smile.13 27.01.08, 10:05 czy ktoś z Was zna może przepis na profesjonalne ciasto do pizzy niczym z pizzeri. Wiecie o jakie mi chodzi- cienkie, takie a'la chlebowe bez posmaku drożdży. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panistrusia Re: PROFesjonalne ciasto na pizze 27.01.08, 11:27 A co Ci nie pasuje z przepisów w wyszukiwarce? Odpowiedz Link Zgłoś
smile.13 Re: PROFesjonalne ciasto na pizze 27.01.08, 12:06 to są przepisy na typowe domowe ciasto za którego smakiem nie bardzo przepadam, dlatego szukam przepisu na oryginalne ciasto takie jakie podają w pizzeriach. Wiem , że skład takiego ciasta może być taki sam jak na bułki do kebabów. Miałam kiedyś znajomego piekarza który wypiekał pizze i takie bułki z tego samego ciasta. Niestety nie mam z nim już kontaktu aby zapytać o przepis dlatego szukam na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: PROFesjonalne ciasto na pizze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 12:17 najprościej:mąka 500g, woda 300, oliwa łyzka, sól. Dostatecznie długie wyrabianie. Mąka może być nasza 650(bułkowa), jak masz gdzies blisko delikatesy to szarpnij się na włoską do pizzy. Piekarnik na maxa, warto kupić kamień do pizzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: PROFesjonalne ciasto na pizze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 12:31 + drozdże oczywiscie, max 1op. instant na 0,5 mąki. Ja daję mniej(połowę), wyrabia maszyna do chleba Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Człecze - nie kombinuj. Mąka, sól, drożdże i 27.01.08, 13:10 woda. Oto cała tajemnica ciasta na pizzę.Skąd się bierze ta chęć na komplikowanie rzeczy prostych? Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re:Człecze - nie kombinuj. Mąka, sól, drożdże i 27.01.08, 13:23 No dobrze, ale nasze domowe piece mozna rozgrzac tylko do 250 st :-( - Czy zatem nadzienie do pizzy kladziecie bezposrednio na surowe ciasto? a potem wszystko razem do pieca? (jak w pizzerii) - Czy trzeba najpierw podpiec ciasto, a potem rozlozyc skladniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:Człecze - nie kombinuj. Mąka, sól, drożdże i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 13:31 razem, słowo daję wszystko się upiecze:) tylko pogrzej ten piekarnik duzsza chwilę, ja mam 275. I ciasto cienko.Kamień dużo daje. No nigdy nie będzie, jak z pieca węglowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:Człecze - nie kombinuj. Mąka, sól, drożdże i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 13:33 skad mi się ten węgiel wziął nie wiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re:Człecze - nie kombinuj. Mąka, sól, drożdże i 27.01.08, 14:06 jak nie masz kamienia, rozgrzej dobrze blache do pieczenia w piekarniku, i na gorącą dopiero wyłóż ciasto - sprawdza sie w warunkach domowych wystarczająco Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re:Człecze - nie kombinuj. Mąka, sól, drożdże i 27.01.08, 14:19 Super! Bardzo serdecznie dziekuje za podpowiedzi! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: PROFesjonalne ciasto na pizze IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.08, 14:38 Co to właściwie jest ten kamień do pizzy? Pierwszy raz spotkałam się z tą nazwą na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: PROFesjonalne ciasto na pizze IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.08, 14:44 Już wiem. Rzeczywiście, google nie boli;) W naturze czegoś takiego nie spotkałam, ale może warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: PROFesjonalne ciasto na pizze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 14:53 warto, kiedyś były do kupienia w duce, potem na allegro. Na próbę mozesz uzyć glinianą podstawkę pod doniczkę(namiastka, ale pewien obraz daje). Wypieki, szczególnie chleb b. zyskują. jedyny minus, trzeba toto dłuuuuugą chwilę grzać w piekarniku przed. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:20 minut to długo?nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 15:00 w stosunku do wieczności nie:) ja nie narzekam, bo mam i czas i kasę na prąd. ale uwierz mi ,że są ludzie dla których te 20 dodatkowych minut ma znaczenie. Tylko uprzedziłam i nadal polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m oj ba_nito IP: *.pools.arcor-ip.net 27.01.08, 15:51 w niemczech coraz wiecej rodzin gotuje na kuchence raz w tygodniu. i zadnych potraw, ktore godzinami sie pichca :( tu wiekszosc gospodarstw gotuje na pradzie. po prostu ceny za energie elektryczna tak strasznie poszly w gore, ze biedniejszych ludzi nie stac na codzienne gotowanie. tez nie chcialam w to wierzyc, ale to prawda niestety. nie wiem, jak jest w polsce, ale obawiam sie, ze niedlugo i tu gotowanie codzienne stanie sie luksusem. moze niekoniecznie jedynie dla uprzywilejowanych, ale na pewno dla tych najbiedniejszych. smutne to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: oj ba_nito 28.01.08, 11:18 Wlasnie dlatego najlepsze sa kuchenki gaz-prad: gaz do gotowania, prad do pieczenia. We Wloszech prad w ciagu ostatnich lat zdrozal tak bardzo, ze nie wyobrazam sobie gotowania z jego uzyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: oj ba_nito 28.01.08, 11:37 A ja sobie wyobrażam, choć i w Polsce prąd zdrożał i nadal drożeje. Mogę za to nie oglądać godzinami telewizji, pilnować, żeby żadne urządzenia nie pozostawały w trybie stand-by 24 godziny na dobę, nie zostawiać włączonych ładowarek, włączać pralkę i zmywarkę w trybie eco i tylko wtedy, kiedy są pełne. Gaz ziemny jest również bardzo drogi, a wprowadzenia go do domu sobie nie wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: oj ba_nito 28.01.08, 12:34 O wiele tanszy: ja za miesiace, w ktorych tylko gotuje / bez ogrzewania /, place kilka euro. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: oj ba_nito 28.01.08, 12:46 Linn, piszesz o Włoszech, prawda? No więc w Polsce rachunek za codzienne gotowanie na gazie nie wynosi kilka Euro w skali miesiąca tylko raczej co najmniej kilkanaście. Moje dwumiesięczne rachunki za prąd w domu (kuchenka i piekarnik elektryczny, zmywarka, pralka, ekspres do kawy, czajnik elektryczny, itp.) nie przekraczają równowartości 50 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: oj ba_nito 28.01.08, 12:58 Bez przesady, gotuję praktycznie codziennie, piekę często w piekarniku - i moje rachunki za gaz wynoszą maksymalnie 11 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: oj ba_nito 28.01.08, 13:03 To ja place wiecej, a niektorych z tych rzeczy nie uzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: oj ba_nito 28.01.08, 15:16 No więc możliwe, że prąd jest u nas tańszy niż we Włoszech i to chyba jedyna konkluzja z tej dyskusji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: PROFesjonalne ciasto na pizze IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.08, 15:25 Chyba spróbuję, skoro tak polecacie. Mam nadzieję, że sprzedają toto z instrukcją obsługi. A w razie wątpliwości wiem, do kogo się zwrócić:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: PROFesjonalne ciasto na pizze 27.01.08, 22:54 bez prawdziwego pieca - najlepiej opalanego drewenem .. nie wyjdzie Ci naprawdę dobra pizza. NIestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka100 Re: PROFesjonalne ciasto na pizze IP: 204.113.19.* 28.01.08, 16:54 Ja pieke pizze zawsze na rozgrzanym kamieniu do pizzy w najwyzszej temperaturze na jak pozwala piekarnik (trwa to do 10 minut). Od kilku lat pieke wg przepisu ktory ukazal sie w magazynie Sunset. Przepis ten rozni sie od innych gdyz wymaga "odpoczynku" ciasta w lodowce, co najmniej 10 godzin, co wplywa na sprezystosc ale i latwosc ksztaltowania ciasta przez tzw. "podrzucanie w gore". Autor tego przepisu (Tony) jest wlascicielm pizzeri i mistrzem USA i Wloch w tej technice formowania pizzy. Ja robie 4 a nie 2 pizze wg jego przepisu, robie je tez ciensze. Przepis Toniego na ciasto pizzowe: find.myrecipes.com/recipes/recipefinder.dyn?action=displayRecipe&recipe_id=608354 i przepis na pizze find.myrecipes.com/recipes/recipefinder.dyn?action=displayRecipe&recipe_id=608352 Jeff Versano nie jest kucharzem, ale inzynierem komputerowym i wielbicielem New York pizza, ktora jest podobna do wloskiej. Jest autorem bardzo ciekawej strony o metodach uzyskania perfekcyjnej pizzy, od ciasta, przez sos, do sposobu pieczenia. Wymyslisl on (jak to inzynier) sposob uzyskania wysokiej temperatury piekarnika (400 stopni celcjusza) przez odciecie blokady temperatury w piekarniku i pieczenie w cyklu samoczyszczenia. Jego artykul jest bardzo dlugi, ale zawiera wszystkie imnformacje zeby uzyskac perfekcyjna pizze. slice.seriouseats.com/jvpizza/ Odpowiedz Link Zgłoś