Dodaj do ulubionych

żeberka z grilla

22.05.07, 13:46
żeberka z grilla = porażka! Były w marynacie, pokrojone na małe cząstki,
grillowane na małym ogniu ok. 1,5 godz. Wyszły twarde i to nie pierwszy raz.
Powiedzcie, co robię źle?
Obserwuj wątek
    • Gość: evro44 Re: żeberka z grilla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:54
      poprostu ugotuj prawie do miękkości- do marynaty (nie musisz długo trzymać) i
      wychdzą.
    • Gość: ABI Re: żeberka z grilla IP: *.mmj.pl 22.05.07, 13:55
      Spróbuj je wczesniej obgotować ,potem zalew i grill,smacznego.
    • ba_nita Re: Za jakiś czas zajrzyj na pocztę gazetową.n/t 22.05.07, 14:02

• Gość: kkaren Re: Za jakiś czas zajrzyj na pocztę gazetową.n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:45
        ba_nito jeżeli masz jakiś super sposób to podziel się też z nami :-))
        • Gość: Klara Re: Za jakiś czas zajrzyj na pocztę gazetową.n/t IP: *.adsl.alicedsl.de 22.05.07, 14:51
          Tez bym chetnie chciala sie dowiedziec cos wiecej na ten temat.
          • ba_nita Re: Sorry - ale wklepanie całej książki o grillowa 22.05.07, 14:58
            niu przekracza moje możliwości czasowe, a że mam zeskanowaną to mogę ewentualnie
            wysłać.
            • Gość: Klara Re: Sorry - ale wklepanie całej książki o grillow IP: *.adsl.alicedsl.de 22.05.07, 18:24
              Mozesz mi przeslac na ch.szypula@web.de
              Z gory dziekuje.
            • Gość: Klara Re: Sorry - ale wklepanie całej książki o grillow IP: *.adsl.alicedsl.de 22.05.07, 19:52
              banito cos mi przyszlo na moj E-mail ale nie umie tego odczytac
              • Gość: Klara Re: Sorry - ale wklepanie całej książki o grillow IP: *.adsl.alicedsl.de 22.05.07, 19:55
                mam, sorki juz wiem dlaczego, dziekuje bardzo, pozdrowienia.
            • elieka ba_nito, poproszę o książkę "grillową" na maila nt 23.05.07, 09:49

• figgin1 Re: żeberka z grilla 22.05.07, 15:01
      Ja nacieram je pastą z musztardy, miodu, cynamonu, osterej papryki i czosnku.
      Do tego trochę oleju i wychodzą fantastyczne. Ale spróbuj dodać do marynaty
      joguru (sic!) albo pomoczyć je przed zamarynowaniem
    • Gość: jackk3 Re: żeberka z grilla IP: *.ptr.terago.ca 22.05.07, 22:17
      Nie powiedzialas jakie zeberka a to ma znaczenie.
      1. Zeberka mozna lekko obgotowac przed ale nie jest to konieczne (tylko kilka
      minut w srodku musza byc surowe).
      2. Nie ciac na male kawalki! Inaczej zawsze wyjda twaerde skwarki.
      3. na grillu czy BBQ robimy jak najdluzej, im dluzej tym lepiej (zupelnie na
      odwrot jak np. steki)
      4. Absolutnie unikac tzw. 'flare-ups' bo sie poprostu spala.
      5. Po obgotowaniu nie marynowac. Przygotuj sobie jakis sos (jest kupa
      przepisow) ktorego zadaniem bedzie zewn. karamelizacja zeberek (poza tym
      smarowanie zapobiega wysuszaniu zeberek).
      6. Po zdjeciu z grilla polozyc na deske, przykryc folia na 2-3 min. i dopiero
      potem kroic.
      Pzdr
    • ampolion Re: żeberka z grilla 23.05.07, 02:12
      Mówią, żeby nie gotować bo nie robisz wywaru, w który cały smak ma przejsć.
      www.bbqinstitute.com/Ribs.htm
      • ampolion Re: żeberka z grilla 23.05.07, 02:19
        I jeszcze trochę:
        www.bbqblue.com.au/smoke_woods/site_files/cordon_blue_slowsmoke.html
      • Gość: jackk3 Re: żeberka z grilla IP: *.ptr.terago.ca 23.05.07, 16:32
        <Mówią, żeby nie gotować bo nie robisz wywaru, w który cały smak ma przejsć.>
        Zgoda. Lekkie podgotowanie to taki 'skrot' jak malo czasu. Nie sadze aby BBQ
        bylo popularne w PL (nawet za oceanem ludzie myla BBQ z grilowaniem).
        • buzia1 Re: żeberka z grilla 23.05.07, 23:25
          Ba-nita czy ja rowniez moge prosic o przepis gingerka23@interia.pl lub meil na
          gazete
          • Gość: aida11 Re: żeberka z grilla IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.07, 19:46
            Ba-nito ja również bardzo proszę o przepis - aida11@gazeta.pl
            Pozdrawiam i z góry dziękuję.
            • kkaren Re: żeberka z grilla 24.05.07, 21:28
              chętnie poczytam i przetestuję smakołyki, jeśli prześlesz mi na maila
              kkaren@interia.pl
              z góry dziękuję
    • Gość: Klara Re: żeberka z grilla IP: *.adsl.alicedsl.de 24.05.07, 22:53
      Moj najlepszy i wyprobowany sposob; wez mieso albo zeberka i zamarynuj na smialo
      3 dni!(ja marynuje dluzej) Nie buj sie ze mieso ci sie zepsuje, zawsze tak robie
      i zyje
      • szarotka11 Re: żeberka z grilla 25.05.07, 12:57
        Dziękuję wszystkim. A ba_nita mnie poraził ilością przepisów grillowych i
        dodatków. Jesteś wielki. dziękuje. Na pewno skorzystam. Ale z żeberkami już
        przestanę. Wolę je upiec (udusić)w piekarniku. Nie mam wprawy w grillowaniu.
        Jedyne co mi wychodzi to kiełbasa, ale akurat nie przepadam za nią - chyba że w
        dobrym towarzystwie.
        • Gość: kkaren Re: żeberka z grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:51
          dzięki dzięki super zbiór
          • Gość: soprano Re: żeberka z grilla IP: *.ms.gov.pl 25.05.07, 15:03
            Rany Boskie, kto trzyma mięso na grilu, 1,5 godz?. Przecież to dramat, wszystko
            zawsze wyjdzie jak podeszwa. Przede wszystkim żeberka słabo nadają się na
            grill. Trzeba je piec w barbecue. To jest trochę inny soprzęt i inna technika.
            Zsadniczo chodzi o to, aby je krótko opiec w bardzo wysokiej temperaturze - po
            ok 1 min. na stronę na następnie zminiejszyć temperature do niskiej i potrzymać
            aby "doszły" tak około 15-20 min. Nie otwierac w tym czasie pokrywy. Wazny jest
            też wybór samego mięsa - im grubsze kawałki tym lepsze.
            • basiek13 banito? 25.05.07, 18:40
              jeszcze ja bym bardzo prosiła o te magiczne przepisy:)
              jak możesz to na gazetowego
              • basiek13 Re: banito? 25.05.07, 20:54
                bardzo dziękuję:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka