13.08.08, 09:47

to jest tylko jedne
co robie ze sliwek wegierek,
innego nie probowalam,
jest teraz bardzo duzo,
moze jakis wspanialy przepis
ktora mnie przekona,
nie chce gdzies szukac ksiazki,internet,cos sprawdzonego,
dziekuje
Obserwuj wątek
    • figa33 Re: powidla 13.08.08, 10:06
      Nie chce ci się szukać a innym nie chce podawać. Lenistwo na całego.
      Poza tym, forum to też internet.
    • momas Re: powidla 13.08.08, 10:13
      chodzi Ci o inne odmiany śliwek, czy z innych owoców?
      Dobre są powidła z moreli.
      • mhr-cs Re: powidla 13.08.08, 10:36
        momas napisała:

        > chodzi Ci o inne odmiany śliwek, czy z innych owoców?
        > Dobre są powidła z moreli.
        >
        powidla musza sie dac kroic
        nie chce probowac z innego rodzaju sliwek
        bo wegierki sa najlepsze,
        ale moze inny owoc,
        • momas Re: powidla 13.08.08, 10:42
          no to jak chcesz kroić, to polecam marmoladę.
          Np. wieloowocowa.
          • mhr-cs Re: powidla 13.08.08, 11:03
            to moze nie znam nowej rezeptury,nazwy
            u mnie to tylko powidla z wegierek sie kroilo,
            a jak zrobie ta marmolade zeby tak wyszla
            do krojenia,bo jak znam marmolade to cos innego,
            mam nadzieje ze te nie nowy zart do mnie,


            • momas Re: powidla 13.08.08, 11:15
              nie jest żart.
              skoro robisz powidła sliwkowe takie krojone, to znaczy, ze je bardzo
              mocno wysmażasz.
              podobnie robi sie z morelami.

              ja co prawda, nie spotkałam sie z tak mocno wysmazonymi slikami..

              marmolada - to nie jest nowe nazewnictwo. jest wiekowo równa z
              powidlami, dzemem, konfiturami.
              wszystko zależy od proporcj cukru i owoców.
              sprawdzonego przepisu na marmoladę, nie podam Ci, bo jej nie robię.
              Wolę tę ordynarną, wieloowocową, kupowaną w sklepie , a brana z
              najniższej półki :). Do nadziewania rogalików drożdzowych - ideana.
              Ponieważ bardzo, ale to bardzo rzadko jej używam - nie zastanawiam
              się co w niej siedzi. Za czasów mojego dzisiństwa, mówiono, ze jest
              robiona z odpadów owocowych, i był to najpodlejszy produkt z
              przetworów owocowych :)
              • mhr-cs Re: powidla 13.08.08, 11:30
                dziekuje za twoje odpowiedi
                ja wlasnie tylko takie powidla lubie
                i sprobuje teraz z morelami,
                oczywiscie czeba dlugo gotowac
                ale smakowo sie oplaca,

      • ba_nita [...] 13.08.08, 12:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Gosc Re: powidla IP: *.bredband.comhem.se 13.08.08, 14:38
      Jesli masz tyle sliwek to zrob tez w occie.Wspaniala rzecz do mies,wedlin do
      salatek i td.Zrob kapoty.W zime otwira sie taki sloiczek i mozna dodac troche
      suszonych jablek,gozdziki i powstaje wspanialy kompot na zimowe wieczory.To
      kosztuje troche pracy,ale jak sama wiesz?Nic za darmo.A przepisow to sobie
      poszukaj sama.Nie chce mi sie tyle pisac.Powodzenia.
      • mhr-cs Re: powidla 14.08.08, 11:59
        Gość portalu: Gosc napisał(a):

        > Jesli masz tyle sliwek to zrob tez w occie.Wspaniala rzecz do
        mies,wedlin do
        > salatek i td.Zrob kapoty.W zime otwira sie taki sloiczek i mozna
        dodac troche
        > suszonych jablek,gozdziki i powstaje wspanialy kompot na zimowe
        wieczory.To
        > kosztuje troche pracy,ale jak sama wiesz?Nic za darmo.A przepisow
        to sobie
        > poszukaj sama.Nie chce mi sie tyle pisac.Powodzenia.

        wiem sa smaczne,ale nasza piwnica mala
        a ogorki kiszone sa u mnie na pierwszym miejscu
        nawet jak nie jestem w ciazy,
        moze znajde wolny katek chociaz na 2 sloiki,
        dziekuje,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka