Dodaj do ulubionych

Przyrzad do robienia rozetek.

05.02.08, 21:18
Znalazlam fajny przepis nachrupace ciasteczka- rozetki. Do ich zrobienia, a
raczej usmazenia potrzebny jest jednak taki przyrzad :

www.amazon.com/Ursula-Holiday-Rosette-Iron-7%252dpc%252e/dp/B000QJDC3W
Czy ktos wie, gdzie w Anglii moge to kupic?
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 Re: Przyrzad do robienia rozetek. 05.02.08, 22:01
      Te ciastka robi sie z troszke gestszego ciasta nalesnikowego. Sa fajne. Robi sie
      je bardzo szybko.
      • rozyczko A co z foremkami? Gdzie je kupic? 05.02.08, 22:16
        • wiedzma30 Re: A co z foremkami? Gdzie je kupic? 05.02.08, 22:34
          Nie mam pojecia... Tez chcialabym...
          Chcialam sie tylko podzielic wrazeniami o ciastkach :)
          • rozyczko Ciastka znam, a przyrzad znalazlam w USA :( 05.02.08, 22:39
    • Gość: ania_m google prawde ci powie IP: *.pools.arcor-ip.net 05.02.08, 22:49
      cgi.ebay.co.uk/Nordic-Ware-Cookie-Rosette-Timbale-Iron-Cookbook_W0QQitemZ370018668052QQihZ024QQcategoryZ13926QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
      np na ebayu uk
      jesli sama nie masz konta, popros znajomych
      tu tez:
      cgi.ebay.co.uk/NORDIC-WARE-DOUBLE-ROSETTE-AND-TIMBALE-IRON-IN-ORIG-BOX_W0QQitemZ200197550143QQihZ010QQcategoryZ13926QQrdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItem?_trksid=p1638.m122
      a ogolnie, jak widac nazywa sie to cookie rosette i nie ma zakazu zapytania sie
      o ustrojstwo w ichnim sklepie agd.
      obawiam sie jednak, ze najszybciej w sieci dstaniesz. megadrogie nie jest
      • Gość: ania_m i btw IP: *.pools.arcor-ip.net 05.02.08, 23:03
        osobiscie mieszkajac w niemczech i bedac czlonkiem ebay.de kupuje przez portal
        przynajmniej raz w miesiacu rozne rzeczy od sprzedawcow w kanadzie, hongkongu,
        usa i uk. nie ma zadnego problemu
      • rozyczko Te w USA znalazlam sama, ale... 05.02.08, 23:23
        czy zwrocilas uwage na koszty przesylki? $25!!!!!
        To dla mnie troche drogo, dlatego szukalam czegos w UK, albo chociaz w Unii.
        • Gość: ania_m Re: Te w USA znalazlam sama, ale... IP: *.pools.arcor-ip.net 05.02.08, 23:34
          http://search.ebay.co.uk/search/search.dll?sofocus=bs&sbrftog=1&dfsp=32&from=R10&satitle=rosette+iron&sacat=13905%26catref%3DC6&sargn=-1%26saslc%3D3&sadis=200&fpos=Postcode&sabfmts=1&saobfmts=insif&ga10244=10425&ftrt=1&ftrv=1&saprclo=&saprchi=&fsop=32%26fsoo%3D2&fgtp=
          to pierwsze 8 funtow kosztuje. przesylka, znaczy sie. drogo, ale nie 25 dolcow
    • Gość: Dora Re: Przyrzad do robienia rozetek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.08, 21:41
      Takie foremki kupilam niedawno / w Polsce z katalogu wysylkowego/ale nie mam przepisu :((( Eksperymenty z ciastem wychodzily fatalnie. Rozyczko ,prosze,podaj przepis o ktorym wspominasz
      • foxa19 Re: Przyrzad do robienia rozetek. 09.02.08, 21:46
        Także dołączam sie do prośby o przepis
        • ania_m66 Re: Przyrzad do robienia rozetek. 09.02.08, 21:50

u mnie w domu robilo sie takie ciut gestsze ciasto nalesnikowe i
          odstawialo na godzinke, zeby doszlo. na patelni rozgrzewalo sie
          tluszcz - najlepszy bylby smalec, ale olej zdrowszy i tez idzie. sporo
          go powinno byc. w tym goracym tluszczczu maczalo sie przyrzad i
          zostawialo na chwile, aby dobrze sie nagrzal. potem taki goracy do
          ciasta i na patelnie.
          ot cala filozofia :)
      • rozyczko Przepis na rozetki-poszukaj prosze tego katalogu:) 09.02.08, 22:40
        Przepis pochodzi z portalu "MniamMniam" i jest autorsta Bajaderki (pysznosci
        robi ta kobietka!). Oto on :

składniki
        1 szklanka mleka
        1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
        3 lyzki cukru
        szczpta soli
        1/2 lyzeczki cardamonu (niekoniecznie)
        1 1/2 szklanki maki
        2 jajka

olej do smazenia

sposób przygotowania
        W duzej misce wymieszac make, cukier, sol i cardamon. Dodac mleko, lekko
        rozbeltane jajka i wanilie. Dobrze wymieszac na gladka mase i zostawic aby
        odpoczelo, przynajmniej 30 minut.

Olej rozgrzac w szerokim rondlu do temperatury 195ºC. Dowolna koncowke wkrecic
        do uchwytu, zanurzyc na kilka minut w goracym oleju, lekko otrzasnac i
        delikatnie zanurzyc w ciescie - uwazac aby ciasto nie przykrylo gornej czesci
        nasadki bo wtedy ciastko nie zejdzie z koncowki po usmazeniu, zanurzyc w goracym
        oleju i smazyc az ciastka sie ladnie zrumienia. Czasami same odczepiaja sie od
        koncowki, czasami trzeba sobie pomoc widelcem.
        Odsaczyc na reczniku papierowym, przeniesc na talerz i lekko oproszyc cukrem pudrem.
        Dobrze jest zanurzac koncowke w goracym oleju przed kazdorazowym maczaniu w
        ciescie - od tak rozgrzanej ciasto latwiej samo odchodzi.

• ania_m66 no mowie, ciasto nalesnikowe :) 09.02.08, 22:49

wanilie dodawalismy, kardamonu nie i chyba raczej nie proponowalabym.
          ale za to mozna sobie ciastka posypac np cukrem cynamonowym po
          upieczeniu
          tez z checia kupilabym taki przyrzad, bo stary gdzies sie zapodzial
      • rozyczko Do Dory - jak sie nazywa ta firma? 10.02.08, 16:08
        Podaj prosze adres.

Ewa
        • Gość: tojaryba Re: Do Dory - jak sie nazywa ta firma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 08:59
          Czy i ja mogę poprosić o namiary w jakiej firmie wysyłkowej takie
          foremki są dostępne?
          • Gość: Dora Re: Do Dory - jak sie nazywa ta firma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 19:26
            Foremki kupiłam z katalogu KDC/Klub dla Ciebie/-dostałam go razem z jakąś gazeta.
            Pozdrawiam
            • rozyczko Zajrzalam do ich sklepu na internecie, ale 14.02.08, 20:09
              maja tam tylko foremki do ciastek :(
              • Gość: Dora Re: Zajrzalam do ich sklepu na internecie, ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 19:48
                Oj,rzeczywiscie-sprawdziłam nie ma juz w ofercie.Ale może jeszcze bedą?
                Pewnie sie rozeszły bo były dośc tanie ok 12 zl.Zamawiałam je jakos tak koniec
                pazdziernika/poczatek listopada.
                • rozyczko Dzieki :) 15.02.08, 19:49
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka