ania_m66
24.08.08, 12:32
nie, rady od was nie chce, wrecz przeciwnie :)
poogladalam sobie zarchiwizowane watki o kurkach i znalazlam rozne porady w
sprawie ich czyszczenia. od niemoczenia i poslugiwania sie pedzelkiem i nozem
(zapraszam do obrobienia kilograma malutkich, utytlanych w lesnym runie),
poprzez moczenie biedakow co najmniej 15 min w wodzie, plukania na sicie pod
kranem itp.
otoz, jesli mamy duza ilosc, malych, zapiaszczonych g...nek - a takie sa
najsmaczniejsze nic nie da nam, skadinnad swietna, w/w metoda bez wody, z
pedzelkiem, nozem recznikiem papierowym, czyli na sucho.
dlugie moczenie w wodzie natomiast nasaczy grzyba ta ostatnia i pozbawi polowy
smaku. poza tym, raczej taki bardziej ugotuje sie na patelni, niz usmazy.
jedyna imho skuteczna metoda, to "na make".
do miski wsypujemy kurki, podsypujemy najzwyklejsza maka. sypiemy na wyczucie
miedzy lyzka a garscia. w zaleznosci od ilosci grzybow. wlewamy zimna wode.
reka krecimy w misce ok minuty. rowniez lapka wyjmujemy kurki na sito.
splukujemy starannie. na wszelki wypadek czynnosc powtarzamy. po czym
zostawiamy na sicie do obeschniecia - przynajmniej godzine.
maka z woda dziala na grzyby jak miekki peeling i swietnie usuwa zabrudzenia.
oczywiscie przed smazeniem przepatrujemy z grobsza nasze kurki i ewentualnie
doczyszczamy, ale wiele nie bedzie :)