asiak44 23.06.08, 01:41 Jakie potrawy radzice przygotować na 80-te urodziny (mojej mamy), żeby były smaczne, efektowne,a nie były zbyt pracochłonne, bo będziemy we dwie z siostrą je przygotowywać. Będzie około 20 osób. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kuchara Re: 80-te urodziny IP: 149.156.14.* 23.06.08, 08:03 Właśnie jestem po rodzinnej "80" mojej teściowej (na 14 osób), robiłam właściwie sama (trochę mąż pomógł). Było: - szampan - zupa cytrynowa (na rosole kurczęco-wołowym), zabielana z ryżem na sypko - pieczeń wołowa, duszona z suszonymi prawdziwkami (dobę wcześniej zabejcowałam), robiłam w szybkowarze, - pieczona pierś indycza (też wczesniej zabejcowana z dodatkiem różnych ziół z ogrodu), - młode ziemniaki, wielka micha mieszanej sałaty, gotowane kalafiory, młode buraki na ciepło (mąż obrał i utarł), ogórcy małosolne, - deser: truskawki + bita śmietana - do kawy "sezamkowiec sułkowski" (mój) i sernik (zrobiła synowa) oraz elegancki, lekki tort, zamówiony w najlepszej cukierni (syn dowiózł) - wina i in. alkohole serwował mąż, Impreza się udała. W przeddzień zepsuła się zmywarka... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: 80-te urodziny 24.06.08, 10:55 jak wiem co mojej Mamusi najlepiej smakuje to zrobilabym to na pierwszym miejscu, ja bym pomyslala dla kogo te urodziny dla niej czy dla gosci aby sie pokazac ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: 80-te urodziny 25.06.08, 09:31 napisali mi dzisiaj ze proseko pisze sie prosecco i jak do niego dodasz lyzeczke octu malinowego smakuje wspaniale moze nieznane,mozna sprobowac a zdrowiu nie szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: 80-te urodziny 25.06.08, 10:29 Jadłospis wspaniały z jedna tylko uwagą: w naszej rodzinie osoby w podeszłym wieku źle znoszą grzyby suszone a niektórzy z nich z uwagi na wąrtobę także śmietanę. No, ale przecież nie wszyscy bedą po osiemdziesiatce? Mimo to, ja bym się upweniła co do jubilatki, co może jeść a co jej szkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś