dzioucha_z_lasu 10.07.08, 01:00 Czy można sfałszować miód tak, żeby się scukrzył...? Czy tylko prawdziwy, porządny miód tak ma? Pytam, bo chcę kupić trochę miodu lipowego i z mniszka i chciała bym uniknąć "polepszanych" miodów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: Miód - pytanie.. 10.07.08, 04:52 www.dompszczelarza.planty.pl/targi1.php Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Miód - pytanie.. 10.07.08, 09:23 Stary jak świat sposób na sprawdzanie miodu, ale tylko płynnego, to zaczerpnięcie go łyżeczką i lanie strumyczkiem na powierzchnię. Jeżeli tworzy się górka, bez żadnego wgłębienia powierzchni miodu w naczyniu, to miód jest prawdziwy. W przypadku sfałszowania robi się dołek. Jeżeli kupuje się scukrzony miód, to lepiej mieć pewność co do uczciwości sprzedającego. Sztuczny miód też się scukrza. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Miód - pytanie.. 10.07.08, 10:25 miodswiece.w.interia.pl/miod.htm www.google.pl/search?q=mi%C3%B3d&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Cukrzenie się miodu jest rzeczą całkowicie normalną. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Miód - pytanie.. 10.07.08, 15:31 No wiem, uwielbiam taki scukrzony miód, myślałam, że może takie poprawianie nie cukrzą się i można po tym rozpoznać :) Odpowiedz Link Zgłoś