Gość: zaba IP: *.bc.hsia.telus.net 03.07.03, 07:32 Co by ugotowac dla 3-latka? Juz pomysly mi sie wyczerpuja!! A chcialabym mu urozmaicic jedzenie jak tylko sie da! Dodam tylko, ze nie jest na nic uczulony :) Dziekuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: millie Re: co dla 3-latka??? IP: *.lshtm.ac.uk 03.07.03, 10:41 a dlaczego chcesz mu cos specjalnie gotowac??? na moj rozum trzylatek - pod warunkiem ze je i nie wybrzydza (moje NIE JADLO nic chociazbym sie zamienila w Gordona Ramseya...), to mozna mu serwowac jak najbardziej normalne dorosle jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fly Re: co dla 3-latka??? IP: 156.24.231.* 03.07.03, 16:54 jak moj syn nie chcial jesc... (teraz ma 13 lat i wcina, a raczej pozera) - to probowalam mu urozmaicac jedzenie np. twarozek lub paste jajeczna formujac na talerzyku w jeza z kolcami (szczypiorek, paluszki) lub w myszke (uszy z rzodkiewek - plasterki) ogonek ze szczypiorku... jabluszko w listki lub labedzia... takie rzeczy mozna podpatrzec w ksiazce o dekorowaniu potraw... albo zupe zabielic smietana tzn. pacnac troche smietany na srodek talerza i pokazac dziecku, ze mozena z tej smietanki cos narysowac... albo kartofelki i jarzyny pokroic w ciekawe wzorki - np. wziac malego do pomocy w gotowaniu... niech sam lepi mielone...tlucze schaboszczaki...macza w bulce...i zabawe bedzie mial i pozytek...i moze chetniej zje...a i na potem sie przyda... znajomosc kucharzenia... ja juz widze efekty... ostatnio moj syn pytal sie jak sie gotuje pomidorowa bo sie chce nauczyc...( nie uwazam zeby to w jakis sposob ingerowalo w jego dziecinstwo... do niczego go nie zmuszalam i nie zmuszam...) generalnie - dekoruj talerz na ktorym mu dajesz jesc... samochodzik z sera zoltego...kolka z malych pomidorkow cherry... wymyslisz cos... milego, Fly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: co dla 3-latka??? IP: *.globalvil.com 03.07.03, 20:03 hmmm....chyba zle sie wyrazilam. moj syn ma bardzo dobry apetyt. i wcale nie chce mu nic innego gotowac niz to co my mamy. chcialam po prostu cos nowego? z wyjatkiem makaronu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: co dla 3-latka??? IP: *.globalvil.com 03.07.03, 20:05 dziekuje Fly. On uwielbia nowosci. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: co dla 3-latka??? IP: *.net.autocom.pl 05.07.03, 11:26 droga zabko oto ulubiona "potrawa" mojego synka (2 latka) do miski wbijam jajko, dodaje serek homo, 1 opakowanie, i maki tyle ile ciasto zabierze(jak na racuchy) szczypta soli, lyzeczka cukru, troche cukru waniliowego, mieszam lyzka az masa bedzie gladka smaze cieniutkie placuszki na oleju posypuje cukrem pudrem(koniecznie przez sitko, wtedy pieknie wygladaja teraz w lecie klade obok swieze maliny lub jagody z tego przeopisu wychodzi okolo 9-11 malych cienkich placuszkow najlepiej od razu zrobic podwojna porcje bo sa naprawde pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: co dla 3-latka??? 05.07.03, 17:32 Omlet - grzybek Jesli pozwolisz maluchowi patrzec na patelnie (tylko z daleka) to powinien byc zafascynowany! Jajko + lyzeczka (taka z malym czubkiem) maki + kilka lyzeczek wody + szczypta soli. Wszystko wymieszac na jednolita mase i wylac na rozgrzana patelnie (ciut oleju pod spod). Poczekac az sie wszystko zetnie i odwrocic na druga strone. Teraz bedzie gwozdz programu - brzegi omletu beda sie efektownie zawijac do gory! Potrzymac tak chwilke i na talerz. Dodatki - smietanka z cukrem i owocami (swieze lub dzemowe)lub serek homogenizowany o ulubionym smaku lub cos co wpadnie Ci do glowy. Mnie karmil tak moj ojciec, ja karmilem moja corke i do dzis sam to uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: co dla 3-latka??? IP: *.bc.hsia.telus.net 06.07.03, 09:22 bardzo Wam dziekuje za pomysly. na pewno z nich skorzystam, bo tego jeszcze nie robilismy :) Odpowiedz Link Zgłoś