Dodaj do ulubionych

rurki z bita śmietana

07.05.07, 14:20
Jakos tak ostatnio przyszła mi ochota na rurki z bita śmietana. Nigdy ich
sama nie robiłam i nawet nie widziałam żeby ktoś znajomy robił. Szło sie
zawsze do pobliskiej kawiarenki na gotowe:) ale zbliza sie rodzinna impreza i
pomyslalam że zrobiłabym sama na większą skalę:D Jak uzyskac bita smietane
wiem, może nawet udałoby mi sie wprowadzić ją do rurek, ale jak uzyskac
ciasto na te rurki to nie mam pojącia. Może Wy macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: rurki z bita śmietana 07.05.07, 14:34
      www.przepisy-kuchenne.info/kuchnia-francuska/rurki-z-bita-smietana.php
      www.quchnia.24polska.pl/przepisy_kulinarne/desery/rurki_z_bita_smietana_550.html

Prostsze, bo już z gotowym ciastem:
      www.kuron.com.pl/przepisy/art1224.html
      • klaudia456 Re: rurki z bita śmietana 07.05.07, 15:42
        Dziekuje slicznie za pomoc. Szukałam przez wyszukiwarke, ale jakos nic mi sie
        nie udało znaleźć:) Dobrze, że są jeszcze pomocni ludzie na forum:]
    • klaudia456 Re: rurki z bita śmietana 08.05.07, 18:46
      Jeszcze dwa, a w sumie to trzy pytania mnie nurtują. Gdzie mozna kupic takie
      rurki na które nakręca sie ciasto, czy mozna je zastąpić np. gazetą owiniętą w
      folie aluminiową? Czy ciasto na rurki jest aby napewno francuskie(tak wynika z
      przepisu), myslalam, że bardziej zblizone będzie do ciasta na gofry?
      • Gość: anita Re: rurki z bita śmietana IP: 212.122.223.* 09.05.07, 08:54
        w zamierzchłych czasach rurki można było gdzies kupic, bo odziedziczyłam takie
        po mamie - ale one mają ksztalt stożka, a nie rurki
        pomysl z folią jest dobry, powinien zdać egzamin moim zdaniem; kup moze jakąś
        mocniejszą folie, chyba kiedys widziałam w sklepie
        ten przepis, który ci podlinkował yavorius, to przepis na zupełnie inne rurki,
        dobre (bo co może byc niedobrego we francuskim cieście), ale nie takie, jakich
        sie spodziewasz - choc własnie do takich rurek z kruchego czy francuskiego
        ciasta sa te foremki ze sklepu
        rurki "z budki" są z bardzo "ubogiego" ciasta, strzelam, ze mąka, woda, cukier
        i jajka (pewnie w proszku:-)), a całe clue polega na proporcjach i na sprzecie,
        ktory piecze to ciasto w bardzo wysokiej temperaturze
        • Gość: klaudia456 Re: rurki z bita śmietana IP: *.jmdi.pl 09.05.07, 16:46
          no własnie, tylko jakie te proporcje sa i czy taki efekt da sie osiagnac w
          zwykłym piekarniku. ciasto tych rurek to tak jakby cos pomiedzy ciastem na
          gofry a wafelkami na lody. Może da sie jakos wysrodkowac te dwa przepisy i
          osiagnie sie efekt, tyle ze nie mam przepisu na te lodowe wafle, jedynie znam
          na gofry
      • default Re: rurki z bita śmietana 10.05.07, 13:38
        aukcja.interia.pl/show_item.php?item=190512918
    • vandikia Re: rurki z bita śmietana 08.05.07, 19:10
      jak bylam dziackiem - jakies 15 lat temu byly w sklepach takie rurki z jednej
      strony zakończone, z cienutkiego wafla, napychało sie je serkiem
      waniliowym..niebo w gebie, szukalam ich potem w wielu wielu sklepach i nic :(
      podejrzewam, ze mialy jakis zwiazek z PRLem, albo firma po prostu upadla.. tak
      mi żal :(
    • margolcia1111 Re: rurki z bita śmietana 09.05.07, 21:01
      oto sprawdzony (wielokrotnie) przepis na rurki:
      1 kg mąki
      2 kostki margaryny
      3 żółtka
      4 łyżki cukru
      500 ml kwaśnej śmietany
      ciasto po zagnieceniu i dokładnym wyrobieniu należy cieniutko rozwałkować,
      pociąć w pasy o szerokości ok 1,5 centymetra i nawijać na metalowe foremki do
      rurek.posmarować z jednej strony białkiem i obsypać cukrem.po upieczeniu i
      ostygnięciu nabic bitą śmietaną lub dowolnym kremem.
      ta porcja ciasta powinna wystarczyć na wykonanie min 100 rurek
      • Gość: klaudia456 Re: rurki z bita śmietana IP: *.jmdi.pl 10.05.07, 06:35
        Wielkie dzieki:*
        • Gość: Mira Re: rurki z bita śmietana IP: *.btk.net.pl 10.05.07, 12:37
          Przepraszam że sie podpinam pod ten wątek ale temat ten sam który mnie
          interesuje. Jeśli by ktos znał dobry przepis na rurki ale takie waflowe to bym
          bardzo prosiła.
          • Gość: klaudia456 Re: rurki z bita śmietana IP: *.jmdi.pl 10.05.07, 15:23
            yyy... a to te nie wyjdą waflowe? Jesli nie to jakie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka