Dodaj do ulubionych

Jak się robi kiełbasę?

IP: 195.205.101.* 27.08.03, 09:44
Proszę o przepisy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Annette Re: Jak się robi kiełbasę? IP: *.de.ibm.com 27.08.03, 12:05
      Kiełbasa domowa krojona.
      5 kg łopatki lub karkówki, 5 g saletry, 50 dag słoniny, sól, pieprz, 2 ząbki
      czosnku, 5 ziaren jałowca, jelito cienkie.

      Mięso pokroić w drobną kostkę, a słoninę w cienkie słupki. Pokrojone mięso i
      słoninę wymieszać z solą, saletrą i przyprawami, włożyć do emaliowanej miski
      (lub kamionkowego garnka) i zostawić w chłodzie do następnego dnia. Następnie
      wlać do mięsa szklankę przegotowanej i ostudzonej wody, dodać czosnek roztarty
      z solą i bardzo dokładnie wyrobić. Przygotowane jelita napełniać ciasno masą
      mięsną (uważać, żeby między kawałkami mięsa nie tworzyły się puste
      przestrzenie). Krążki napełnionej kiełbasy zawiesić na jeden dzień do
      obsuszenia, a następnie uwędzić.

      Kiełbasa polska.
      5 kg średnio tłustej wieprzowiny, 15 dag soli, 5 g saletry, 1 dag cukru,, 1 dag
      pieprzu, 4 ząbki czosnku, jelito cienkie.

      Część chudego mięsa pokroić w kostkę (ok. 2 kg), resztę przekręcić przez
      maszynkę. Dodać do mięsa przyprawy, wymieszać i zostawić w chłodzie na noc.
      Następnie mięso dokładnie wyrobić i napełnić jelita. Gotowe wianki kiełbasy
      obsuszyć przez jedną dobę, a następnie uwędzić w zimnym dymie. Kiełbasę bez
      wędzenia można upiec lub ugotować.



      Kiełbasa cieszyńska (Bachor)
      Składniki:
      jelito wieprzowe
      słonina
      ziemniaki
      mięso (także tłuste)
      sól, pieprz, majeranek, imbir albo gałka muszkatołowa

      Przygotowanie:

      Ziemniaki potrzeć na tarce, wymieszać z małymi kawałkami mięsa i smażoną
      słoniną. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, imbirem lub gałką
      muszkatołową. Napełnić masą jelito, końce związać nicią. Następnie ułożyć
      bachory w brytfanie i polane sadłem piec w piekarniku.


      Kiełbasa domowa z dzika
      Składniki: 3 kg łopatki z dzika bez kości, 2 kg łopatki lub karkówki
      wieprzowej, 50 dag słoniny, sól, pieprz, duża główka czosnku, 5 ziaren jałowca,
      osłonki (jelita). Sposób przygotowania: Całe mięso pokroić w drobną kostkę,
      słoninę w cienkie słupki. Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z solą, saletrą i
      przyprawami, włożyć do emaliowanej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do
      następnego dnia, żeby skoloryzowało. Przegotować i wystudzić szklankę wody,
      wlać ją do mięsa, dodać czosnek utarty z solą, a następnie całość rękami bardzo
      mocno i dokładnie wyrobić. Wymoczone i opłukane osłonki (jelita) ciasno
      napełniać masą mięsną nie dopuszczając do tworzenia się pustych przestrzeni
      między kawałkami mięsa. Sposób wędzenia:Krążki kiełbasy zawiesić w przewiewnym
      miejscu na 1 dzień do obsuszenia. Wędzić w dymie ok. 30°C przez 3 dni, 2 razy
      na dobę po 2 godziny. Na początku i na końcu wędzenia do paleniska dodać trochę
      jałowca.
        • janiolka Re: jelita 29.08.03, 13:17
          Gość portalu: bruno napisał(a):

          > Do skutku ;) Obawiam się, że jest to czynność dla ludzi o wyjątkowo silnych
          nerwach.

          byc moze, ale nie wiem dlaczego?
          plucze sie je? czysci jakims narzedziem? i po czym poznac ze czyste?
          • Gość: Annette Re: jelita IP: *.de.ibm.com 29.08.03, 15:32
            Cytuje za marbo.agnet.pl:
            "Jeżeli nie mamy możliwości zakupienia gotowych osłonek do wyrobu kiełbas,
            możemy je przygotować sami. Wykorzystujemy do tego jelito cienkie, które należy
            kilkakrotnie wypłukać w ciepłej wodzie, przesuwając ręką wzdłuż jelita tak, aby
            wyciskać wodę wraz z zanieczyszczeniami. Po opłukaniu z jednej strony należy
            jelito przenicować (przewrócić na drugą stronę) i powtórnie kilkakrotnie
            płukać. Wypłukane jelito należy wyszlamować. Szlamowanie polega na ułożeniu
            jelita na drewnianej deseczce i skrobaniu tępą krawędzią noża wzdłuż jelita, aż
            stanie się przezroczyste. Wyszlamowane jelito wkładamy do naczynia i zalewamy
            zimną wodą na parę godzin. Jeżeli chcemy przygotować zapas osłonek do
            późniejszego wykorzystania,należy je odsączyć z wody, a następnie przesypać
            obficie solą. Przechowywać w emaliowanym lub szklanym naczyniu, w miejscu
            ciemnym i chłodnym.
            Przed użyciem do wyrobu kiełbas osłonki płuczemy starannie i, jeżeli długo
            leżały w soli, moczymy w zimnej wodzie."
    • Gość: Zosia Re: Jak się robi kiełbasę? IP: *.kutno.mediaclub.pl 31.08.03, 12:05
      Jak nie macie wędzarni,to można taką kiełbasę zawiesić na drążku nad kuchnią
      węglową,to ona wyschnie i będzie ją można jeść po zasuszeniu.Jest
      pyszna,pachnąca czosnkiem,palce lizać.Rodzice do póżnych lat 60 taką kiełbasę
      robili,bo nie mieli lodówki,aby przechowywać w niej uwędzoną.Jak brakło
      jelit,to resztę masy mięsnej wkładaliśmy do słoików Wecka,ciasno ubijając.Potem
      weki należało gotować.Jednego dnia 1 godzinę na wolnym ogniu, wystudzić i
      gotować ponownie po upływie 24 godzin przez godzinę.Dwukrotne gotowanie
      zapobiega psuciu sie mięsa,chodzi tu zapewne o powstanie silnej trucizny jadu
      kiełbasianego.Po otwarciu słoika, ta masa mięsna jest pyszna.Można kroić na
      chleb.Podobnie dwukrotnie pasteryzuje się fasolkę szparagową po upływie 24
      godzin ze względu na wytworzenie się jadu kiełbasianego.Zyczę smacznego.
    • Gość: Kawawa Re: Jak się robi kiełbasę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 14:51
      Moj tato robi ostatnio (stanowczo za czesto :)) kielbase. Jelita kupil w
      jakims malym zakladzie miesnym. Mysle, ze poza Warszawa i innymi duzymi
      miastami spokojnie mozna znalezc cus takiego. Dodaje roznych przypraw min.
      kardamon i czasem ten wyrob smakuje jak najlepsze wegierskie salami z
      osla ;))). Wedzi kielbase chyba w zimnym dymie (z jalowca, jabloni i innych
      juz lisciastych drzewek), strasznie dlugo, a potem zostawia ja na rownie dlugo
      w wedzarni, bo jak jest juz "kamienna" to wtedy jest najlepsza.
      Wedzarnie tato wybudowal na wiosne i od tej poty kielbasy ci u nas dostatek...
      A! Faktycznie trzeba uwazac, zeby w miesie nie porobily sie bable, bo wtedy
      jest niedobra.
    • pelczyn29 Re: Jak się robi kiełbasę? 21.05.20, 14:27
      Przydaje się również mieszarka, bo samodzielne ręczne wyrabianie moze być męczące www.gastropuls.pl/nadziewarki-do-kielbas/mieszarka-reczna-do-farszu-na-kielbase-hendi-282687
      Pamiętam jak w dzieciństwie patrzylismy się na wyrabianie kiełbas przez babcię. Najgorsze było właśnie masowanie kiełbasy. Masowali wszyscy, ręcznie. Z mała ilością mięsa nie byłoby problemu, ale babcia z dziadkiem robili spore zaopatrzenie dla siebie i całej rodziny.

      Obecnie jest o wiele łatwiej .Aczkolwiek nadal mam sentyment do babcinej kiełbasy oraz innych wedlin (robili biale i czerwone kiełbasy, szynki i wędzony boczek). Nie potrafię zapomnieć tego aromatu.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka