niedzwiedzica_sousie 02.04.08, 13:21 poradźcie proszę - mąż przechodził grypę żołądkową, już jest lepiej i chce zacząć jeść, ale na początek coś lekkiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poughkeepsie Re: lekkostrawny obiad na chory żołądek 02.04.08, 13:28 ryż z jabłkami albo zupa:starta marchewka, seler i pietruszka, łyżeczka masła. Przerabiałam te dietę 2 tygodnie temu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: lekkostrawny obiad na chory żołądek 02.04.08, 13:36 Jak przejdzie poczta z zupami to Ci wyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: lekkostrawny obiad na chory żołądek 02.04.08, 13:41 gotowane ziemniaki(puree)+marchewka+ gotowane mielone mięso Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re:Mielone mięso tak?Bez jaj.nt 02.04.08, 20:25 tak, bez jaj, z ziemniakami ;P chyba Banito, o żywieniu chorych masz bardzo mgliste pojęcie (jeśli to nie za duże słowo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola70 Re: lekkostrawny obiad na chory żołądek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 14:50 Rosołek nagotowany na skrzydełjach , z lanymi kluseczkami, drugie danie to leniwe kluseczki bardzo smaczne:twaróg jajko, mąka, to wyrobić na jednolitą masę i kłaść łyżeczką na wrzącą osoloną wode, powypłynięciu (moment) wyjąć cedzakiem i podać z masełkiem , życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Zupy wysłałem. Teraz lecą obiady. 02.04.08, 15:06 Mam nadzieję, że się przyda. Daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re:Zupy wysłałem. Teraz lecą obiady. 02.04.08, 15:08 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Niedźwiedzica, 02.04.08, 17:03 zero mocnych rosołów,zasmażki,zero kapustnych,zero strączkowych. Potrawy gotowane z drobnych kasz,drobne kluseczki, makarony. Zupy jarzynowe (bez kapusty, ostrożnie z selerem, bez strączkowych),zupy owocowe zaprawiane śmietaną lub jogurtem. Rosołki na słabym wywarze z białego mięsa drobiowego w niedużych ilościach. Chude mieso z rosołu w jakims smietanowym, lub jogurtowym sosie, do tego ziemniaki, marchew gotowane na parze, sałata. Pzryprawy : sól, kminek,ziele angielskie,liść lauru,kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.Zakazane; ocet, musztarda,pieprz. Pieczywo lekko czerstwe, nigdy świeże. Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Re: lekkostrawny obiad na chory żołądek 02.04.08, 23:02 niedzwiedzica_sousie napisała: > poradźcie proszę - mąż przechodził grypę żołądkową, już jest lepiej > i chce zacząć jeść, ale na początek coś lekkiego. Kiedyś jak miałam długi rozstój i nie dawałam z niczym rady, organizm sam zażądał czegoś takiego: w warzywnym rosole ugotowałam sobie sporo pociętych na kawałki ziemniaków, wrzuciłam sporo czosnku i zmiksowałam większość kawałków na krem. Jadłam to kilka dni, nawet po zakończeniu sensacji, uzupełniając powoli warzywami, aż doszłam do klasycznej "jarzynowej śmieciówki" ;) Ale zaczynało się od dodawania marchewki i papryki. Może spróbuj, na co męża biorą kubki smakowe i zrób mu takie coś? Ze stałych to robiłam sobie po sensacjach kurczaka pieczonego w folii z baby-carrots i odrobiną masła. No bo chleba z twarożkiem nie liczę do poważnych dań... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: lekkostrawny obiad na chory żołądek IP: *.chello.pl 03.04.08, 00:01 Ano, tez proponuje miksowana kartoflanke z nieduza iloscia marchewki, pietruszki i kawaleczkiem selera. Czosnku nie dawalam, bo jakos organizm byl niechetny. Odrobina swiezego masla na koniec i drobno siekana pietruszka albo koperek (o ile wchodzi). Znajomi zywili sie przez cztery dni miksowana zupa z marchewki (tak ze szesc sporych) plus dwa male ziemniaczki i troche masla. Dobrze na tym wyszli. Zupy powinny byc swiezo ugotowane, ale sa proste i szybkie, wiec nic trudnego. A, jeszcze kasza jaglana. Miesa bym nie jadla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.A Re: lekkostrawny obiad na chory żołądek IP: *.bredband.comhem.se 04.04.08, 16:45 Lekki rosolek.Kaszke manna ugotuj na wodzie na gesto i goraca rozloz na plaskim talezu tak jak by to byl duzy placek.Niech ostygnie. Potem pokroj ta kaszke w kstke i odpowidnia porcje zalej goracym rosolem.Bardzo smaczne,lekkie zdrowe i pozywne.Zapomnialam o tym,aby kaszke przy gotowaniu troche posolic. Odpowiedz Link Zgłoś