Gość: kas2 IP: 62.29.170.* 25.01.08, 13:00 ??? zdradzicie mi sekret jak tego dokonac, pączki robię i są ok ale ta cholerna obwódka nigdy mi nie wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: pączki z jasną obwódką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 13:10 obówdka powstaje, gdy paczek zanurza się mniej niz do połowy w tłuszczu. spróbuj zrobic "lżejsze", tzn. bardziej wyrośnięte. Tylko po co C ta obwódka?i Odpowiedz Link Zgłoś
kas2 Re: pączki z jasną obwódką 25.01.08, 13:30 a nie wiem taki sobie cel postawiłam;-0) nigdy nie mam cierpliwości aby doczekac az urosną w gorącym tłuszczu rosną błyskawicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majorka Re: pączki z jasną obwódką IP: *.chello.pl 25.01.08, 14:36 Chodzi o temperaturę tłuszczu. Jeżeli jest za wysoka, obwódka nie powstanie. Frytura powinna mieć ok. 180 C. Odpowiednia temperatura będzie wtedy, gdy wrzucony do frytury kawałek ciasta wypływa na wierzch i dość szybko nabiera ciemnozłotego koloru (ale nie pali się). Odpowiedz Link Zgłoś
anka_p24 Re: pączki z jasną obwódką 25.01.08, 21:56 W jednym z przepisów znalazłam informację, że pączki będą miały obwódkę, jeżeli po ich usmażeniu z jednej strony i odwróceniu zakryje się pokrywką garnek, w którym się smażą. Próbowałam tego w zeszłym roku i wprawdzie nie wszystkie, ale większość pączków była z obwódką. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: pączki z jasną obwódką 25.01.08, 23:18 Ja pączki, tuż przed smażeniem, wstępnie "obrabiam" w kuchence mikrofalowej - wstawiam je na 30 sekund, one mi wyrastają i podczas smażenia nie zanurzają się tak głęboko w tłuszczu - powstaje wtedy biała obwódka. Odpowiedz Link Zgłoś