Dodaj do ulubionych

chleb domowy - przechowywanie

05.08.07, 19:46
Proszę o radę, w jaki sposób najlepiej przechowywać chleb własnego wypieku.
Najczęściej już na drugi dzień robi się czerstwy, a podobno jak nasze babcie
piekły chleb potrafił tydzień zachować świeżość. Dodam, że przechowuję
najczęsciej w torbie foliowej, ponieważ boję się, że w papierowej obeschnie
zanadto, ale pewnie nie mam racji. Dziękuję za sugestie.
Beata
Obserwuj wątek
    • em_es przejęła mnie zgroza 05.08.07, 22:10
      jak przeczytałam, że pieczony w domu chleb czerstwieje na drugi dzień - toż to
      niemożliwe! taki chleb spokojnie kilka dni (nawet tydzień) zachowuje świeżość,
      co najwyżej lekko podeschnie, ale nie pleśnieje itp, jak chleb ze sklepu,
      pieczony z polepszaczami
      potem przeczytałam, że trzymasz taki chleb w torbie foliowej - to barbarzyństwo!
      właśnie dlatego chleb Ci się psuje błyskawicznie :(
      torba papierowa albo zwyczajny pojemnik na chleb całkowicie wystarczy do
      przechowywania takiego chleba, on nie wysycha na wiór jak ten ze sklepu, tylko
      odrobinę podsycha, ale w smaku nic nie traci - po prostu spróbuj

a jeśli pieczesz za jednym razem za dużą ilość chleba, żeby go zjeść w kilka
      dni, to nadmiar wrzuć do zamrażalnika, rozmrożony smakuje jak świeży, ale należy
      go szybko zjeść bo czerstwieje szybciej niż świeży
      • ba_nita Re: 10 dni na spokojnie - czyżby kolezanka piekła 05.08.07, 22:18
        z gotowych mieszanek?
        • Gość: beata_k75 Re: 10 dni na spokojnie - czyżby kolezanka piekła IP: 83.168.75.* 06.08.07, 13:50
          Zawsze piekę z mąki i drożdży, mieszanek nie używałam nigdy, dlatego jestem taka
          zła, bo wszyscy wychwalają domowy chleb, a ja coś robię nie tak i zbyt dużo
          marnuję. Więc pomyślałam, że to pewnie kwestia przechowywania, bo po upieczeniu
          bardzo mi smakuje, a w kolejne dni znacznie traci na smaku.
          Beata
          • ba_nita Re: A możesz napisać szczegółowy przepis? 06.08.07, 13:55
            Zaraz wyłapiemy co i jak.
            • Gość: beata_k75 Re: A możesz napisać szczegółowy przepis? IP: 83.168.75.* 06.08.07, 14:18
              Ostatnio robiłam według tego przepisu (ten wyjątkowo szybko zrobił się twardy),
              zmieniłam tylko ilość wody na większą, bo było zbyt gęste:
              kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1993
              drugi, który robię najczęściej:
              30 dkg drożdży, 2,5-3 szkl. mąki białej, 1 szkl. mąki razowej żytniej, 1 szkl.
              mąki razowej pszennej (zastępuję białą wymieszaną z otrębami 1:1).
              Rozpuścić drożdże w 2 szklankach letniej wody. Dodać mąkę razową i szkl. białej.
              Odstawić do wyrośnięcia.
              Dodać pozostałą mąkę, 1 łyżkę soli, wyrabiać ręką 5 minut. Przełożyć do formy,
              odstawic do wyrośnięcia. Piec w temp 200-230 stopni.
              • ba_nita Re: A możesz napisać szczegółowy przepis? 06.08.07, 14:31
                Następnym razem dodaj do ciasta około 2 łyżek musztardy lub 1 łyżkę octu
                (jabłkowy, winny lub balsamiczny) i przynajmniej 100 ml oliwy lub (w
                ostateczności) oleju.
                • Gość: beata_k75 Re: A możesz napisać szczegółowy przepis? IP: 83.168.75.* 06.08.07, 14:56
                  Musztardy???
              • linn_linn Re: A możesz napisać szczegółowy przepis? 06.08.07, 14:47
                30 g...
                • Gość: beata_k75 Re: A możesz napisać szczegółowy przepis? IP: 83.168.75.* 06.08.07, 14:58
                  no, tak, oczywiście że 30g :-)
      • linn_linn Re: przejęła mnie zgroza 06.08.07, 08:09
        W torbie foliowej nie schnie: ja wlasnie w torbie go nie przechowuje, gdyz wole
        chrupiacy / w torbie robi sie wilgotny /. Mozna zawinac w sciereczke, ale
        pozbawiona aromatu proszku do prania. Skorka zostaje chrupiaca. Ja zreszta
        dluzej niz 2 dni nie trzymam. jesli to w zamrazalniku.
    • Gość: betsypetsy Re: chleb domowy - przechowywanie IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.07, 22:32
      nie przechowuj w folii!!!! ja wkładam do glinianego pojemnika na chleb
    • Gość: beata_k75 Re: chleb domowy - przechowywanie IP: 83.168.75.* 06.08.07, 13:44
      Dziękuję za wszystkie rady.
      Zawsze balam sie włożyć chleb wprost do pojemnika, myślałam że tak wyschnie
      najszybciej. Jeśli mam chleb razowo-pszenny to jeszcze ze 3 dni nadaje się do
      jedzenia, ale sam pszenny smakował mi tylko pierwszego dnia. Zamrażanie nie
      wchodzi w grę, bo mam uszkodzona chłodziarkę. Kolejny spróbuję przechować w
      torbie papierowej albo w pojemniku.
      Czy przechowywanie w folii ma tak samo negatywny wpływ na chleb kupny?
      Beata
      • em_es Re: chleb domowy - przechowywanie 06.08.07, 14:22
        > Czy przechowywanie w folii ma tak samo negatywny wpływ na chleb kupny?

jeszcze gorszy, takie pieczywo w folii błyskawicznie robi się gumiaste i nieświeże
        • Gość: beata_k75 Re: chleb domowy - przechowywanie IP: 83.168.75.* 06.08.07, 14:30
          Czy drewniany pojemnik jest lepszy od plastikowego, czy metalowego, czy też nie
          ma to specjalnego znaczenia wobec czasu przechowywania?
          Beata
          • Gość: g Re: chleb domowy - przechowywanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:39
            drewniany łatwo "zarazić" pleśnią, jesli zdaży ci się zapomnieć o zawartości.
            Potem nijak w zasadzie się tego pozbyć nie da.
    • roseanne Re: chleb domowy - przechowywanie 06.08.07, 14:47
      teraz w tropikach to zawijam w sciereczke i trzymam w lodowce - niestety
      wszystko porasta w tempie blyskawicznym

w normalnych porach roku - sciereczka i do drewnianego pojemnika na chleb,
      czasami z dodatkiem przekrojonego jablka obok

chleb na zakwasie trzyma mi sie zdecydowanie dluzej
      robie tez chleby bez dodatku oliwy, na mleku, te przysychaja mi juz na drugi
      dzien, niestety
    • Gość: g Re: chleb domowy - przechowywanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:28
      szybkie czerstwienie domowego chleba -marny przepis
      to zupełnie co innego niż obsychanie.
      kiedyś linka podawałam, jak znajdę to jeszcze raz wrzucę.
      Ja w glinianej fomie do pieczenia przechowuję
      • Gość: g Re: chleb domowy - przechowywanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:35
        www.piekarnie.pl/info.php?page=art_czerstwienie
        specjalistyczny, ale "normalny" człowiek tez zrozumie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka