Gość: Rita IP: hpcache:* 21.08.03, 08:29 Jak zrobić zapasy z kabaczka na zimę? Czy można go zamrozić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: Kabaczek IP: *.a2000.nl 21.08.03, 09:45 No wlasnie, tez bym chciala wiedziec co ciekawego mozna zrobic. Ja kiedys zrobilam na obiad duszonego kabaczka z cebula, pomidorami, pieczarkami i pozniej reszte zamrozilam. To jedyne co mi do glowy przychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: Kabaczek IP: *.zaczek.ds.uj.edu.pl 21.08.03, 10:25 Ja robiłam kiedyś sałatkę na zimę do słoików (jedna porcja była z cukinii druga z kabaczka, cukinia wyszła lepsza...) 4 kg cukinii lub kabaczka (młode oczywiście owoce, zużywane w całości ze skórą, nie takie przerośnięte maczugi...) 1/2 kg marchewki 4 cebule duże 1/2 szklanki octu 6% 1 szklanka oliwy kilka ząbków czosnku Cukinię/kabaczka zetrzeć na tarce ( ja kroiłam w cieniutkie paski), posolić i zostawić na sicie z godzinkę. Odcisnąć lekko sok. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, dosypać startą marchew, po kilku minutach cebulę pokrojoną i czosnek, dolać ocet. Gorące do słoików wyparzonych, zakręcić i pasteryzować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Kabaczek IP: hpcache:* 21.08.03, 13:19 Dzięki! Jutro będę robic sałatkę a reszte zamrożę. Odpowiedz Link Zgłoś