follow_me 08.12.07, 17:06 W przepisie który podawałaś nie ma ani grama mąki. Ja wiem, że to ma być podobne do sernika, ale w serniku to się chociaż proszek bydyniowy dosypuje. A tu tak nic kompletnie? To serio tak ma być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
algaria odpowiedź 09.12.07, 10:18 Bo to jest bez mąki - mąkę zastępyje mak i dlatego ten tort jest bardzo puszysty i bezglutenowy ;)(tzn nie wiem czy mak zawiera gluten ?) Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: odpowiedź 14.12.07, 23:26 Ja do tego ciasta dodaje 1/2 szkl. bułki tartej, ale u mnie nie musi być bezglutenowe. Odpowiedz Link Zgłoś
delilian Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 21.12.07, 00:28 A jakby ten tort przelozyc bita smietana? Bo mnie te surowe jajka jakos ... nie pasuja :( Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 21.12.07, 09:50 Moim zdaniem będzie pycha, tylko uważaj z cukrem, bo gotowy mak jest bardzo słodki. Myślę, że w cieście można spokojnie z cukru zrezygnować, śmietany też nie przesłodź. Ja zrobiłam z kremem- "gotowcem" i wcisnęłam do niego 1,5 cytryny zanim uznałam, że teraz da się zjeść.... Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 25.12.07, 22:39 A ile waży "algariowa" puszka maku? Bo ja wzięłam pierwszą z brzegu - 900 g, wyszło pyszne, ale na pewno nie jest to tort :D ciasto ciężkie i wilgotne, absolutnie nie do przecięcia, obsmarowałam z wierzchu kremem i zajadamy się. Tort zresztą mam kwadratowy, to tortownica rezyduje na działce ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fizia-kulawa Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 01.01.08, 20:58 u mnie wyszło jak u Ajk, czyli nie wyszło tak, jak powinno Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 01.01.08, 22:24 fizia-kulawa napisała: > u mnie wyszło jak u Ajk, czyli nie wyszło tak, jak powinno Ha! I co teraz? Pytałam o wielkość puszki z makiem, bo moją pierwszą myślą było to, że za dużo maku = za wilgotne i za ciężkie. Ciasto w piekarniku bardzo ładnie i wysoko urosło, ale było długo płynne i wymagało pieczenia dużo ponad podany czas. A potem wróciło do punktu wyjścia na całej powierzchni (wspomnine serniki opadają chyba w środku?). A ja koniecznie muszę zrobić ten tort, bo mi się podoba i juś! Odpowiedz Link Zgłoś
fizia-kulawa Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 03.01.08, 22:58 tak sobie dedukowałam, że to rzeczywiście typowy suflet. Bo bez proszku a na ubitych jajach. No i tak sobie myślę, że może jakaś łyżeczka proszku by pomogła? Co do sufletów... podobno jest możliwe, by nie opadały. Nawet znalazłam jakieś rady w tym temacie. Ale są upierdliwie skomplikowane i aż mi się ich nie chce przytaczać Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 04.01.08, 11:06 Może Algaria nam jeszcze raz krok po kroku wyłuszczy jak ona to robi? Z detalami i pikantnymi szczegółami :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 04.01.08, 12:52 to ja tak droga dedukcji i wspomnienia ze szkoły.... skoro zapada się, to znaczy że jest zbyt ciężki, zbyt wilgotny, więc rada moja taka - zmniejszyć temperaturę ale wydłużyć czas pieczenia, żeby ciasto nie tyle się piekło co wysuszało czyli odparowywało wilgoć, czyli podobnie jak przy pieczeniu biszkopta, który ma właśnie się wysuszać, a nie spiec... tak mi się przypomniało... Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 27.12.07, 21:37 waga puszki jest standardowa. Nie wiem dlaczego Ci nie wyszło mi w małej tortownicy rośnie duży i zawsze daje się przekroić. Dobrze że chociaż Ci smakował Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 05.01.08, 11:22 Jak podawałam przepis to pisałam że tort opada i nie należy się tym przejmować, u mnie brzegi były wysokie a olbrzymi ( jak lej po bombie) dół w srodku - posmarowałam kremem wsypałam bakalie (do tego dołu) i już - moja rodzina była zachwycona smakowało (ale ja mam tylko 5 osobową rodzinę i my doceniamy wszystko bo za dużo w życiu straciliśmy) Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: Algaria! Pytanie o tort makowy 06.01.08, 13:27 ej, ale przeciez napisałam, że się zajadaliśmy :) tylko ja bym chciała taki tort z fasonem, czyli przekładany. Chyba po prostu następnym razem odcisnę trochę mak, żeby nie był taki mokry i zastosuję poradę Doral - dłużej w niższej temeraturze Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Bo on smaczny jest :) 07.01.08, 11:41 Może rzeczywiście miałaś za wilgotny mak, wypytałam czytelniczki (od której dostałam przepis) i ona powiedziała że najlepszy tort wychodzi z suchego maku -namoczonego na noc odciśniętego i 3 razy zmielonego bo z maku z puszki czasem wychodzi taki jak wam. Ja nie mieliłam maku (nie lubię się bawić)robiłam z puszki i mi wyszedł i nie mam porównania z "suchym" makiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Wieści z placu boju ;) 05.02.08, 21:39 zrobiłam dzisiaj po raz drugi. Mak wrzuciłam najpierw na sitko, ale te parę kropel, które ociekło nie ma chyba znaczenia. Dodałam 3 łyżki bułki tartej (chyba ktoś o tym pisał, mnie podpowiedziała niania) i .... tort urósł połowę tego co poprzednio, ale za to nie opadł w ogóle!!! Jest płaski i równy jak stół. Udało mi się go przekroić i teraz wyglada jak tort (pomijając fakt, że jest kwadratowy, bo nadal nie mam tortownicy). Zastanwiam się jeszcze nad zmniejszeniem ilośc maku w przyszłości - dam znać co z tego wyjdzie. A teraz idę jeść! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Bo on smaczny jest :) 08.02.08, 21:04 A moge grzecznie prosic o przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: Bo on smaczny jest :) 13.02.08, 15:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=72015608&a=72110838 Odpowiedz Link Zgłoś