Dodaj do ulubionych

cukinia itp-ze skórą?

IP: *.radio.com.pl 27.07.03, 09:01
Wczoraj usiłowałam zapiec faszerowanego kabaczka. Wydrążyłam go tak, że
ścianki miały ok pół cm grubości. Piekłam go ponad godzinę i był półSUROWY.
Tzn. nie był mięciutni, tylko tkai żylasty, czuło się, że niedorobiony.
Piekarnik mam stary, ale grzej jak cholera. Więc pytanie - obieracie warzywo
ze skóry czy co?
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: cukinia itp-ze skórą? IP: *.dialup.tiscali.it 27.07.03, 09:16
      Takie warzywa sa przerosniete, lykowate i suche. Nawt jesli robisz np.
      faszerowana cukienie, musi byc mala / max 20 com /. Do risotta i makaronu
      najlepsza ma 12-13 cm / najlepiej jeszcze z kwiatem /. Kabaczek z natury rzeczy
      jest chyba malo jadalny. No, chyba jesli polowe sie wyrzuci.
      • Gość: Linn Re: cukinia itp-ze skórą? IP: *.dialup.tiscali.it 27.07.03, 09:17
        Oczywiscie takich cukini sie nie obiera / mozna zreszta jesc na surowo /.
    • Gość: lola Re: cukinia itp-ze skórą? IP: korbank:* / 10.0.0.* 27.07.03, 10:44
      Gość portalu: renia napisał(a):

> Wczoraj usiłowałam zapiec faszerowanego kabaczka. Wydrążyłam go tak, że
      > ścianki miały ok pół cm grubości. Piekłam go ponad godzinę i był półSUROWY.
      > Tzn. nie był mięciutni, tylko tkai żylasty, czuło się, że niedorobiony.
      > Piekarnik mam stary, ale grzej jak cholera. Więc pytanie - obieracie warzywo
      > ze skóry czy co?

Młodych warzyw sie nie obiera, ale te starsze i wieksze tak. Faszerowanego
      kabaczka obieram zawsze
      • Gość: tangerines Re: cukinia itp-ze skórą? IP: 213.199.227.* 27.07.03, 10:56
        Kilka dni temu podałam przepis na żaglówki z cukini. Cukinię przed zapiekaniem
        gotuję 5 minut. Zapiekam w sosie pomidorowym 30 min. (sosu jest tak do połowy
        wysokości kabaczka). Max. długość cukini to 25 cm, okazy mają być chude a nie
        balonowate, robię ją zawsze ze skórką. Kupuję tylko soczyście zielone cukinie.
        W tym roku trzeba uważać na fasolę i cukinię, będą szybko łykowate bo jest
        susza i upały. Cukinię powinno się zapiekać początkowo pod przykryciem, pod
        koniec odkrywam ją żeby się serek zrumienił.
        • Gość: renia Re: cukinia itp-ze skórą? IP: *.radio.com.pl 27.07.03, 11:24
          Dzięki wszystkim za pomoc. Ten kabaczek rzeczywiście był potężny i dosyć
          wysuszony. Następnym razem lepiej wybiorę. Resztkę tego wczorajszego pokroję i
          zrobię pseudo-leczo. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka