Gość: monia IP: 212.2.101.* 11.07.07, 14:18 mam pytanie:mam pudełko kaszy kuskus i chciałabym zrobić ją dziś na obiad.mam sos i żeberka.czy to razem da się zjeść?czy będzie dobre?a tak pozatym to z czym tą kaszę kuskus jesc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: kasza kuskus? 11.07.07, 14:26 Da się jak z każdą kaszą. Widelcem ale jak ktoś woli to może łyżką. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: kasza kuskus? 11.07.07, 14:49 kus kus nie jest kaszą co do pomysłow to wejx do Galerii Potraw Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Zgadza się - to makaron ale w Polsce jest 11.07.07, 14:52 brany za kaszę.))) Odpowiedz Link Zgłoś
coronella ?????????????????? 11.07.07, 16:01 co wy piszecie? To jak najbardziej kasza: kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=4488 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ?????????????????? 11.07.07, 16:07 coronello en.wikipedia.org/wiki/Couscous ;-) znajdź mi tu słowo "kasza" i jeszcze Kuskus (arab. kaskasa - tłuc, rozbijać) - tradycyjny makaron pochodzący z krajów maghrebu i jednocześnie nazwa potrawy wykonywanej z jego użyciem. Kuskus jest drobnoziarnistym makaronem (o średnicy drobin rzędu 1 mm) otrzymywanym ze zmielonej semoliny (twardych wnętrz pszenicy durum). Tradycyjnie był otrzymywany jako materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych młynach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus produkuje się poprzez granulację mąki pszennej z wodą i dodatkami i przesiewanie otrzymanego granulatu przez sita o odpowiedniej średnicy. O ile jeszcze kuskus tradycyjny można byłoby uznać za rodzaj modyfikowanej kaszy, o tyle współczesny kuskus jest z całą pewnością makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cous cous jak sie robi 11.07.07, 16:26 A tu widac, ze to nie jest kasza: www.coquinaria.it/archivio/fattoincasa/couscous/couscous.html Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: kasza kuskus? 11.07.07, 17:04 Może macie rację z tym makaronem, ale np. na opakowaniu mojego KusKus wyraźnie napisano "Błyskawiczna kaszka z pszenicy". Błąd producenta, czy brak wiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kasza kuskus? 11.07.07, 18:57 Kus kus nie bardziej jest kaszą niż risoni jest ryżem. Risoni: www.dkimages.com/discover/previews/754/304542.JPG Odpowiedz Link Zgłoś