Dodaj do ulubionych

JABŁKA... też przetwory...

26.08.03, 00:17
a co zrobić z jabłkami?
mój problem z tymi wszystkimi owocami (jabłka, gruszki, czarny bez) wynika z
tego, że wynajmuję dom z ogrodem, w którym rośnie to i owo, a na czym
zupełnie nie zależy właścicielom domu... w zeszłym roku robiliśmy jedynie
wino... w tym roku chciałabym postawić na coś innego. ale póki co dopiero
się wdrażam w tematy przetworów, więć znowu proszę o pomoc: co ciekwego
można zrobić z jabłek na zimę...
pozdrawiam Lunatica ogrodnica.
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: JABŁKA... też przetwory... 26.08.03, 10:04
      Lunatico, ja przesmażam obrane ćwiartki jabłek (bez nasionek)z odrobiną wody,
      pod przykryciem. Kiedy jabłka się zaczną rozpadać dodaję miód i namoczone w
      mocnym alkoholu rodzynki (np. w koniaku, whisky, brandy, winiaku, grappie).
      Wkładam do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcam. Nie wiem jak długo można
      takie jabłka przechowywać w domu, bo u mnie znikają w tempie ekspresowym jako
      nadzienie do szarlotki, dodatek do omletów, grzanek, naleśników.
    • Gość: ewcia77 Re: JABŁKA... też przetwory... IP: *.revers.nsm.pl 26.08.03, 10:09
      Jeżeli mam dużo jabłek to zawsze na zimę robię tarte jabłaka do słoików na
      szarlotke.
      Jeżeli umiesz i lubisz piec polecam:
      Jabłka ścieram na tarce o duzych oczkach. Starte jabłka mieszam z cukrem ( na
      OKO) , jeżeli jabłka sa kwaśne to dodaję więcej cukru ( po prostu na smak).
      Nastepnie nakładam do słoików i pasteryzuję.
      W zimie jak znalazł do szarlotki.
      • Gość: jasmine Re: JABŁKA... też przetwory... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.03, 16:25
        A mi po głowie od paru dni chodzi dżem z gruszek, jabłek i czarnego bzu. Teraz
        tylko czekam aż dojrzeje bez. :)))
        Kiedyś robiłam z gruszek i jabłek. Ma ciekawy smak.

Pozdrawiam
        Kasia

• lunatica Re: JABŁKA... też przetwory... 26.08.03, 17:28
          jasmine... a masz na taki dżem przepis? jeśli tak, i możesz go podać, to
          proszę...
          pzdr, L.
          • Gość: jasmine Re: JABŁKA... też przetwory... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.03, 19:54
            Może to i profanacja ale robię większość dzemow na bazie cukru zelujacego (ja
            używam firmy Diamond, wychodzi taniej niż ten Żelfiksu.) Wymyślam różne
            kombinacje owoców. Np. wczoraj robiłam brzoskwinie z czerwonymi porzeczkami.
            Polecam.
            Mysle, ze zrobie dżem w proporcji gruszki i jabłka 1:1, a bez bedzie stanowił
            tylko dodatek. (może 100g bzu na 900g jabłek i gruszek razem). Zresztą wszystko
            będzie zależec tego ile bzu nazbieram. Cukier żelujacy 1:3. Wykonanie według
            przepisu na opakowaniu. Wydaje mi się, że bez należy gotowac krócej niż jabłka
            i gruszki, zeby się tak strasznie nie rozpaćkał. Ewentualnie mozna zamiast
            owoców dać sok z czarnego bzu.
            Hmm... mam nadzieję, ze okaże się jadalny ;))
            Pozdrawiam
            Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka