Dodaj do ulubionych

Do uprawiających kiełki

23.04.07, 11:22
Mam pytanie natury technicznej :)
Jak radzicie sobie z osłonkami od kiełków? Wysiewam teraz większe ilości
kiełków i najgorszą robotą jest wybieranie tych osłonek. Ja moczę je w wodzie
i część suchych osłonek wypływa (np. rzodkiewka), ale co zrobic z drobniutką
lucerną.
Pewnie te skorupki sa zdrowe, ale niezbyt apetyczne :)
Obserwuj wątek
    • Gość: kk345 Re: Do uprawiających kiełki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 17:23
      No, w lucernie akurat osłonki są prawie niezauważalne, nie wyobrażam sobie ich
      usuwania...A przy twardych łupinach, kiedy np kupię słonecznik niewyłuskany, to
      obcinam korzonki i łupinki nożyczkami - katorga:-)
    • szellka Re: Do uprawiających kiełki 23.04.07, 19:09
      zjadamy wszystko jak leci!
      • dorota20w Re: Do uprawiających kiełki 24.04.07, 10:47
        ja też wszystko zjadam...
    • Gość: mel Re: Do uprawiających kiełki IP: *.fbx.proxad.net 23.04.07, 19:21
      Ha, ja poki co kielkuje metoda eksperymentalna tylko zboze dla kota (szybciej
      potem rosnie w doniczce).
      Macie jakies porady jak sobie wyhodowac dla siebie, w wiekszej ilosci? Potrzeba
      jakiegos ustrojstwa kupnego czy nie?
      Widzialam mieszanki ziaren do kielkowania, ale nie bylo niestety obstrukcji
      obslugi :(
      • Gość: kb Re: Do uprawiających kiełki IP: *.aster.pl 24.04.07, 17:06
        Mam specjalne naczynie do hodowli kiełków, nazywam to 'zakładak'.
        Kiełkują od razu 3 warstwy, każda o średnicy ok. 25 cm.
        • korek1000 Re: Do uprawiających kiełki 25.04.07, 20:42
          A mógłbyś(abyś) napisać coś więcej o tym naczyniu?
          Ja się łupinami nie przejmuje te większe same spadają albo łatwo je zdjąć,
          mniejsze nie przeszkadzają.
          • Gość: kk345 Re: Do uprawiających kiełki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 10:49
            Ja akurat swoje kupiłam na www.ekosfera.pl, w sklepach nie widziałam. To trzy
            warstwy do wysiewania kiełków, z pokrywką i zbiornikiem na spływającą wodę na
            spodzie. Każda warstwa ma odpływ, zeby nasionka nie stały w wodzie. Bardzo
            praktyczne, kiełki ładnie wschodzą, a wodę z odpływu zużywam do podlewania
            kwiatków, to świetny nawóz.
          • Gość: niedzwiedzica Re: Do uprawiających kiełki IP: 213.17.250.* 26.04.07, 12:58
            www.allegro.pl/item185935568_super_kielkownica_nasiona_na_kielki_gratis_g.html
    • niedzwiedzica_sousie Re: Do uprawiających kiełki 26.04.07, 12:59
      mam ten sam problem, nie chcę jeść tych łupinek, albo wybieram, albo obcinam,
      ale jest to udręka, nie powiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka