marbor1 Re: Czy ktoś pamięta szynkę z lat 60? 08.01.08, 22:20 Pamiętam, kupowało się ją w Delikatesach. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Czy ktoś pamięta szynkę z lat 60? 08.01.08, 22:22 jadło się tylko na święta Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Czy ktoś pamięta szynkę z lat 60? 08.01.08, 22:29 wadera3 napisała: > jadło się tylko na święta > pokrojoną na bardzo cienkie plasterki. Gdzie są niegdysiejsze szynki:( Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Czy ktoś pamięta szynkę z lat 60? 08.01.08, 22:33 już nie ma:( nooo, nieraz jak sąsiad na wsi zrobi, to coś to przypomina Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Czy ktoś pamięta szynkę z lat 60? 08.01.08, 22:46 Pamiętam. Smak, zapach, barwę, kształt, biały "kołnierzyk" tłuszczu i odświętność... Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Czy ktoś pamięta szynkę z lat 60? 08.01.08, 22:52 smarkata bylam,ale pamietam-mmmniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Czy ktoś pamięta szynkę z lat 60? 03.02.08, 16:19 Dawno zjedzona :-( Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Pamiętam, była prawie tak dobra 04.02.08, 23:40 jak ta którą zrobiłem ze świniodzika na święta. Miałem wrzucić fotkę na GP ale przepis musiałbym wklepać, a teraz jakoś nie mam nastroju na pisanie takich rzeczy. Wtedy szynka nie była tylko w delikatesach, ale i w sklepach mięsnych. Krojona była na cienkie plasterki, bo była dość twarda, a nie uwodniona, tak jak dzisiejsze wyroby o tej nazwie, a z szynką nie mające nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m szynka wiejska od wolarka IP: *.pools.arcor-ip.net 04.02.08, 23:59 lat 60tych nie pamietam, ale starsza czesc rodziny twierdzi, ze dosc podobna w smaku. sucha, taka jak opisuje jarek no i chyba z dobrego miesa, sadzac po smaku, jakosci i tego co na sieci o tej firmie znalazlam. a pewno nie bierze miesa z masowych hodowli. no, nie wiem, czy na pewno, ale przypuszczam. dosc droga jest, bo kosztuje, jak pamietam, ok 40zl za kg, ale na pewno warto Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Czy ktoś pamięta szynkę z lat 60? 05.02.08, 00:32 Nie mogę pamiętać smaku z lat 60 z przyczyn technicznych :) Ale pamiętam smak szynek z lat 80 - gdzie tam im do dzisiejszych, w których uparcie wyczuwam smak kostki rosołowej :) Wyczytałem, że gdyby porównać ceny z tamtych lat do naszych realiów, to szynka dzisiaj powinna kosztować w granicach 30-40 zł/kg. Szynki dzisiejsze są mokre, naszpikowane dodatkami, wzmacniaczami smaku i róznymi dziwnymi rzeczami. Nowak poleca ostatnio wyroby "Z kaszubskiej wędzarni". Szynka jest jędrna, sucha i krucha. Pyszna, z aromatem liścia laurowego i sowicie potraktowana pieprzem. Może to ten smak? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Czy ktoś pamięta szynkę z lat 60? 05.02.08, 01:16 Tamte szynki smakowały szynką i mięsem, a nie chemią Odpowiedz Link Zgłoś