Gość: Pora obiadowa IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.04.07, 12:24 Czy ktoś próbował coś podobnego wyczarować z poczciwego selera? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Antipasti sedano 24.04.07, 19:22 Niestety we Wloszech jest rzadkoscia. Od lat go nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.w. Re: Antipasti sedano IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.04.07, 19:41 Z mojej strony to taka mała prowokacja. Wiem, że we Włoszech nie jest popularny, ale wynika to m.in. z relacji cenowych produktu w stosunku do takich warzyw jak bakłażany czy karczochy. W Polsce seler korzeniowy jest stosunkowo tani. Nam smakuje tylko to co jedliśmy gdzieś indziej (czytaj - cudze chwalicie,swojego nie znacie), nie próbując wykorzystać tego co mamy pod ręką (czytaj - niedrogiego) i praktycznie przez cały rok (czytaj - bez konserwantów). Mimo wszystko dziekuję za zainteresownie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Antipasti sedano 24.04.07, 19:51 Nie tyle nie jest popularny, co trudny do kupienia. Przynajmniej tu, gdzie mieszkam. Hoduje sie go chyba tylko w Weronie, ale rzadko ktory Wloch go zna. Ja nie widzialam go w sklepie nigdy, a mieszkam tu od 16 lat. Byly chyba jakies przepisy np. na seler zapiekany. Ja robilam zawsze surowke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.w Re: Antipasti sedano IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.04.07, 19:58 Wiem, wiem. Mieszkałem bardziej na północ od Werony (Rio di Pusteria) i wiosną zawsze sadziłem w ogródku kilkanaście jego sadzonek. Miałem przez cale lato pachnące liście, ale bulwy takie jakby kot napłakał.:)) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: Antipasti sedano - prosta salatka 24.04.07, 22:51 Seler zetrzec na tarce, wymieszac s sosem / pol jogurtu i pol majonezu/. Doprawic sola, pieprzem i curry. Oziebic w lodowce, podawac z posiekanymi orzechami, jajkami na twardo lub in. do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lycra Re: Antipasti sedano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:47 bardzo smaczny jest seler podany jak schabowy,czyli lekko obgotowany plaster selera należy panierować w jajku .bułeczce i smażyć jak kotlet,do tego surówka i pyszny obiad na gorące dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lycra Re: Antipasti sedano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:50 aha,przypomnialo mi się ,że jak nie mam sałaty ,a robię kanapki w podróż.to wkładam cienki plaster między masło ,a wędlinkę,kanapka super smak ,taki orzechowy Odpowiedz Link Zgłoś