doral2 01.10.07, 12:46 przepisu łatwego poszukuję, albowiem z racji niezwykłej czasochłonności nigdy ich nie robiłam, a zatem i przepisu nie mam... ale kiedyś może się skuszę, więc na wszelki wypadek przepisu poszukuję :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: ciasto na pierogi...... 02.10.07, 09:26 naprawdę, nikt nie ma dobrego i łatwego przepisu na ciasto pierogowe?? no nie wierzę.... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
talusia Re: ciasto na pierogi...... 02.10.07, 11:59 mój przepis to mąka, sól i wrzatek - może byc jajko ale nie musi, proporcji nie znam bo proporcje robie na oko Odpowiedz Link Zgłoś
panna.migotka777 Re: ciasto na pierogi...... 03.10.07, 15:05 mąka, białko jajka (od żółtka jest twarde) i duuuzo wody. Wyrabiasz tak żeby wyszło miekkie (po to jest duzo wody), twardego nie skleisz za hiny ludowe. Ja leję do maki duzo wody tak że jest aż wodniste a potem dosypuje mąki i mymłam. Wychodzi bardzo dobrze :) Albo przepis dobry albo ja taka pieruńsko zdolna jestem :):):) Proporcje "na oko". A ostatnio zajebiste kopytka zrobiłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: ciasto na pierogi...... 03.10.07, 16:21 300g mąki 1 jajko zdecydowanie ciepła woda duża szczypta soli łyżka masła Żeby ciasto było bardziej miękkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub mąki ziemniaczanej lub gotowanego ziemniaka Odpowiedz Link Zgłoś
donerkasia Re: ciasto na pierogi...... 04.10.07, 11:18 Talusiny przepis stosuję z powodzeniem. wrzątek powoduje, że ciasto jest mięciusie i elastyczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: ciasto na pierogi...... 04.10.07, 11:41 tak mnie naszło na te pierogi, ba jadłam ostatnio pierogi nadziane czymś co przypominało masę ziemniaczaną przyprawianą na ostro z papryką jalapeno...i bym spróbowała takie cuś zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana Re: ciasto na pierogi...... 19.08.08, 08:48 Poddbijam, bo potrzebowałam przepisu, może się komuś przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
magig11 Re: ciasto na pierogi...... 10.09.08, 12:13 Ja kupuję Pierogi Ruskie z Biedronki. Wielka paka za około 4 zł. Do tego sebula smazona i obiad palce lizac. A pierogi sa naprawde rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
st.kr Re: ciasto na pierogi...... 13.09.08, 18:51 3 szklanki mąki - ja daję tortową 1 jajko trochę mniej niż pół litra gorącej wody olej słonecznikowy lub kujawski - na oko /około 2 łyżek/ Pomyślisz pewnie , że wody jest za dużo . Otóż nie . Zimnej byłoby za dużo.Tą gorącą wodę mąka chłonie jak gąbka. Wczoraj z takiej porcji zrobiłam 76 pierogów z farszem mięsno- grzybowo-kapuścianym i 12 pierogów z serem.Ani jeden się nie rozleciał w gotowaniu.Dodam ,że moje ciasto jest tak elastyczne , że nie wymaga podsypywania mąką przy wałkowaniu.Polecam i życzę smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: ciasto na pierogi...... 13.09.08, 20:23 88 pierogów, że też ci się chciało!! mnie po 10 szlag trafia :// Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: ciasto na pierogi...... 30.09.08, 09:50 Doral no nie mów, ja to jak nalepię 60 to jest tylko na obiad, a tak żeby ze dwa dni pojeść (na śniadanie, obiad i kolację dzieciaki uwielbiają) to muszę co najmniej 120 alepić, przeważnie dobijam do 150 a raz namachałam 200 sztuk:P A u mnie też ciasto to woda gorąca + mąka tortowa + oleju trochę + szczypta soli i tyż proporcje na oko :) Odpowiedz Link Zgłoś