Dodaj do ulubionych

menu na chrzciny

IP: 89.174.171.* 08.10.07, 11:06
Chciałabym zrobić chrzciny w domu. Nudzą mnie restauracje i oklepane menu (nie mam funduszy na taką restaurację w której mogłabym mieć wszystko na życzenie). Proszę o dyskusję na temat menu. Chrzciny są w listopadzie, 20 osób dorosłych + troje dzieci. Msza jest o 13 więc w grę wchodzą dania obiadowe. chciałbym takie menu, które można przygotować częściowo dzień wczesniej a w samą niedzielę tylko podgrzać, zapiec itp. Na razie wymyśliłam:
1. Zupa węgierska gulaszowa (moja specjalność więc się nie boję, że nie wyjdzie)
2. Ziemniaki w folii aluminiowej z 3 rodzajami dipów (kminkowy, czosnkowy i naturalny)
3. Panierowane filety z mintaja faszerowane szpinakiem, sosem musztardowym lub serem (to produkt gotowy do kupienia w małym osiedlowym sklepie rybnym - naprawdę pycha)
4. Przystawki - dość tradycyjnie: wędliny, warzywa, grzybki marynowane, smalec domowej roboty i ogórki kiszone, zimne nóżki, jakieś dwie sałatki (właśnie - jakie?) i ogórki po meksykańsku (też moja specjalność).
5. Ciasta i tort. Raczej kupne - bo mozna więcej różnorodności wprowadzić.
Co o tym myślicie? Co byście dodali (zamienili, zaproponowali)?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: menu na chrzciny 08.10.07, 11:19
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=chrzciny
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=chrzciny&A_szukaj=temat&ile=20&sort=data_desc&spojnik=and&forum=77&poz=0&zywe=2&x=10&y=11
    • gabi_10 Re: menu na chrzciny 08.10.07, 14:11
      super zestaw:-)
      robilam chrzciny w listopadzie ubiegłego roku:-) z dań obiadowych-
      szybkich i pysznych moge polecić krem z pieczarek z kurczakiem i
      grzankami cebulowymi i shcab lub indyk pieczony w sosie-ewentualnie
      napchany morelami lub sliwkami, albo sosem pomidorowym i grzybami:-)
      pieczen i zupe można zrobic dzien wczesniej, potem tylko podgrzać. Z
      innych: sałatki, ciasta, przystawki, ewentualnie jeszcze
      jednogarnkowe danie na ciepło, np. bigos lub chili con corne:-)
      • Gość: evro44 Re: menu na chrzciny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 14:17
        Do autorki wątku.Urocze! Twoje menu jest orginalne? Kupne filety ?
        Zupa gulaszowa? "Zimna płyta"?To powiedz jakie restauracje macie,
        skoro tymi swoimi pomysłami bijesz owe jadłodajnie?
        • Gość: anita Re: menu na chrzciny IP: 212.122.223.* 08.10.07, 14:25
          Evro44 a zdradź, jak zrobic niekupne filety?
          I moze jak juz bedziesz pisać, to podaj swoja propozycję menu, skoro
          to, co napisała autorka wątku, tak wykpiłeś/łaś.

Do autorki wątku: mnie się Twoje pomysły podobają. Zupa gulaszowa to
          dobry wybór, zwłaszcza, że pewnie będzie już zimno na dworze. I
          reszta też brzmi miło, tradycyjne przystawki, bardziej fantazyjne
          danie główne.
        • Gość: bigmom Re: menu na chrzciny IP: 89.174.171.* 08.10.07, 16:23
          rozumiem Twoją ironie, a jednak w tak małym miasteczku jak moje i w granicach moich funduszy w knajpie mogę liczyć tylko na rosół lub barszczyk a na drugie co prawda kilka rodzajów faszerwoanych mięs ale w gruncie rzeczy w każdej się powtarzają. W zeszłym roku byłam na chrzcvinach dwa razy, w tym roku już 3 i jakoś nigdzie nie jadłam zestawu który by wykraczał poza taki standard. Więc w mojej ocenie jest to jednak oryginalne danie, choć na pewno ktoś tak wyrafinowany jak Ty zaproponowałby omlet z truflami, polędwicę richelieu, lub cassoulet. Ja jestem tylko prostą dzewczyną, która swoim gościom chce zapewnić smaczne jedzonko. Mniej żółci - więcej optymizmu polecam na dobry humor najlepsze są naleśniki, ja uwielbiam najzwyklejsze z cukrem, ale dla Ciebie zrobiłabym specjalnie Crepes Suzette!. Pozdrawiam :)
          • Gość: evro44 Re: menu na chrzciny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.07, 09:47
            a to sie zdziwisz, bo lubię naprawdę niewyszukaną kuchnię.Moje
            propozycje to -krem z grzybów z grzankami, mięsa -grilowana a
            wcześniej zamarynowana pierś z kaczki, łosoś też zamarynowany
            również z grilla (to może być zrobione w piekarniku lub na
            patelni).Do tego coś z surowego(pory,biała rzodkiew, sałaty- to
            oczywiscie bazy do surówek) i gotowanego z warzyw(brokuły, kapusta
            czerwona).Ryż i np.ziemniaki.Dwa sosy zimny i ciepły.Deser nich
            będzie tort, sałatka owocowa lub lody.Jak się przeciągnie to na
            zimno jakieś tymbaliki z kurczaka, śledziki a na ciepło niech ta
            zupa gulaszowa będzie no i już.
            • Gość: bigmom Re: menu na chrzciny IP: 89.174.171.* 09.10.07, 11:39
              pierś z kaczki kupuję :). Krem z grzybów - nie bardzo połowa rodziny nie jada grzybów, surówki i gotowane warzywa oczywiście będą bo oprócz tego że umiem i lubie są też wegetarianie na przyjęciu. Ziemniaki gotowane raczej odpadają bo za dużo strugania (te folii będą w łupinkach). Chyba dodam jeszcze rybę po grecku. Ale łososia raczej się u mnie nie jada - bo jakoś nikt nie lubi (ja osobiście tylko tatar z łososia na chlebku razowym). A moja węgierska zupa gulaszowa - choć rzeczywiście nieco ciężkawa - jest naprawdę pyszna bo podpatrzona w węgierskiej restauracji. moje menu uwzględnia również fakt że mam dwoje małych dzieci w tym jedno jeszcze na piersi i w zasadzie do pomocy tylko męża a i to w ograniczonym zakresie bo pracuje. Więc proszę sie dnie dziwić że staram sie iść jednak trochę na łatwiznę a jednocześnie zaspokoić gust i smak moich gości. No i oczywiście nie pasć na twarz po całonocnych przygotowaniach.
    • fettinia Re: menu na chrzciny 09.10.07, 10:28
      Fajne menu ale nieco "ciezkie".Tzn zupa,nozki,smalec itp:)Mozesz to
      zneutralizowac podajac do tego surowki z kapusty lub szpinaku lub marchwi.Na
      deser salatka z suszonych owocow:)To ulatwia trawienie i goscie nie poczuja sie
      przejedzeni:)No i dodaj rozne ziola do twoich potraw-np
      www.we-dwoje.pl/ziola;8211;;potega;natury,artykul,2701.html
      Powodzenia i udanego przyjecia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka