Dodaj do ulubionych

sos do potraw chińskich???

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 11:33
Poradźcie jak zrobić sos do chińskiego żarełka :))
Chodzi mi o taki zageszczony sos sojowy podawany w barach, restauracjach do
sajgonek i innych potraw.
jak go zrobić?? jakie dodać przyprawy???
dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: sos do potraw chińskich??? IP: 217.17.46.* 29.08.03, 11:40
      Mam taki przepis na warzywa chińskie smażone. Na paczątku pracy, wlewasz do
      szklanki sos sojowy, uzupełniasz wodą i dodajesz łyżkę wódki i mąkę
      ziemniaczaną (ja to robie na oko). Na koniec smażenia wlawasz tą miksturę i jak
      się zagotuje to wyłączasz gaz. Powstaje koloid calkiem podobny do chinskich
      sosów, ale jest nietrwały - po paru godzinach ten sosik jest wodnisty.
      • Gość: if Re: sos do potraw chińskich??? IP: *.zeb.com.pl 29.08.03, 12:13
        A ja proponuję kupić przyprawę "pięć smaków" Kamisa (chyba). Ona ma w sobie
        jakiś zagęszczacz, a poza tym innych przypraw już nie trzeba. Ale jest bardzo
        charakterystyczna więc nie każdemu pasuje.
      • Gość: Senin Re: sos do potraw chińskich??? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 30.08.03, 12:08
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Mam taki przepis na warzywa chińskie smażone. Na paczątku pracy, wlewasz do
        > szklanki sos sojowy, uzupełniasz wodą i dodajesz łyżkę wódki i mąkę
        > ziemniaczaną (ja to robie na oko). Na koniec smażenia wlawasz tą miksturę i
        jak
        >
        > się zagotuje to wyłączasz gaz. Powstaje koloid calkiem podobny do chinskich
        > sosów, ale jest nietrwały - po paru godzinach ten sosik jest wodnisty.

to nie sos jest nietrwaly, lecz warzywa po paru godzinach "puszczaja" soki, i
        rozwadniaja go
        Dlatego wazne jest by warzywa gotowac krotko i ..podawac tuz po ugotowaniu!
        Wg mnie wszelkie szybko smazone chinskie dania podawac sie powinno
        natychmiast, bo po jakims czasie to juz nie to...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka