Dodaj do ulubionych

Bita śmietana

IP: 195.205.75.* 01.07.03, 14:19
Jak uzyskać kozystencję bitej smietany taką jaką można kupić w cukierniach
{ciasta ze bitą śmietana}Mimo tego że dodaję do śmietany żelatyny to efekt
jest mizerny.Czy jast jakiś sposób, zeby ubita śmietana była trwała i długo
mogła stać.Znacie jakieś sekrety?
Obserwuj wątek
    • Gość: dziunia Re: Bita śmietana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.03, 14:42
      Przede wszystkim żeby śmietana była dobrze ubita musi być bardzo mocno
      schłodzona i należy ją ubijać na najwolniejszych obrotach miksera,a najlepiej
      ręcznie zwykłą trzepaczką dosypując stopniowo cukier(góra 2 łyżki na 1/2l,chyba
      że ktoś nie lubi),a żeby się dłużej trzymała można dodać Śmietan-fix drOetkera
      w/g przepisu na opakowaniu.No i oczywiście to musi być śmietana przynajmniej
      30%,ale to chyba wiadomo.A w cukierni dodają różne zagęszczacze mniej lub
      bardziej chemiczne,a jest tego teraz całe mnóstwo i dlatego śmietana się tak
      trzyma.Zresztą ten Śmietan-fix to też zagęszczacz.No ale coś za coś.Powodzenia:)
    • Gość: RED śmietanka tortowa 36% IP: 193.0.117.* 01.07.03, 14:52
      na niskich obrotach i krótko bo się masło zrobi w trakcie miksowania wciśnij
      parę kropel soku z cytryny
    • alluette Re: Bita śmietana 01.07.03, 15:04
      To musi być odpowiednia śmietana - kremówka. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby
      opadła.

pozdr.
      a
    • Gość: MonikA Re: Bita śmietana IP: 80.51.255.* 01.07.03, 15:43
      Ja też się przyłączam do pytania. Ubijałam już śmietanę kremówkę i wyszła nawet
      dobra ale w smaku jest po prostu bardzo tłusta. Chodzi mi po głowie pomysł aby
      taką kremówkę wymieszać z jakąś Śnieżką i dodać do tego trochę żelatyny, czy
      ktoś z was kombinował w ten sposób?
      Mi się marzy bita śmietana ale lekka, taka jak w Wuzetce, gęstsza od Snieżki
      ale lżejsza niż kremówka:-)
      Coś wybredna jestem:-)?
      • silie Re: Bita śmietana 01.07.03, 16:18
        Smietan-fix Dr.Otkera, czyli "zagęstnik" daje świetne efekty; śmietana
        sztywna...!

s.
    • Gość: mika 49 Re: Bita śmietana IP: *.icpnet.pl 01.07.03, 17:48
      podaję przepis jest świetny.Robię go na biszkopcie.Otóż : 1/2 l kremówki 36%
      łowickiej ubijam z 2 opakowaniami Śniezki.Na koniec wlewam rozpuszczone 2
      tabliczki białej czekolady (przegotowuję czekolady z małą ilością mleka)i
      dodaję 1/2 paczki kokosu.Mieszam i na biszkopt a na to posypać wiórkami.jest
      piękne,puszyste delikatne i białe.Jeżeli coś niezrozumiałe to chętnie
      dopowiem.Przepraszam za styl ale mam wyprany dzis mózg.czekam na pytania mika
      • Gość: Monika Re: Bita śmietana IP: 80.51.255.* 02.07.03, 09:01
        Gość portalu: mika 49 napisał(a):

.Otóż : 1/2 l kremówki 36%
        > łowickiej ubijam z 2 opakowaniami Śniezki.

Kremówkę ubijasz z proszkiem ze Śnieżki?

• Gość: mika01 Re: Bita śmietana IP: venom:* 03.07.03, 21:25
          Gość portalu: Monika napisał(a):

> Gość portalu: mika 49 napisał(a):
          >
          > .Otóż : 1/2 l kremówki 36%
          > > łowickiej ubijam z 2 opakowaniami Śniezki.
          >
          > Kremówkę ubijasz z proszkiem ze Śnieżki?
          >
          >
          >

Ja tez tak robię tylko śmietana łaciata 30% i dodaję śnieżkę i cukier waniliowy
          pozdrawiam:)
          ta bita smietana moze byc rowniez do wuzetki:)
        • Gość: mika 49 Re: Bita śmietana IP: *.icpnet.pl 03.07.03, 22:47
          tak ubijam z proszkiem Snieżki nie wiem dlaczego odpowiadam całym zdaniem
          chyba mi zostało ze szkoły
    • Gość: wanda Re: Bita śmietana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 10:06
      Jeszcze nigdy nie udalo mi sie ubic smietany (byla schlodzona). Albo wyszlo
      maslo, albo jakies grudki pywajace w wodzie. Innych efektow nie pamietam.
      Ubijałam w mikserze elektrycznym i recznie. Mysle, ze uzylam zlych koncowek
      (do ciasta a raz do piany) ale przeciez nozyk i tarki zupelnie odpadaja. ew.
      mialam zbyt wysokie obroty. Recznie ubijalam takim czyms do sosow i piany z
      bialek. Moja znajoma ma reczny mikser do ubijania smietany i zawsze jej
      wychodzi. Ja juz zrezygnowalam z kolejnych eksperymentow i co roku marze o
      truskawkach z bita smietana.

wanda
      • Gość: m Re: Bita śmietana IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 04.07.03, 15:01
        musi sie ubic 30% lub wiecej jak jest schlodzone, na najwyzszych obrotach tez,
        zanim sie zrobi maslo jest przez chwile ubita smietana. wazna rzecza jest
        jednak zeby to bylo na prawde 30%, a nie tylko na opakowaniu. w tym celu nalezy
        trzymac kartonik ze smietana w lodowce do gory nogami albo otworzyc caly i
        wyskrobac tluszcz gomadzacy sie na gorze. cukier dodawac pod koniec, bo jak na
        poczatku, to na pewno sie nie ubije. a smietanfix zabezpiecza nie przed
        opadaniem, ale przed podchodzeniem wodą.
        • Gość: dziunia Re: Bita śmietana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 17:40
          Żeby śmietana była bardzo puszysta trzeba w nią wtłoczyć jak najwięcej
          powietrza i dlatego trzeba robić to powoli,bo jak będziemy ubijać na wysokich
          obrotach to będzie też ubita ale nie będzie puszysta tylko gęsta jak np.żel do
          golenia,a powinna być leciutka.Śmietanfix ułatwia ubijanie bo wiąże wodę dzięki
          czemu śmietana nie opada,a cukier trzeba dodać na początku żeby się
          rozpuścił,chyba że dodajemy cukier puder.I dobrze jest to wszystko robić w
          metalowym naczyniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka