Dodaj do ulubionych

Kilka pytan dot. sera feta

13.09.07, 18:20
Od zawsze mialam problemy z przechowywaniem fety. Kupuje fete Mlekowity
(wersja light za +/-3 zl kostka )i taka ilosc przejadam w ciagu miesiaca.
Niestety po wyjeciu z ser opakowania zachowuje swoja swiezosc chyba z 2
tygodnie- czyli reszte wyrzucam.
Zakupilam ostatnio pojemniki prozniowe i zaczelam przechowywac w nich fete z
nadzieja przedluzenia jej zywota, ale po tygodniu stwierdzam, ze ser w takim
pojemniku robi sie jakis dziwny: mniej tlusty, porowaty, mniej aromatyczny.
Zaczelam robic w oliwie, ale czasami lubie sobie podjesc fete a to wtedy za
kaloryczne:-))
Co radzicie drodzy Forumowicze-Eksperci?? Jak Wy to robicie( bo na pewno
robicie lepiej?:-))
Obserwuj wątek
    • jacek1f nie potrafię pomóc :-( ALe po pierwsze, to 13.09.07, 18:38
      nie jest feta... tylko ser jakiś dziwny.
      Feta normalna wytrzymuje w solance miesiące.

Sprobuj zalac przegotowana wodą z solą w słoiku, ale obawiam sie, że
      też zajdzie jakas reakcja dziwna:-)

W oliwe - dobry sposb i wcale nie tak kaloryczny, mozesz odsaczyc na
      reczniku papierowym kawalki sera.

Jak kupujesz, to wtedy moze kupuj, kiedy mozesz zużyć od razu - do
      salatki każdej, do zapiekanek, do pomidorków - i juz w 2-3 dni znika.

Ale proponuje - kup prawdziwą kiedys.
    • Gość: ania_m Re: Kilka pytan dot. sera feta IP: *.pools.arcor-ip.net 13.09.07, 18:49
      serdecznie wspolczuje obsesji liczenia kazdej kalorii.
      ale wracajac do sedna sprawy, jesli KONIECZNIE musi byc light, ktory smakuje jak
      masa do uszczelniania okien i bron boze nie oliwa z ziolami, chilli i czosnkiem
      do przechowywania, co nadaloby przynajmniej jakiegos smaku sprobuj przechowac
      ten smakolyk w solance. tak przechowuje sie prawdziwa fete, nie jestem jednak
      pewna, czy produkty light zachowuja sie w niej tak samo. ale jak mowie -
      poprobuj. solanke robisz sama - woda przegotowana + sol.
      p.s. akurat na niemieckim voxie leci reportaz o pannie, ktora w ramach
      eksperymentu odzywia sie caly miesiac tylko i eylacznie produktami light. po
      tygodniu diety przybylo jej 1,3 kg. 3 tyg przed nia :)
      • maatrixx Re: Kilka pytan dot. sera feta 13.09.07, 19:50
        dzieki, dzieki podejrzewalam taki sposob przechowywania, teraz jestem pewna.
        sprobuje i powiem co i jak.

Co do kalorii, to wyjasniam, ze jestem kobieta po 40-tce, a w tym wieku jak znam
        takie kobiety liczenie kalorii jest niezbedne, w koncu jest moda na szczuple:-))

natomiast jestem zdziwiona co do Waszej opinii na temat tego co ja nazywam
        "feta". ale sprobuje innych producentow. choc raz kupilam jakas dunska i byla
        okropna. ale poslucham, bo zapytalam:-)
        • Gość: ania_m Re: Kilka pytan dot. sera feta IP: *.pools.arcor-ip.net 13.09.07, 20:00
          proponuje czasem jesc polowe porcji (no moze troszke wiecej niz polowe)
          "normalnego" jedzenia zamiast katowac sie tzw rzeczami "light".
          w szczegolnosci sery o obnizonej zawartosci tluszczu smakuja jak plastelina.
          lepiej juz chyba kupowac nabial naturalnie light, jak np mozarelle, ktora ma
          mniej tluszczu od zoltego sera.
          no i od slodzika w dzemach, jogurtach itp light sie glownie tyje. kazdy lekarz
          ci to potwierdzi.
          dobra, prawdziwa fete na pewno dluzej przechowasz w solance i bedziesz mogla sie
          delektowac jej mniejszymi, jesli koniecznie chcesz, porcjami przez dluuugi czas.
          sztucznie chude produkty nabialowe czesto maja tez duza nizsza zawartosc wapnia
          i witamin niz normalne z mleka pelnotlustego, dlatego nie dosc ze smakowo, takze
          odzywczo jesz niejako dykte.
          niestety nie moge ci poradzic, ktora "normalna" feta jest dobra, bo nie mieszkam
          w polsce, ale na pewno inni ci podpowiedza co warto kupic
          • Gość: gocha Re: Kilka pytan dot. sera feta IP: *.infinity.net.pl 13.09.07, 21:36
            nie wiem jaka jest prawdziwa feta ale mi smakuje ta z Lidla
            • Gość: hadda Re: Kilka pytan dot. sera feta IP: *.hasco-lek.pl 14.09.07, 09:49
              mnie też, własnie wczoraj ją zamarynowałam w oliwie, część zajadając
              w trakcie

ale przywiozłam z chorwacji zapas chorwackiej fety i naprawdę jest
              bardzo dobra, podobna do greckiej ale dla mnie chyba nawet lepsza
              tylko że do marynowania mi jej trochę szkoda, więc ta lidlowa jest
              doskonała
              • Gość: ania_m Re: Kilka pytan dot. sera feta IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.07, 20:53
                moglby ktos zerknac na opakowanie tej lidlowskiej fety i dokladnie przepisac co
                pisze? tzn numer szarzy, przez kogo robiona itp. ciekawe czy ta u mnie w
                niemieckim lidlu taka sama.
            • Gość: evro44 Re: Kilka pytan dot. sera feta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 09:54
              ja też jestem już w "smudze cienia" ale nie wyobrażam sobie takiego
              maleńkiego opakowania jeść miesiąc.Pół paczki to akurat porcja do
              sałatki śniadanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka