dag żółtego sera, układać wszystko warstwami, polać majonezem, posypać pieprzem, na 30 min. do lodówki, potem posypać szczypiorkiem i podawać. najsmaczniejsza, ale nie robię często, bo chłop nie znosi ananasa. ja z Córą uwielbiamy a na Święta robię taką zwykłą, jarzynową, bośmy się za nią stęsknili, dodaję tylko do zwykłego zestawu warzyw pieczarki pokrojone w kostkę i przesmażone na patelni z vegetą :) smacznego, bo dawno mnie tu nie było - to ta cholerna praca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annasza33 brokułowa 06.04.07, 23:13 gotowane brokuły w różyczkach, kukurydza z puszki, ogórek w kostkę, cebula w kostkę, jajka w kostkę lub starte na tarce, ser feta polać sosem majonezowo-śmietanowym z wyciśniętym czosnkiem, lekko zamieszać :) Odpowiedz Link Zgłoś
hell1 ryzowa z curry 06.04.07, 23:26 2 torebki ugotowanego ryżu puszka ananasa 2 łyżki curry 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku kukurydza z puchy 2 łyżki majonezu odlać trochę soku z ananasa do reszty dodać 2 łyżki curry + sok z pól cytryny + 2 ząbki czosnku ( zmiażdżone). ananasa pokroić w kostkę wymieszać z ryżem i kukurydzą dodać syrop z curry popieprzyć troszkę soli i na koniec wymieszać wszystko z majonezem. Pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: łososiowa 07.04.07, 20:25 mam ostatnio odpał na lososia, dostepnosc jednak ograniczona ze wzgledu na cene swiezego łososia. z 25 dkg swiezego łososia gotuje na parze z przyprawa do ryb. mieszam z porozrywaną sałatą lodowa, groszkiem konserwowym, kilkoma sliwkami kalifornijskimi, posiekanym jabłkiem i majonezem zmieszanym jogurtem ryba w trakcie mieszania samoistnie ulegnie podzieleniu na drobne dzwonka. pycha Odpowiedz Link Zgłoś