Gość: ewa IP: *.lanet.net.pl 04.12.07, 12:38 Może ktoś podpowie jak ugotować wigilijną kapustę z grochem? Moja teściowa taką gotowała.Niestety nie podpatrzyłam,a mąż domaga się na wigilię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Kapusta z grochem 04.12.07, 13:08 200 g łuskanego grochu, 500 g kiszonej kapusty, 2 cebule posiekane w kostkę, 2-3 łyżki masła lub 200 ml oliwy, 1 łyżka kminku, sól, pieprz. Groch rozgotowujemy na papkę z kminkiem. W osobnym garnku gotujemy kiszoną kapustę. Gdy oba składniki już ugotowane, łączymy kapustę z grochem. Na maśle przysmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do kapusty z grochem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna odciskamy ją, możemy też chwilę podgotować i wodę odlać. W zależności od tego jak bardzo jest słona uważamy z doprawianiem solą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kapusta z grochem IP: *.lanet.net.pl 04.12.07, 13:38 Dziękuję pięknie! Ba_nito widzę ,że na Ciebie zawsze można liczyć. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Kapusta z grochem 04.12.07, 14:17 U mnie podobnie: tylko groch bez kminku i laczenie nastepuje na talerzu, tzn. w osobnych miskach groch i kapusta - obie okraszone cebula z tluszczem. Na kwasnosc kapusty: plukanie, ale trzeba ostroznie zeby nie przesadzic. Odpowiedz Link Zgłoś