amel22 15.03.08, 13:17 U mnie będzie pieczona szynka(w coli-przepis z forum),pasztecik i schab faszerowany poledwiczką.Z ciast keks,serniczek-albo krakowski albo z brzoskwiniami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaaaa24 Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 15.03.08, 13:58 Tort orzechowy, tort Nutellowy :), sernik wiedeński. Mazurków nie lubię, a ogólnie to my jesteśmy tortolubni :) Z mięs to na pewno schab i karczek zamarynowane 2 dni wcześniej. Pasztet obowiązkowo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f coś z tego? 15.03.08, 14:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=77019612 Albo Czerwona Jagniecina, albo królik? Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 musi być babka cytrynowa. 15.03.08, 18:44 już 20 lat zawsze na wielkanoc robię babkę cytrynową, posypaną cukrem pudrem i ozdobioną bukszpanem , jako stały punkt tych świąt. Reszta jest zmienna.Sernik bo mąż lubi, wafel z masą kaimakową bo dzieci lubią, torcik z gruszkami i kremem czekoladowym - (galeria)bo ja lubię. W tym roku smażone mięsa odpadają ,ponieważ córka karmi 3 miesięcznego synka. Może jakiś schab duszony - coś wymyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: musi być babka cytrynowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 00:04 A podzielisz się przepisem na tę babkę? Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 dla: genny- babka, 16.03.08, 13:16 Proszę bardzo: babka ucierana prosta rzecz. 5 jajek-jak małe to6 sztuk. 25 dkg czyli kostka margaryny, 30 dkg mąki, 25 dkg cukru, mały proszek do piecz,sok z całej cytryny plus skórka starta z tej cytryny (wyszorowanej ). Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami- dodać mąkę , proszek, sok po trochu +ta starta skórka na koniec dodać ubitą piane z białek lekko wymieszać. piec w 180-200C-nie wiem ile czasu bo dawno tego nie sprawdzałam.Blaszkę z kominem wysmarowac tłuszczem, wyjąć póki cepła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 15:26 u nas to sie nazywa "mazurek cytrynowy". proporcje, o ile pamietam ciut mniejsze, ale zachowane. "o ile pamietam", bo to dzialka mamy. piecze go w normalnej kwadratowej bleszce, wychodzi mniej wiecej 4 cm wysokosci. jeszcze cieply lukruje mieszanina soku cytrynowego i cukru pudru nakluwszy przedtem ciasto patyczkiem w wielu miejscach, aby syrop troszke je zwilzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: dla: genny- babka, IP: 217.11.129.* 17.03.08, 07:41 A dziękuję bardzo, spróbuję. Może w formie, jaka proponuje Ania Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 Re: dla: genny- babka, 17.03.08, 08:30 Ale tu już nie będzie babka. Na Galerii jest ciasto cytrynowe , można spróbować zrobić. Ja często zostawiam część ciasta i mieszam z kakaem, polewam po wierzchu. Wychodzi babka marmurkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Pieczyste i ciasta na Wielkanoc 15.03.08, 19:01 Sernik, który jedna Ciotka nazywa z niewiadomych przyczyn "Isaura" O_o Kij z nazwą, ale jest bardzo smaczny - waniliowy, z mandarynkami i wiórkami kokosowymi w kruszonce na wierzchu. Bardzo możliwe, że upiekę wianuszki waniliowe, bo to takie fajne zagryzki do kawy i herbaty, a mogą długo stać (chociaż nie pamiętam, żeby przetrwały dłużej niż dwa dni ;) ) Z mięs : karkówka w ziołach by Babcia, szynka, kiełbasa czosnkowa, biała, kaszanka, kiełbasa pieprzowa (przed chwilą gadałam z Tatą, już się robią :D) Jak znam rodzinę, to będzie jeszcze najlepsza na świecie palestynka jednej z moich Cioć, kaczka pieczona w glazurze by Wujek, schab faszerowany grzybami by all ;) Resztę mogę spisać po świętach, bo u nas zjeżdża się 26 osób, a większość coś gotuje, więc zawsze są jakieś niespodzianki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekinek Re: Pieczyste i ciasta na Wielkanoc IP: *.aster.pl 17.03.08, 22:02 a co to są wianuszki waniliowe? możesz podać przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Wanuszki waniliowe 17.03.08, 23:23 Czyli proste jak konstrukcja cepa: ciasto drożdżowe (4 szklanki mąki,szklanka śmietany, 2 dkg drożdży,kostka masła) jedno roztrzepane jajko cukier waniliowy wymieszany ze zwykłym Z wyrośniętego ciasta formujesz dwa wałeczki grubości ołówka i skręcasz razem. Z takiej "plecionki" robisz wianuszek mniej-więcej średnicy 5-6 cm i sklejasz. Maczasz w jajku, mieszanym cukrze i na blachę wysmarowaną albo z pergaminem. Piecze się aż się zezłocą. Tadaaam! Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 15.03.08, 21:10 z mięs na zimno obowiązkowo schab ze śliwkami i/lub morelami,rolada z boczku,karkówka pieczona w ziołach i jakiś rodzaj pasztetu.Na ciepło indyk z nadzieniem lub bez ew. faszerowana pierś z indyka.Ciasta-koniecznie sernik wiedeński,kilka mazurków w tym kajmakowy.W tym roku chodzi za mną Kruche ciasto milionera,więc z mazurka z kajmakiem pewnie zrezygnuję.No i oczywiście jakiś wariant ciasta drożdżowego i babki.Mam jeszcze w zanadrzu przepis z GP na tort Andaluzja,ale nie wiem czy starczy mi sił :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chill Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 17.03.08, 11:44 U mnie tradycyjnie-sernik na kruchym spodzie z kratką na wierzchu (od zawsze działka babci, w tym roku mama przejęła pałeczkę), ja robię mazurki i babki-przepisy bezwstydnie "staropolskie", maślano-jajeczne, okrutnie kaloryczne ale nie znam nic lepszego :))) Pasztet co roku piecze ciotka,a mięsa przyrządzają na spółkę z mamą. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia.0 Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 17.03.08, 11:53 U mnie jak zwykle sernik z kruszonką,keks,babka cytrynowa albo mocca,no i korci mnie jeszcze zrobić rafaello.A z mięs to szyneczka właśnie się wędzi,boczek pieczony,udka kurczaka w miodzie bo uwielbia je moja córeczka i może karkówka pieczona na ciepło a może polędwiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 18.03.08, 08:37 Schab gotowany w majonezowej zalewie, przepis z galerii. Pieczony karczek, pieczona szynka lub łopatka, pasztet mięsny. Dla mojej "bezmięsnej" córki musi być pasztet sojowy albo pieczarkowo- serowy (jeszcze nie wybrała). Z ciast sernik, babka drożdzowa z mnóstwem bakalii, mazurki na kruchym cieście a dla męża jakies ciacho z dużym kremem, może karpatka a może "pijak"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 14:02 Robie schab na parze. Jest miękki, smaczny, dla kogoś kto liczy kalorie - idealny. Jako dodatek do schabu robię sos śliwkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
monkamaj Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 18.03.08, 14:57 a ten pasztet pieczarkowo serowy to jak się robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia pasztet pieczarkowy - no właśnie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 15:47 Ja też ,ja też chcę wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus schab na parze 18.03.08, 16:00 podaj prosze przepis na to, bo wlasnie czegos takiego szukam! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 19.03.08, 19:19 matylda1001 napisała: > mojej "bezmięsnej" córki musi być pasztet sojowy albo pieczarkowo- > serowy (jeszcze nie wybrała) Przyłączam się do prośby o przepis Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 19.03.08, 09:10 Swieta mam wychodne i przygotowuję tylko schab po warszawsku mazurka baranka drożdżowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madi Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan IP: *.chello.pl 20.03.08, 21:44 witam ja piekę sernik "z rosą" tradycyjny mazurek i ciasto makowo- jabłkowe z masa orzechową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia1980 Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 10:49 Oj to cieniutko u was z tymi ciastami. Ja to dzisiaj mam zamiar zrobić: Tańący tulipan, sernik tradycyjny, rolada z bita śmietaną, babka gotowana, no i oczywiście babka drożdżowa. Nie wiem ale północ przekroczę:)) a z dań na gorąco: Żurek - obowiązkowo, Gołąbki po meksykańsku, schab duszony, no i oczywiście sałatka jarzynowa, sałatka z piersi kurczaka, pasztet - koniecznie. Zyczę wszystkim wesołych świąt i smacznego jajka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara gospodyni Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan IP: 82.210.179.* 21.03.08, 13:06 Podziwiam was, ja juz to przeżyłam..kiedyś. Teraz owszem jedno fajne ciasto z kremem kajmakowo-słonecznikowym (ziarenka), na biszkopcie i z bita smietana, murzynek i ew. rogaliki z makiem. Piekę schab, ponadto kupna szynka , pasztet. jakas sałatka sledż, mozarella z pomidorami. I -na deser- ....Nordic Walking aby to wszystko spalić. dzieci mnie tego nauczyły, że nie warto :))) Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara gospodyni Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan IP: 82.210.179.* 21.03.08, 13:08 zapomniałam dodać, ze w niedizle na obaid kaczuszki 2 z jabłkami i uzrawiną, na sniadanie jeszcze zurek z kiełbasą.. oj, kalorii na tydzień z góry. :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
kamapka21 Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 21.03.08, 14:49 Ja robię sernik wiedeński i babkę olejową. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka40 Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 21.03.08, 17:21 Upiekłam już: pasztety (zwykły z mięsa mieszanego, z grzybami leśnymi i ze śliwkami suszonymi) schab ze śliwkami boczek w marynacie pikantnej z papryką sernik i jak zdążę, bo jeszcze pracuję, drożdżowe ciasto wielkanocne Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_klapsiara Re: Jakie pieczyste i ciasta pieczecie na Wielkan 23.03.08, 14:37 Z ciast babka gotowana, babka earl gray i po raz pierwszy mazurek malinowy! Odpowiedz Link Zgłoś