mhr-cs 13.08.08, 09:47 to jest tylko jedne co robie ze sliwek wegierek, innego nie probowalam, jest teraz bardzo duzo, moze jakis wspanialy przepis ktora mnie przekona, nie chce gdzies szukac ksiazki,internet,cos sprawdzonego, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figa33 Re: powidla 13.08.08, 10:06 Nie chce ci się szukać a innym nie chce podawać. Lenistwo na całego. Poza tym, forum to też internet. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: powidla 13.08.08, 10:13 chodzi Ci o inne odmiany śliwek, czy z innych owoców? Dobre są powidła z moreli. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: powidla 13.08.08, 10:36 momas napisała: > chodzi Ci o inne odmiany śliwek, czy z innych owoców? > Dobre są powidła z moreli. > powidla musza sie dac kroic nie chce probowac z innego rodzaju sliwek bo wegierki sa najlepsze, ale moze inny owoc, Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: powidla 13.08.08, 10:42 no to jak chcesz kroić, to polecam marmoladę. Np. wieloowocowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: powidla 13.08.08, 11:03 to moze nie znam nowej rezeptury,nazwy u mnie to tylko powidla z wegierek sie kroilo, a jak zrobie ta marmolade zeby tak wyszla do krojenia,bo jak znam marmolade to cos innego, mam nadzieje ze te nie nowy zart do mnie, Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: powidla 13.08.08, 11:15 nie jest żart. skoro robisz powidła sliwkowe takie krojone, to znaczy, ze je bardzo mocno wysmażasz. podobnie robi sie z morelami. ja co prawda, nie spotkałam sie z tak mocno wysmazonymi slikami.. marmolada - to nie jest nowe nazewnictwo. jest wiekowo równa z powidlami, dzemem, konfiturami. wszystko zależy od proporcj cukru i owoców. sprawdzonego przepisu na marmoladę, nie podam Ci, bo jej nie robię. Wolę tę ordynarną, wieloowocową, kupowaną w sklepie , a brana z najniższej półki :). Do nadziewania rogalików drożdzowych - ideana. Ponieważ bardzo, ale to bardzo rzadko jej używam - nie zastanawiam się co w niej siedzi. Za czasów mojego dzisiństwa, mówiono, ze jest robiona z odpadów owocowych, i był to najpodlejszy produkt z przetworów owocowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: powidla 13.08.08, 11:30 dziekuje za twoje odpowiedi ja wlasnie tylko takie powidla lubie i sprobuje teraz z morelami, oczywiscie czeba dlugo gotowac ale smakowo sie oplaca, Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita [...] 13.08.08, 12:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosc Re: powidla IP: *.bredband.comhem.se 13.08.08, 14:38 Jesli masz tyle sliwek to zrob tez w occie.Wspaniala rzecz do mies,wedlin do salatek i td.Zrob kapoty.W zime otwira sie taki sloiczek i mozna dodac troche suszonych jablek,gozdziki i powstaje wspanialy kompot na zimowe wieczory.To kosztuje troche pracy,ale jak sama wiesz?Nic za darmo.A przepisow to sobie poszukaj sama.Nie chce mi sie tyle pisac.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: powidla 14.08.08, 11:59 Gość portalu: Gosc napisał(a): > Jesli masz tyle sliwek to zrob tez w occie.Wspaniala rzecz do mies,wedlin do > salatek i td.Zrob kapoty.W zime otwira sie taki sloiczek i mozna dodac troche > suszonych jablek,gozdziki i powstaje wspanialy kompot na zimowe wieczory.To > kosztuje troche pracy,ale jak sama wiesz?Nic za darmo.A przepisow to sobie > poszukaj sama.Nie chce mi sie tyle pisac.Powodzenia. wiem sa smaczne,ale nasza piwnica mala a ogorki kiszone sa u mnie na pierwszym miejscu nawet jak nie jestem w ciazy, moze znajde wolny katek chociaz na 2 sloiki, dziekuje, Odpowiedz Link Zgłoś