jestem.kobieta 21.08.07, 21:15 kupiłam ocet balsamiczny biały i czerwony, do czego używać poza sałatkami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tu: 21.08.07, 21:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=34964704&a=34983854 Jak widzisz powielasz Makówkę:-)) A poza tym, po co kupujesz coś, o czym nie wiesz zbyt wiel? :-)) Poczytaj to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: tu: IP: *.rzeszow.mm.pl 22.08.07, 01:49 > A poza tym, po co kupujesz coś, o czym nie wiesz zbyt wiel? :-)) Moze kupiła chociażby po to, by używać do sałatek? Bo wie, że do nich sie używa, co napisała. > Poczytaj to Ten wklejony wątek pełen kłótni polecasz ludziom?? Osoba zadała grzeczne pytanie. Kupiła ocet balsamiczny, którego chciałaby uzyć do czegoś oprócz sałatek, a tu kolejny Guru znów zabija wątek sugerujac, ze były juz takie wątki(przeczytajcie je przed wklejeniem co w nich jest, zeby sie nie ośmieszać). Czekam na kolejny watek kłótni:( Do autorki wątku: masz rację stosując ocet balsamiczny na zimno. Ten gęsty, ciemny dodaje do mięsa, ale właściwie juz po zdjeciu z ognia. Te tańsze sa bardziej kwaśne i rzeczywicie mozna dodawac wczesniej. Miałam różne octy balsamiczne. Mozna by podyskutować o kazdym z nich z osobna. Jak o winach. Ale dyskusji merytorycznej się nie doczekasz niestety. Od rana zacznie sie jazgot i kłótnia . Kolejna na FK. Jedni będą wklejać linki do dyskusji, z których niczego sie nie dowiesz. Inni odsyłać do wyszukiwarki albo do google:) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: do czego ocet balsamiczny 22.08.07, 02:38 ocet balsamiczny jaki znam jest ciemno brazowy, nie wiem czy o taki Ci chodzi, jest jego wiele rodzajow, ja nigdy nie spotkalam sie z bialym ? opowiem Ci do czego uzywam balsamicznego; do salat - jak wspomnialas- IMO jest dopskonaly zw polaczeniu z musztarda dijon i zielem prowansalskim do marynowania stekow - plastry cebuli, czosnku, lyzka musztardy balsamic vinegar do innych marynat - kurczaka do kuskusu polewam nim swieza mozzarele i pomidory, bazylia, pieprz i oliwa :) pycha ludziska jedza salatke z truskawek polana balsamico uwielbiam ten ocet :) Odpowiedz Link Zgłoś
jestem.kobieta Re: do czego ocet balsamiczny 23.08.07, 12:43 wielkie dzięki za dobre rady i wyrozumiałość, na pewno wykorzystam nowe pomysły na popularne potrawy w mojej kuchni nie koniecznie tradycyjnej # krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje # Odpowiedz Link Zgłoś
hani-2 Re: do czego ocet balsamiczny 23.08.07, 13:57 Ja kupuje biały.Używam go do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: do czego ocet balsamiczny 23.08.07, 16:06 aniutek napisała: > ludziska jedza salatke z truskawek polana balsamico > uwielbiam ten ocet :) Ale o czym mowimy? O balsamico sirup(ktory jest gestym syropem) czy occie balsamicznym? Ocet - do salatek, mies, owszem, ale chyba nie OCET do truskawek?? Syrop jeszcze zrozumiem, bo jest slodko- kwasny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:O aceto balsamico 23.08.07, 16:10 Owszem - jak najbardziej do truskawek i śliwek węgierek też. Odpowiedz Link Zgłoś
maka100 Re:O aceto balsamico 23.08.07, 17:07 Jadlam we Wloszech truskawki z octem balsamicznym, mialy ciekawy smak. Zapytalam o przepis. Truskwaki przekrojone na pol, posypuje sie lekko cukrem i zostawia na pol godziny w temperaturze pokojowej. Przed podaniem skrapia sie octem balsamicznym i posypuje sie lekko swiezo zmielonym czarnym pieprzem. Sprobujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re:O aceto balsamico 23.08.07, 17:32 Do tego jeszcze troche siekanej bazylii. Pycha ! Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re:O aceto balsamico 23.08.07, 17:53 Wiedzialam jedynie, ze do przetworow ze sliwek (chutney), ale mnie z tymi truskawkami zaskoczyliscie! Chyba dzis sprobuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Inne owoce - czy surowe czy z grilla, własnie 23.08.07, 17:55 z minimum balsamiko też pycha, polecam. Gruszki wplastrach, albo ananas, albo melon - to na surowo. A ananas, jabłka - grube plastry - lekko skropione oliwą i pieprzem i zgrillowane do pierwszego paska i skropione też bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Inne owoce - czy surowe czy z grilla, własnie 25.08.07, 18:07 PYCHA! Właśnie wszamałam na deser :) uwielbiam ten smak :) Ćwiartki truskaw (spore były:) ) posypałam cukrem i skropiłam octem balsamiczny. Dla mnie bomba! :) I znowu coś nowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
hani-2 Re: do czego ocet balsamiczny 23.08.07, 18:01 Ojej, to co w końcu do tych truskawek? Ja zawsze myślałam, że to o ocet balsamiczny chodzi. O syropie balsamicznym pierwszy raz słyszę. Nawet tego w sklepie nigdy nie widziałam. Ten syrop jest słodki? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: do czego ocet balsamiczny 23.08.07, 18:12 Slodko - kwasny,ciemnobrazowy, gesty - idealny do dekoracji potraw plus nadaje miesom, grillowanym serom i salatkom cudny smaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f z octu balsamicznego, którym możesz śmaiło 23.08.07, 18:15 skrapiać jak innymi owoce robi się przez zagęszczęnie=odparowanie taki "skoncentrowany" creme balsamico:-) Można sammeu zrobić - dobry sposób, zęby podnieść sobie jakość balsamiko, jak nie szaleje się z tymi najlepszymi po 100 e za butlę. Na minimum ogniu grzejesz długo taki ocet aż zgęstnieje. Ale można w wielu miejscach kupić właśnie gotowe -"kremy"/ polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin jak już o Balsamico to powiedzcie, gdzie IP: 82.160.76.* 27.08.07, 13:10 kupujecie ocet w Polsce i jakiej firmy. W Miemczech kupowałam Balsamico za kilka euro i był całkiem dobry. W Polsce kupiłam już drugi raz ocet w podobnej cenie i niestety nie jest taki korzenny. Oczywiście nie jest zły ale nie trafiłam na właściwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kacha.bacha Re: jak już o Balsamico to powiedzcie, gdzie 28.08.07, 15:11 a jakiej firmy i w jakim sklepie w niemczech kupowałaś ten ocet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Re: jak już o Balsamico to powiedzcie, gdzie IP: 83.238.15.* 28.08.07, 17:17 Z tych tanszych to w Penny Mark, zdaje sie ze w ciemnej ,dlugiej butelce i chyba byl z Grecji. Pewnosci nie mam. Kupowalam tez inne, czasem drozsze ale zawsze trafialam na jakosc lepsza niz tutaj. Co prawda kupuje ten ocet rzadko i dopiero poznalam dwie firmy w Polssce. Moze ktos moglby mi zaoszczedzic rozczarowan przy nastepnej butelce i podac sprawdzone balsamico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frida Re: do czego ocet balsamiczny IP: 81.15.160.* 28.08.07, 14:32 ja daję do warzyw z patelni , wrzucam wszystko co pod reką, mogą być pomidorki cherry, dymka, czosnek, papryka, pieczarki, szparagi (mniam) cukinia, bakłażan, podsmażam na oliwie na patelni grillowej, plus sól pieprz, a na koniec trochę balsamico, rewelacja jako dodatek do mięs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Re: do czego ocet balsamiczny IP: 83.238.15.* 28.08.07, 17:26 dla mnie to najprostszy sos do salatek. polowe Balsamico, polowe oliwy lub oleju z pestek winogron. Sol, cukier, pieprz i odstawiam. Musztarde dodaje w zaleznosci od jej smaku. Jesli slodka to nie dodaje cukru. Jesli jest bardzo ostra to dodaje jej odrobinke itd. Zabieram sie za przyrzadzenie salatki. Krotko przed podaniem potrzasam sloiczkiem z dressingiem i polewam talerz z salata. Kilka minut odczekuje, zeby sos sie przegryzl i jem. Przykladowy zestaw: pomidory, cebula, salata, kukurydza, pestki slonecznika lub dynii, mozzarella lub inny ser, smazone boczniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cool_ewula Re: do czego ocet balsamiczny IP: *.ipt.aol.com 30.08.07, 00:00 a my z mezem uwielbiamy jako przekaske albo 'starter' swieza ciabate maczana w miseczce w ktorej wlany jest ocet balsamiczny i olej z oliwek. pychota! Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike Re: do czego ocet balsamiczny 30.08.07, 01:32 do zupy pomidorowej i w ogóle pomidorowych sosów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: do czego ocet balsamiczny IP: *.adsl.highway.telekom.at 30.08.07, 09:11 Do pesto z suszonych pomidorow Pesto z suszonych pomidorów 60 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2,5 łyżki uprażonych orzeszków piniowych lub migdałów ½ łyżeczki pokruszonych papryczek chilli 5 łyżek oliwy 0,5-2 łyżki octu balsamicznego Czarny pieprz Wszystko zmiksować w blenderze. Odpowiedz Link Zgłoś