Dodaj do ulubionych

KREM DO PRZEKŁADANIA WAFLA

IP: *.crowley.pl 28.08.03, 17:33
Kochani, moja babcia robiła takie coś :-) masa na bazie mleka w proszku do
przekładania wafli, bardzo słodkie i bardzo pyszne. Wiem że to ma nawet jakąś
fachową nazwę ale... nie pamiętam. Babci już tez nie zapytam...:-( Może macie
taki przepis? pilnie mi do szczęścia potrzebny, a Wy przecież o gotowaniu
wiecie wszystko :-) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: KREM DO PRZEKŁADANIA WAFLA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 17:44
      Gość portalu: KASIA napisał(a):

> Kochani, moja babcia robiła takie coś :-) masa na bazie mleka w proszku do
      > przekładania wafli, bardzo słodkie i bardzo pyszne. Wiem że to ma nawet
      jakąś
      > fachową nazwę ale... nie pamiętam. Babci już tez nie zapytam...:-( Może
      macie
      > taki przepis? pilnie mi do szczęścia potrzebny, a Wy przecież o gotowaniu
      > wiecie wszystko :-) pozdrawiam

Ja znam z mleka płynnego, cukru i wanilii- gotuje sie to dłuuuugo, mieszajac
      az zgestnieje, na litr mleka chyba z pół kilo cukru, strasznie słodkie, jak
      krówki, to sie chyba Kaimak nazywa. Inna wersja to gotowanie godzinami mleka
      skondensowanego słodzonego(puszke wsadzasz do gara z woda)- do zgestnienia.
      • Gość: tangerines Re: KREM DO PRZEKŁADANIA WAFLA IP: *.pop.e-wro.net.pl 28.08.03, 18:01
        Szybki kaimak i pewny - kupujesz 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego.
        Wkładasz je do gara, można puszki połozyć na boku. Zalewasz wodą o gotujesz na
        małym ogniu 2 godziny. Puszki muszą być zamknięte i cały czas pod wodą - wodę
        uzupełniamy podczas gotowania. Nie obawiaj się nie wybuchną. Po gotowaniu
        studzimy je i otwieramy jak są letnie, nie otwieraj gorącej puszki!!!! Z 2
        puszek wychodzi masa na paczkę wafli. Przepis sprawdzony był kilka razy na
        forum. Po otworzeniu puszki zobaczysz ta gęstą, karmelową masę. Tylko pamietaj
        mleko słodzone i nie kupuj smakowych.
        • em_es Re: KREM DO PRZEKŁADANIA WAFLA 28.08.03, 20:52
          Gość portalu: tangerines napisał(a):

> Szybki kaimak i pewny - kupujesz 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego.
          > Wkładasz je do gara, można puszki połozyć na boku. Zalewasz wodą o gotujesz
          na
          > małym ogniu 2 godziny. Puszki muszą być zamknięte i cały czas pod wodą -
          wodę
          > uzupełniamy podczas gotowania. Nie obawiaj się nie wybuchną. Po gotowaniu
          > studzimy je i otwieramy jak są letnie, nie otwieraj gorącej puszki!!!! Z 2
          > puszek wychodzi masa na paczkę wafli. Przepis sprawdzony był kilka razy na
          > forum. Po otworzeniu puszki zobaczysz ta gęstą, karmelową masę. Tylko
          pamietaj
          > mleko słodzone i nie kupuj smakowych.

Ja dodam pomysl mojej mamy - powyzsze bez zmian, po otwarciu puszek wcisnac po
          pol cytryny do kazdej i wymieszac - troche ozywia te slodkosc straszliwa :)

Pozdrawiam
          Monika
          • Gość: Gosia Re: KREM DO PRZEKŁADANIA WAFLA IP: *.mofnet.gov.pl 29.08.03, 09:59
            a ja dodaję łyżeczkę kakao. Wychodzi bardzo dobra masa kakaowa.
    • k_ulka Re: KREM DO PRZEKŁADANIA WAFLA 29.08.03, 15:16
      Proporcje podaję w przybliżeniu, bo zazwyczaj tę akurat masę robiłam "na oko":)

1 kostka masła,
      1 - 2 szklanki cukru,
      50g kakao
      i odrobina wody (kilka łyżek).

Wszystko powoli doprowadzić do wrzenia. Podgotować chwilę, tak, żeby
      wszystkie składniki się ładnie połączyły - na gładką, lśniącą masę (Uwaga! żeby
      się nie zważyły!!). Kiedy masa przestygnie dodać 3 żółtka. Wymieszać na
      gładką masę. Dodać zapach rumowy (arakowy albo waniliowy) i mleko w proszku
      (około pół torebki, czasem więcej - w zależności od gęstości masy). Tak
      przygotowaną masę rozsmarowywać na waflach i tak kilka warstw.
      Gotowe wafle zawinięte w folię aluminiową przyciskałam na kilka godzin deską,
      żeby się ładnie skleiły.
      Żółtka dodają "blasku" masie, ale zdarzało się, że przygotowywałam andruty bez
      żółtek i też smakowały.

No to smacznego!
    • Gość: ja :) -bardzo smaczny, polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 15:49
      kupuje Pani mleko skondensowane w puszce slodzone i puszke/ nie otwierac jej
      wczesniej/ gotuje Pani przez 1,5godziny- wyciaga puszke i schladza, nie nalezy
      wczesniej otwierac, bo cisnienie w puszcze spowoduje, ze powstaly karmel moze
      wyprysnac i poparzyc. Naprawde smaczny i niedroga masa. Moze Pani uzyc
      slodzonego mleka z kakaem w puszcze/ sa takie w sprzedazy/, ale ja wole
      tradycyjny karmel.

Jesli pani wyprobuje to prosze odpowiedziec Mi jak smakowal wafelek- zycze
      smacznego

Renata
      • Gość: KASIA Re: :) -bardzo smaczny, polecam IP: *.crowley.pl 29.08.03, 16:05
        wiedziałam, że się na Was nie zawiodę :-) dziękuje wszystkim. przepis z mlekiem
        w proszku to właśnie to, co robiła babcie. Ale wypróbuję również propozycję z
        mlekiem w puszce. Pozdrawiam
        • Gość: Mika Re: :) -bardzo smaczny, polecam IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 15.09.03, 11:07
          A ja robię ten krem znacznie szybciej.Niestey w tej chwili nie pamiętam
          proporcji ale i tak najczęściej robię wszystko na tzw."oko".Rozpuszczam kostkę
          masła z cukrem dodaję mleko w proszku,takie szybko rozpuszczalne,należy to
          dokładnie rozmieszać,dodać kakao lub zmielone orzechy i krem gotowy.Polewam tym
          kremem najczęściej mazurki na Wielkanoc.
      • Gość: izzi Re: :) -bardzo smaczny, polecam IP: 213.17.152.* 01.09.03, 15:30
        Gość portalu: ja napisał(a):

> kupuje Pani mleko skondensowane w puszce slodzone i puszke/ nie otwierac jej
        > wczesniej/ gotuje Pani przez 1,5godziny- wyciaga puszke i schladza, nie nalezy
        > wczesniej otwierac, bo cisnienie w puszcze spowoduje, ze powstaly karmel moze
        > wyprysnac i poparzyc. Naprawde smaczny i niedroga masa. Moze Pani uzyc
        > slodzonego mleka z kakaem w puszcze/ sa takie w sprzedazy/, ale ja wole
        > tradycyjny karmel.
        >
        > Jesli pani wyprobuje to prosze odpowiedziec Mi jak smakowal wafelek- zycze
        > smacznego
        >
        > Renata
        skorzystałam ja ,wafel zniknął prędko,a jeszcze poradzono mi [i dzielę się z Wami tą poradą],aby gotować naraz kilka puszek[wg potrzeb] i potem włożyć na zapas do lodówki.Będzie prędko!Smacznego i dziękuję za wasze rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka