vsa 04.05.07, 22:11 A może ma ktoś przepis na dobre ciasto do pizzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammamia31 Re: Ciasto do pizzy 05.05.07, 23:24 2,5 szklanki mąki, 1/4 kostki drożdży(2,5dag), 1 szklanka letniej wody, 1 jajo, szczypta soli, szczypta cukru, 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki razem wymieszać, ugniatać do momentu pojawienia się pęcherzyków. Wierzch w/g uznania. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C. Mnie sie zawsze udaje. Jest to porcja na dużą blachę. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia456 Re: Ciasto do pizzy 06.05.07, 14:00 Ja robie tak: 1/3 kostki drożdzy rozpuszczam w szklance cieplego mleka dodaje do tego łyzke mąki i cukru. Gdy rozczyn wyrośnie dodaje jedno jajko duza szczypte soli, 7 lyzek oleju i ok. 0,5 kg. maki. Dość długo trzeba ugniatać, aż ciasto przestanie sie lepic do miski i rąk. Jeśli bedzie zbyt rzadkie mozna dodac wiecej maki. Zostawiam je do wyrośniecia. Gdy podwoji objętośc rozwalkowyje tak aby ciato było w miare okrągłe. Nakładam sos i inne skladniki. Pieke ok. 35 min. w temp. 220 stopni. Ostrzegam ze pizza wychodzi dosc spora na mniej wiecej 6 osob przy w miare duzej grubosci ciasta jak na pizze ale przynajmniej mozna sie najesc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Ciasto do pizzy IP: *.pools.arcor-ip.net 08.05.07, 11:44 a ja mam taki nieco inny przepis: - 1 kostka drozdzy (albo paczuszka suchych) - szklanka cieplego mleka - 2 jaja - 1- lyzeczki soli - spory "lyk" oliwy z oliwek - maki tyle, ile zbierze ciasto - jakies 60-70 dag drozdze rozpuszczamy w mleku, dodajemy rozbeltane jaja, sol i zagniatamy reka z makaaz sie przestaje kleic do rak. podczas zagniastania dodajemy oliwe nie czekamy az urosnie, pieczemy od razu w ok 200 stopniach do zarumieniena. nadaje sie polane oliwa i posypane ziolami i gruba sola jako podstawa focacci bardzo dobrze daje sie tez w stanie surowym do 2 dni przechowywac w lodowce TAK WIEM ZE NIE JEST TO "ORYGINALNY" PRZEPIS WLOSKI, ale mi bardzo smakuje, jest fajnie delikatny i inny Odpowiedz Link Zgłoś