Dodaj do ulubionych

Powrót Malmy?

18.06.07, 13:54
Ku swojej radości, wypatrzyłam w pobliskiej Biedronce makarony firmy Malma
(cena ok. 4 zł). Myślałam, że to ze starych zapasów, ale po pierwsze, data
ważności jest do 2009 roku, a po drugie - pojawiły się także w Auchan. Malma
wraca? Wiecie coś na ten temat? Ich strona internetowa jest "under construction".
Obserwuj wątek
    • ptasia Re: Powrót Malmy? 18.06.07, 14:09
      tak, jakiś czas temu czytałam o tym, że firma ma wracać na rynek. widać się udało.
      • chicarica Re: Powrót Malmy? 18.06.07, 14:12
        No to dobre wieści :) To moje ulubione spaghetti, lepsze nawet od Barilli.
    • Gość: evro44 Re: Powrót Malmy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 14:49
      Malma dobra? Kupiłam raz makaron na łazanki, toż to gotowało się bardzo długo i
      było takie al dente jak folia spożywcza, nigdy w życiu
    • Gość: myszz a dlaczego malma zniknęła? nt. IP: 213.17.144.* 18.06.07, 15:57
      • Gość: wg Re: a dlaczego malma zniknęła? nt. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.07, 17:30
        Firma splajtowała, o ile pamietam. Ale chyba wykaraskali sie z tego
        • becikowe5 Re: a dlaczego malma zniknęła? nt. 18.06.07, 19:14
          www.egospodarka.pl/16571,Zadluzona-Malma,1,11,1.html
          • Gość: ixi Re: Malma już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 09:46
            był nawet program w tv o otwarciu zakładu, zmienił się właściciel
            i makarony wreszcie są na półkach sklepowych z czego bardzo sie cieszę,
            nawet w supermarketach się pojawiły i zaraz porzuciłam Barillę
    • marghot Re: Powrót Malmy? 19.06.07, 10:53
      Kupiłam kieydś Malmę, bo zachwalało ją wiele osób. Niestety okazało się, że
      spaghetti mamly jest spaghetti tylko z nazwy. Po ugotowaniu miękkie i
      niesmaczne kluchy...pewnie durum było w nim tyle co kot napłakał... może teraz
      będzie lepiej. Ale cena 4zł, to tyle co Barilla więc nie widzę w sumie sensu
      kupowania M
      • chicarica Re: Powrót Malmy? 19.06.07, 10:56
        Może za długo gotowałaś?
        Moim zdaniem właśnie Malma jest bardzo al dente, ale trzeba ściśle przestrzegać
        podanego czasu gotowania. Barilla też jest bardzo dobra, lubię jeszcze Agnesi i
        jakiś noname Combino (dostępny w Lidlu, zadziwiająco pyszny, a cena śmieszna -
        1.79 za paczkę).
      • em_es oj mam podobne doświadczenia, wyłącznie złe 19.06.07, 11:38
        mało gorszych makaronów niż Malma zdarzyło mi się kupić, koło pszenicy durum to
        on może gdzieś leżał, ale w składzie raczej ma śladowe ilości - sądząc po
        sposobie gotowania, dokładnie jak pisze Marghot, niezależnie jak się go pilnuje,
        co by al dente był, wychodzi nieapetyczne cuś

a poza tym cena zniechęcająca, skoro taniej można dobry włoski makaron kupić, to
        raczej się nie skuszę na marnej jakości Malmę - ale może się poprawili? oby
        • Gość: zara Re: tańszy włoski makaron? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 12:36
          owszem jest tańszy ale dlaczego? bo jest dofinansowywany przez samych Włochów,
          po prostu dopłacają do eksportu,
          ja znowu jestem zupełnie zaskoczona opiniami,że Malma się rozgotowywuje, czego
          wogóle nie doświadczyłam (w przeciwieństwie do Lubelli),
          wniosek z tego taki, że mamy różne gusta smakowe, bo innego wytłumaczenia nie
          mam
          • em_es owszem 19.06.07, 12:45
            można kupić tańszy od malmowego dobry włoski makaron, np. z własnego importu
            Almy, wspomniany wyżej z Lidla, Kaufland też ma taki, marki nie pomnę teraz, ale
            też, mimo niskiej ceny, jest to dobry makaron z pszenicy durum

imo malma (oprócz tendencji do błyskawicznego przechodzenia w stan rozdziaby, co
            zwykle świadczy o mizernej ilości w składzie pszenicy durum) jest zwyczajnie
            niesmaczna, z tego względu nie kupuję też lubelli, choć ona przynajmniej nie ma
            aż tak zawyżonej w stosunku do jakości ceny - no ale o walorach smakowych to bez
            sensu dyskutować, może zwyczajnie co innego lubimy
            • marghot Re: owszem 19.06.07, 12:59
              ona nawet nie tyle się rozgotowuje co jakby rozmięka, trudno mi fakt opisać.
              Podobnie zreszta jak wypróbowany i odrzucony przeze mnie makaron Sulma, też
              niby ma durum...
              • Gość: ania_m Re: owszem IP: *.pools.arcor-ip.net 20.06.07, 00:11
                ej tam, kit z makaronem, ale pierogi pakowane prozniowo swietne mieli. zawsze
                pare opakowan ruskich i z miesem ze soba bralam. w kuchni uielbiam robic
                wszystko, nawet na jedna-dwie osoby; chleby, ciasta itp, ale jakos nie pierogi.
                uwazam, ze jak na kupne, te malmy byly zupelnie dobre (JASNE, ze sie do domowych
                nie umywaja, ale mimo wszystko)
                baardzo sie uciesze, jesli znowu pojawia sie na rynku w tej samej jakosci
                a malme z tego co wiem, konkurencja wykonczyla i to dosc "bandyckimi" metodami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka